אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ביטול הקצאת קרקע לקבורה אזרחית בתל רגב עקב פגמים מהותיים

ביטול הקצאת קרקע לקבורה אזרחית בתל רגב עקב פגמים מהותיים

תאריך פרסום : 14/06/2015 | גרסת הדפסה

עת"מ
בית המשפט המחוזי חיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
32671-12-14
04/06/2015
בפני השופט:
רון סוקול

- נגד -
העותרת:
מנוחה נכונה לכולם
עו"ד י' פינק
המשיבים:
1. רשות מקרקעי ישראל
2. מועצת בית העלמין תל רגב
3. המשרד לשירותי דת (אזרחי)
4. חברת קדישא חיפה
5. דרכי שלום חיפה

עו"ד ש' שושני מפרקליטות מחוז חיפה
עו"ד ש' ברח"ד
עו"ד ש' שושני מפרקליטות מחוז חיפה (אזרחי)
עו"ד ע' אטיאס
פסק דין
 

 

  1. עתירה לביטול החלטת רשות מקרקעי ישראל להקצות קרקע להקמת וניהול בית קברות לקבורה אזרחית, למועצת בתי העלמין תל רגב. לחילופין, מבוקש להורות על ביטול המכרז שפרסמה מועצת בתי העלמין תל רגב, לבחירת גורם שיפעיל ויתחזק את בית העלמין לקבורה אזרחית.

 

  1. העתירה מעלה טענות שונות בדבר פגמים בהקצאת הקרקע ובדבר פגמים במכרז. במוקד הטענות בנוגע להקצאת הקרקע עומדת השאלה האם מועצת בתי העלמין תל רגב, שהוקמה על פי חוק שירותי הדת היהודיים [נוסח משולב], התשל"א – 1971, הינה בגדר תאגיד קבורה הרשאי לנהל, להחזיק ולהפעיל בית עלמין לקבורה אזרחית חלופית והאם ניתן היה להקצות את הקרקע למועצת בתי העלמין בפטור ממכרז.

 

הדיון בעניין המכרז שפרסמה מועצת בתי העלמין תל רגב מעורר מספר שאלות בנוגע לפגמים במכרז, לרבות סבירות תנאי הסף במכרז ובהם התנאי בדבר הון עצמי מינימאלי של המשתתפים במכרז, בנוגע לאפשרות של הגשת הצעה על ידי מציעים משותפים ובנוגע לאפשרות של חברה קדישא חיפה, שהיא בעלת רישיון קבורה בבתי קברות יהודיים, להשתתף במכרז.

 

  1. את הדיון בעתירה נפתח בסקירת הרקע להוראות חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, התשנ"ו – 1996, ובסקירת ההליכים שננקטו במשך השנים להקמת בית קברות לקבורה אזרחית באזור תל רגב. לאחר מכן נפרט את טענות הצדדים ואת ההכרעה בעתירה.

 

רקע

  1. במשך שנים רבות נקברו נפטרים בישראל אך ורק בבתי עלמין דתיים, כל אחד על פי דתו ואמונתו. נפטרים יהודיים נקברו בבתי עלמין שפעלו על פי מנהגי פולחן המת בדת היהודית. קבורת נפטרים בבתי קברות הפועלים על פי פולחן דתי עוררה מעת לעת מחלוקות שונות, כאשר בני משפחתם של הנפטרים ביקשו לסטות מדרכי הפולחן המוכרות. כך למשל התעוררו מחלוקות רבות על אופן הכיתוב על מצבות והתאמת הכיתוב לדרישות הדת (ראו ע"א 280/71 גדעון נ' חברה קדישא גחש"א, פ"ד כז(1) 10 (1972); ע"א 294/91 חברת קדישא גחש"א "קהילת ירושלים" נ' קסטנבאום, פ"ד מו(2) 464 (1992); ע"א 6024/97 שביט נ' חברה קדישא גחש"א ראשל"צ, פ"ד נג(3) 600 (1999)).

 

  1. הדיונים בנוגע לקבורת נפטרים על פי מנהגי הדת עוררו את שאלות שונות כמו שאלת מקומו של ה"חופש מדת" בכל הנוגע לכבודם של הנפטרים (על החופש מדת, ראו א' ברק כבוד האדם, הזכות החוקתית ובנותיה כרך ב' 774 (2014); ד' סטטמן ג' ספיר "חופש הדת, חופש מדת והגנה על רגשות דתיים" מחקרי משפט כא 5, 44, 56 (תשס"ד); ע"א 6024/97 הנ"ל; בג"צ 3872/93 מיטראל בע"מ נ' ראש הממשלה ושר הדתות, פ"ד מז(5) 485 (1993)).

 

  1. קבורתם של נפטרים אך ורק בבתי קברות המנוהלים ומופעלים על פי כללי הפולחן הדתי נתפסה כפגיעה בחופש מדת, שכן כללה בחובה כפייה על הנפטר וקרוביו להשתתף בטקסים דתיים (ראו לעניין משמעות המונח חופש מדת וצמצומו לחופש מכפייה לטקסים דתיים, ד' סטטמן וג' ספיר לעיל עמ' 44).

 

  1. על מנת להכיר בזכותו של הפרט שלא להיקבר בטקס דתי חוקקה הכנסת בשנת 1996 את חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, התשנ"ו-1996 (להלן: חוק הזכות לקבורה אזרחית). חוק הזכות לקבורה אזרחית כולל הוראות ספורות בלבד. ההוראה המרכזית מצויה בסע' 2, הקובע את זכותו של כל אדם להיקבר על פי השקפתו ומצפונו. וכך קובע הסעיף:

 

אדם זכאי להיקבר על פי השקפתו בבית עלמין אזרחי חלופי אם בחר בכך; הבחירה יכול שתהיה בצוואה או בכל דרך אחרת.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ