אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ביטול החלטת ועדת המשנה לנושאים תכנונים של המועצה הארצית לתכנון ובניה עקב חוסר סמכות

ביטול החלטת ועדת המשנה לנושאים תכנונים של המועצה הארצית לתכנון ובניה עקב חוסר סמכות

תאריך פרסום : 05/01/2009 | גרסת הדפסה

עת"מ
בית המשפט המחוזי בחיפה
651-08
01/01/2009
בפני השופט:
יעל וילנר

- נגד -
התובע:
חברת ז.ק.ש הצפון בע"מ
עו"ד אמיל נאחס
הנתבע:
ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים
עו"ד פיילס-שרון מפרקליטות מחוז חיפה
פסק-דין

כללי

1.                  העתירה דנן עניינה בהחלטת ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים של המועצה הארצית לתכנון ובניה, היא המשיבה (להלן: " הולנת"ע") מיום 24.6.08, לדחות את תוכנית ג/11923 (להלן: " התוכנית"), אותה יזמה העותרת. התוכנית נועדה לקדם את הקמתה של תחנת תידלוק מדרגה ב' לפי תמ"א 18, בחלקה 56 בגוש 18868 (להלן: " המקרקעין"). הנימוק לדחיית התוכנית הוא אי התאמתה לתשריטי תמ"א 35 וכן להוראות תמ"א 31 שקדמה לה, בשל הפגיעה שתיגרם לערכי הטבע והנוף. החלטה זו התקבלה על אף קביעת הועדה המחוזית לתכנון ובניה כי התוכנית אינה סותרת את הוראות תמ"א 31, לאחר שנעשו בה שינויים.

הקדמה

מוסדות התכנון והבניה המעורבים בעתירה וההליכים התכנוניים הרלבנטיים

2.          בטרם הצגת העובדות, נידרש בקצרה להצגת מוסדות התכנון הרלוונטים לעתירה זו, סמכויותיהם ותפקידיהם.

המועצה הארצית לתכנון ובניה

3.         המועצה הארצית לתכנון ובנייה (להלן: " המועצה הארצית") היא הגוף העליון בהיררכיה התכנונית בישראל. המועצה הארצית הוקמה מכוח סעיף 2(א) לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: " החוק" או " חוק התכנון והבניה"), הקובע כי " תקום מועצה ארצית לתכנון ולבניה (להלן - המועצה הארצית) לייעץ לממשלה בכל הנוגע לקו הכללי בביצוע חוק זה, לרבות עניני חקיקה, ולמלא את יתר התפקידים המוטלים עליה בחוק זה ובכל דין אחר". סעיף 2(ב) לחוק קובע את הרכב המועצה, הכולל נציגי ממשלה, גורמים מקצועיים, נציגי רשויות מקומיות ונציגי גופים נוספים. במועצה 32 חברים.

המועצה הארצית מתווה את המדיניות התכנונית באמצעות תוכניות המתאר הארציות ותוכניות המתאר המחוזיות. למועצה הארצית סמכויות נוספות וביניהן, דיון בערר על החלטת ועדה מחוזית לתכנון ובנייה להפקיד תוכנית מתאר, לפי סעיף 110 לחוק התכנון והבניה.

סעיף 6(א)(1) לחוק התכנון והבנייה מסמיך את המועצה הארצית " למנות מבין חבריה ועדות קבועות וועדות לעניינים מסוימים ולקבוע להן את סמכויותיהן ותפקידיהן". סעיף 6(א)(3) משלים הרשאה זו וקובע כי המועצה רשאית " לאצול לועדות כאמור מסמכויותיה, למעט כל סמכות בדבר תוכנית מתאר ארצית ובדבר הייעוץ בענייני החקיקה בשטח התכנון והבניה".

ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים  (הולנת"ע)

4.         ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים של המועצה הארצית לתכנון ובניה - הולנת"ע - היא אחת מאותן ועדות המשנה של המועצה הארצית, שהוקמו מכוח סעיף 6(א)(1) לחוק, כאמור לעיל. הולנת"ע הוקמה בשנת 1998, עם קבלת תוכנית מתאר ארצית 31 נוסח התשנ"ח-1998 (להלן: " תמ"א 31"). הולנת"ע כוללת 18 חברים, שהם חברי המועצה הארצית.

5.          באתר משרד הפנים נכתב כי הנושאים העיקריים בהם דנה הולנת"ע הינם " דיון בתכניות מתאר ארציות וגיבוש המלצה בפני המועצה הארצית, דיון בתכניות מתאר מחוזיות ובשינוייהן וכן הפקדתן ואישורן, דיון בהערות הועדות המחוזיות לתכניות מתאר ארציות (לפי סעיף 52 לחוק) ובהשגות הציבור, דיון בהתנגדויות שהוגשו לתכניות מתאר מחוזיות והכרעה בהן, דיון בתכניות מקומיות ומפורטות המועברות מהוועדות המחוזיות להן נדרש אישורה של המועצה הארצית (תכניות אשר אינן תואמות למגמות התכנון בתכניות המתאר הארציות) וכן דיון בשינויים במרחבי התכנון" (הדגשה שלי י.ו).

6.         בתמ"א 31 נקבע מנגנון הקלה לעניין תוכניות המועברות אליה לאישורה מהועדות המקומיות, לאחר שאלה מצאו כי התוכניות אינן תואמות את תמ"א 31.

סעיפים 12.4- 12.6 לתמ"א 31 קובעים כדלקמן:

" 12.4.  בעת דיון בתכנית ישקול כל מוסד תכנון אם התוכנית מתישבת עם התשריטים המצורפים לתוכנית זו [תמ"א 31] מתוך מטרה להימנע, ככל האפשר, מלגרום למצב שיסכל אפשרות ישום מגמות התכנון שבתשריטים.

12.5.  החליט מוסד תכנון להפקיד תכניות בניגוד למגמות התכנון שבתשריטים המצורפים לתכנית זו, יהיה עליו לנמק החלטה זו ולהפנות את תשומת ליבה של הולנת"ע להחלטתו זו, לצרף את הנימוק להחלטה, ולבקש את אישורה.

12.6.    הועברה תכנית כאמור לאישור המועצה הארצית, או הולנת"ע על ידה, תתן זו את החלטתה בתוך שלושים יום, מיום שהועברה לה התכנית"

נציין כי סמכות הולנת"ע מכוח סעיף 12 לתמ"א 31, נדונה בהרחבה בבג"ץ 332/98 המועצה המקומית תל מונד נ' ועדת המשנה למעקב ובקרה על תמ"א 31 פ"ד נה(1) 649, 654-656 (1999). טענת העותרים באותו עניין הייתה כי סעיף 12.6 נוגד את הוראות סעיף 6(א)(3) לחוק התכנון והבניה, מכיוון שהוא מאציל לולנת"ע סמכויות לאשר חריגה מתוכנית מתאר ארצית.

הטענה נדחתה על ידי בית המשפט העליון תוך שנקבע כי סעיף 12.6 אינו כולל האצלת סמכות מסמכויותיה של המועצה הארצית לולנת"ע, אלא מדובר בקביעת מנגנון ביצוע, ראה:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ