בפ"מ
בית משפט השלום נצרת
|
5896-09-15
09/10/2015
|
בפני השופטת:
מנאל חליחל-דיאב
|
- נגד - |
מבקשים:
פלד עומר
|
משיבים:
מדינת ישראל
|
החלטה |
מונחת בפניי בקשה דחופה לביטול פסילה מנהלית או לחילופין להורות כי הפסילה המנהלית לא תחול על רישיון הנהיגה הצבאי של המבקש וכי המבקש יורשה לנהוג לפחות ברכב צבאי או רכב בשימוש צה"ל. הבקשה הוגשה בהתבסס על סעיף 41א (א) (תיקון מס' 11 תשל"א 1973) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן – "פקודת התעבורה".
ביום 07/10/15 התקיים בפניי דיון בבקשה, לאור דברי ב"כ המבקש אשר יובאו בהמשך, נותר גדר המחלוקת לעניין רישיון הצבאי בלבד.
המבקש היינו חייל בשרות חובה בגדוד מבצעי הנמצא בימים אלו בפעילות מבצעית באזור איו"ש. ביום 26.09.15 בשעה 07:39 ניתנה למבקש הזמנה לדין וכתב אישום. בכתב האישום מיוחסת למבקש עבירה של נהיגה בניגוד לתקנה 54(א) לתקנות התעבורה, נהיגה במהירות של 145 קמ"ש במקום בו מותרת המהירות עד 90 קמ"ש, מקום האירוע כביש 77 ק"מ 73. בו ביום בשעה 08:35 נערך למבקש שימוע והחלטה על פסילה מנהלית מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה. השימוע נערך למבקש בפני קצין משטרה בתחנת מ"י בטבריה. קצין משטרה, בהתאם לסמכותו על פי סעיף 47(ה)(3) לפקודת התעבורה קיבל תחת ידו החלטה לפסול את המשיב מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 30 ימים, זאת מתוקף סמכותו של קצין משטרה וכפי המופיע בדו"ח השימוע, "אני פוסל אותך מלהחזיק ברישיון הנהיגה שלך לתקופה של 30 ימים".
טענות הצדדים
ב"כ המבקש הסכים לקיומן של ראיות לכאורה לצורך הדיון בבקשה.טען כי מדובר בנהג שיש לו רשיון נהיגה תחילה על טרקטור כבר 5 שנים, עברו נקי לחלוטין, אפילו ללא עבירות קנס, הגיש לבית המשפט אישור לפיו המבקש משרת בתפקיד נהג מבצעי כבר מזה זמן רב והגיש את אישור מפקדו שהוא נחוץ ביותר כנהג עם רישיונו הצבאי לפעילות מבצעית. עוד טען כי סעיף 41א(א) לפקודת התעבורה הקובע כי ממילא כאשר אדם נפסל ע"י בית המשפט הרי שבאופן אוטומטי על רישיונו הצבאי הוא אינו פסול ולכן אין סיבה שפסילה ע"י קצין משטרה תהייה חמורה מפסילה ע"י בית המשפט. ב"כ המבקש ביקש לקצר את הפסילה עד ליום הדיון או לחילופין להורות כי הפסילה המנהלית לא תחול על נהיגה בשירות צה"ל, דהיינו , ברכב צבאי או ברכב השייך לצה"ל או בשימושו של צה"ל.
ב"כ המשיבה טען כי יש לדחות את הבקשה. מדובר במהירות של 55 קמ"ש מעל המהירות המותרת, מהירות גבוהה ביותר, מהירות אשר מגבירה את הסיכון והסיכוי לתאונת דרכים. מדובר בכביש אדום, כביש מסוכן, אלו חלק מהנימוקים לפסילה. עוד טען באשר לסעיף 41א(א) לפקודת התעבורה, מעמדה של פסילה שניתנה ע"י קצין משטרה או ע"י רשות אחרת כגון רשות הרישוי הינה שוות ערך לפסילה שהוטלה ע"י בית המשפט ולכן אין להקל ראש בפסילה שהוטלה ע"י קצין משטרה. לא בכדי קבע המחוקק כי שיקול דעת יתן המפקד בצבא והחריג את הפסילה לרישיון צבאי לפסילה שהוטלה ע"י בית המשפט. הרציונל העומד מאחור הפסילה המנהלית הינו הסיכון התכוף למשתמשי הדרך מאופי נהיגת המבקש, לכן המחוקק לא ראה הצדקה להחריג את הפסילה המנהלית על רכב צבאי וזאת בשל הסכנה התכופה למשתמשי הדרך. עוד טען, כי אין המדובר בלקונה אלא ברציונל שעומד מאחורי בסיס הפסילה המנהלית. המבקש נוהג משנת 2012, ותק נהיגה של 3 שנים, לא מדובר בותק רב ובכל זאת ביצע עבירה חמורה על אף שאין לו הרשעות כלל. ב"כ המשיבה מבקש לדחות את הבקשה ולהשאיר את הפסילה על כנה, החלטת הקצין סבירה ועומדת בתנאי הפסילה המנהלית.
דיון והכרעה
ענייננו כאן עוסק בפסילה מנהלית אשר הוטלה ע"י קצין משטרה בהתאם לסמכותו ע"פ סעיף 47(ה)(3) לפקודת התעבורה.
השאלה העומדת להכרעה היינה האם הפסילה המנהלית ל-30 ימים אותה הטיל קצין המשטרה על המשיב, חלה גם על הרישיון הצבאי, בכפוף לכך שסעיפים 41א (א) (1) ו-(2) אינם מתקיימים.
הנורמה החוקית הובאה כאמור בתיקון מס' 11 לפקודת התעבורה:
41א.(א) נפסל אדם על ידי בית משפט מקבל או מהחזיק ברשיון נהיגה על פי סעיף 35 לא תחול הפסילה על רשיון נהיגה צבאי אלא אם החליט בית המשפט לפסול אותו אדם מהחזיק גם ברשיון הצבאי;
ובהמשך החוק בסעיף