החלטה
בקשה להחזרת תפוסים לפי סעיף 34 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש)[נוסח חדש], התשכ"ט-1969 (להלן: "הפקודה"). הבקשה מתייחסת לסכום של 24,000 ₪, למחשב נייד ולטלפון סלולארי (להלן: "התפוסים").
1.ברקע הבקשה - חיפוש שערכו שוטרי יחידת הבילוש של המשיבה ב-14.9.11 בדירת מגוריו של המבקש על פי צו חיפוש, בחשד שהוא סוחר בסמים מסוכנים. בחיפוש בחדרו של המבקש מצאו השוטרים כמויות שונות של סמים מסוכנים, משקל אלקטרוני (בצורת אייפון) וכסף מזומן: סך 7300 ₪ נמצא בשידה, וסך 25,100 ₪ נמצא בתוך ארנק. השוטרים תפסו את הסמים, את המשקל האלקטרוני ואת הכסף המזומן. בנוסף, תפסו שני טלפונים סלולאריים ומחשב אישי. המבקש נעצר לחקירה.
2.בתאריך 15.9.11 הורה שופט המעצרים התורן על שחרורו של המבקש בערבויות כספיות ובתנאי מעצר בית מוחלט למשך 5 ימים, בפיקוחם של אביו ואחיו.
3.המבקש עותר להחזרת התפוסים המפורטים לעיל. לטענתו, הכספים שתפסו השוטרים מקורם בהלוואה שנטל מהבנק, ומסמך על כך הוצג לנציג המשטרה בדיון; מאחר שאינו חשוד בסחר בסמים מסוכנים (כפי שנאמר בפרוטוקול הדיון בבית המשפט ב-15.9.11), הרי שאין מדובר בכספים שהושגו בעבירה, ועל כן, צריכה המשטרה להשיב את התפוסים. המבקש נתלה בטיעוניו בהחלטת כב' השופט דורון בב"ש 2393/09, אשולי נ' משטרת ישראל, אשר הורה בנסיבות דומות להחזיר לחשוד באספקת סמים מסוכנים את הכספים שנתפסו ברשותו בחיפוש, כשהוא מאבחן את העבירה של אספקת סם מסוכן מזו של סחר בסם מסוכן, המקימה פוטנציאל להפקת הנאה כלכלית.
4.המשיבה מתנגדת להחזרת התפוסים. לטענת קצין החקירות, פקד אבי עברי, בהתחשב בכמות הסמים שתפסו השוטרים ברשות המבקש, בסוגיהם השונים, בצורת אחסונם ובריכוזים השונים; בהתחשב בכך שנתפס משקל אלקטרוני המשמש לצרכי שקילת הסמים וחלוקתם, ובהינתן סכומי הכסף הגבוהים שנתפסו, לגביהם לא מסר המבקש גרסה, אלא שמר על זכות השתיקה, הרי שראוי לאפשר למשטרה להמשיך בחקירה שרק זה החלה, ולעיין במחשב האישי ובטלפונים הסלולאריים, לאישוש או להפרכת החשד כי המבקש עוסק בסחר בסמים מסוכנים, ולא רק באספקת סמים.
5.בדיון שהתקיים בתאריך 11.10.11 נאחזו הצדדים בעמדותיהם המקוריות. תיק החקירה הובא לעיוני, להמחשת החשדות באמצעות הראיות שבתיק. לעמדת ב"כ המבקש, ראוי לתת משקל לעובדה שגם בחלוף חודש מאז נעצר המבקש לא התפתחה החקירה, ומכאן, שאין שחר להצהרת קצין החקירות בדבר העמקת החקירה וביסוס החשד לסחר בסם מסוכן, וראוי לדחותה.
6.הבקשה להחזרת התפוסים מעוררת, ברגיל, את הצורך להכריע בין אינטרס הציבור בדבר קיום סדרי חברה תקינים, בכלל זה, מניעת עבירות, הגבלת הנאה כלכלית תוצר העבירות, ונקיטה בענישה ראויה, לבין אינטרס הפרט למניעת פגיעה בזכויותיו, לרבות, זכויותיו הקנייניות, ועקרון שלטון החוק במסגרתו מתחייבת שמירה על הוראות החוק, ועל הליכי משפט תקינים.
7.תפיסתם של מוצגים הוכרה זה מכבר כאמצעי קיצוני להשגת התכלית של הוכחת התשתית הראייתית כנגד העבריין, ובכלל זה, האפשרות לחלטם בעתיד, היה ויורשע החשוד, שכן, היא שוללת מן המחזיק, או, מן הבעלים, בטרם הוכרע דינו של חשוד, את השימוש ו/או ההנאה מהתפוסים למשך תקופה ארוכה. בהשראת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ועל פי עיקרון המידתיות המקובל, וכן, מאחר שמדובר בפגיעה קניינית קשה, נפסק שיש לנקוט בתפיסת רכושו של חשוד רק כאמצעי אחרון ובהעדר אמצעים חלופיים להבטחת אותה תכלית [בש"פ 7715/97 חג'ג' ואח' נ' מדינת ישראל ואח' (טרם פורסם); וכן, רע"פ 1792/99 גאלי נ' משטרת ישראל, פ"ד נג (3) 312 ].
8.אין צורך להדגיש, כי המשך ההחזקה בתפוסים בידי המשטרה איננה מקדמה על חשבון העונש. הדברים ברורים וידועים. על כן, בהתבקש התערבות שיפוטית והכרעה לעניין החזרתם של תפוסים, נערך איזון בין ההגנה על הזכות הקניינית של המבקש, לבין אינטרס הציבור שבמניעת ביצוע העבירות באמצעות חפצים שקידמו את ביצוען (המחשב האישי והטלפונים), ומניעת רווח כספי והנאה ממי שהפיקם בדרך של סחר בסמים. בעריכת האיזון, קבעה הפסיקה, יש להביא בכלל חשבון את תכליתן של הוראות החוק הרלבנטי, את הזכויות המהותיות של המעורבים, וכן, את האינטרסים השונים המשמשים בזירה. כל זאת, במסגרת העקרונות הכלליים של שיטת המשפט הישראלית.
9.התפוסים שהחזרתם מתבקשת נתפסו כדין בעת שנערך חיפוש כדין בחדרו של המבקש. על פי דו"ח הפעולה מתאריך 14.9.11 מצאו השוטרים ברשותו של המבקש, בנוסף לסכומי הכסף המפורטים לעיל, עשר שקיות שקופות שהכילו סם מסוכן מסוג קוקאין (נתונות בתוך קופסה לבנה) שמשקלן הכולל ברוטו 8.9 גרם, בצדן – שקית נוספת אטומה שהכילה סם מסוג קוקאין שמשקלה 14.6 גרם ברוטו, 12 כדורי אפדרין, סוג נוסף של כדורים בקופסה כחולה, וכן, משקל בצורת אייפון שעליו נמצאו שרידי סם.
10.סוגי הסמים וכמותם, וכן, צורת אריזתם סותרים, לכאורה, את טענת המבקש בחקירתו כי הסמים שימשו לצריכתו העצמית. טענת ב"כ המבקש כי הכספים שנתפסו מקורם בהלוואה בנקאית אינה מתיישבת עם הדברים שמסר החשוד בחקירתו. מכלל האמור, ואף שהמבקש לא נתפס בעיצומה של עסקה בסמים מסוכנים, לא אוכל לשלול על הסף את חשדה של המשיבה כי המבקש עבר עבירה של סחר בסם מסוכן. אמירת הטוען המשטרתי בדיון ביום 15.9.11 כי מדובר בחשד להחזקת סם מסוכן בכמות גדולה (ולא בחשד לסחר) היא אמירה המשקפת את התשתית הראייתית נכון לאותו מועד, ותו לא. היא אינה אמירה מחייבת ככל שמעמיקה החקירה ומתגבש חשד לעבירה של סחר בסם מסוכן.
11.על בסיס האמור הייתי מצפה, כי המשיבה תפעל להעמקת החקירה, ותחדור בהקדם למחשב הנייד ולטלפונים הסלולאריים שנתפסו, כוונה עליה הכריז פקד עברי בתגובתו, כדי לבסס או להפריך את החשדות נגד המבקש. עיון בתיק החקירה מעלה כי נכון למועד הדיון לא בוצעו פעולות חקירה נוספות בתיק.
12.לפיכך, אני מחליטה כי התפוסים המפורטים לעיל יוחזרו למבקש. אולם, כדי לאפשר למשיבה להשלים את החקירה, אני מעכבת את החזרת התפוסים עד 15.11.11. עד למועד זה תוכל המשיבה לחזור ולהודיע לבית המשפט כי העלתה ראיות המבססות חשד לסחר בסם מסוכן, על מנת שתישקל עמדתי מחדש. במועד האמור, בהעדר הודעה בדבר ממצא ראייתי של ממש, יוחזרו התפוסים למבקש.
תאריך ההחלטה – 12.10.11.
המזכירות תמציא החלטתי לצדדים.
תיק החקירה המשטרתי הוחזר לידי נציג המשטרה רס"ב איציק אלמן.
עקב פגרת חג סוכות, ותורנות מעצרים (ימים), הוזנה ההחלטה בנט-המשפט באיחור, אולם, הודעתי לנציג המשטרה ולעו"ד פרידמן על ההחלטה.
ניתנה היום, כ"ח תשרי תשע"ב, 26 אוקטובר 2011, בהעדר הצדדים.