אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ביהמ"ש העליון קבע כי ניתן לערער על החלטות ביניים בהליכי ההסגרה

ביהמ"ש העליון קבע כי ניתן לערער על החלטות ביניים בהליכי ההסגרה

תאריך פרסום : 13/05/2009 | גרסת הדפסה

בש"פ
בית המשפט העליון
501-09
10/05/2009
בפני השופט:
1. א' א' לוי
2. א' חיות
3. י' דנציגר


- נגד -
התובע:
היועץ המשפטי לממשלה
עו"ד גל לברטוב
עו"ד טל ורנר-קלינג
עו"ד אילת לוי
הנתבע:
1. גיא מאיו
2. אלעד מאיו
3. אסי אלמקאייס
4. מורן גולדפרב
5. ליאור אורגד
6. דוד ימין
7. מור גלנטי
8. יניב קלברס

עו"ד שרון נהרי
עו"ד טל אלפרן
עו"ד פרופ' דוד ליבאי
עו"ד דפנה ליבאי
עו"ד ירון גיגי
עו"ד בעז ראובן
עו"ד יהל בן-עובד
עו"ד גד זילברשלג
פסק-דין

השופט א' א' לוי

הרקע

1.        המשיבים מבוקשים לדין בארצות-הברית באשמת הונאה של אזרחים אמריקניים מהם הוציאו, על-פי החשד, מיליוני דולרים במרמה. ארצות-הברית ביקשה את הסגרתם לידיה, ובעקבות כך עתר היועץ המשפטי לממשלה לבית-המשפט המחוזי בירושלים למען יכיר במשיבים בני-הסגרה. בעוד עתירתו תלויה ועומדת, נדרש בית-המשפט המחוזי לעתירה שהגישו המשיבים, ולה שני ראשים: האחד, כי בקשת ההסגרה שהוגשה בשפה האנגלית, על כלל נספחיה, תתורגם לעברית; השני, כי בנוסף לחומר הראיות שביסוד הבקשה, אותו הם זכאים לקבל מכוח הדין ונאסף רובו ככולו בידי רשויות החקירה בארצות-הברית, תימסר למשיבים רשימת הראיות שאספו נגדם הרשויות בישראל. בשתי הסוגיות כאחת נעתר בית-המשפט המחוזי (כבוד השופטת נ' בן-אור) לבקשה, ועל כך עורר בפנינו היועץ המשפטי לממשלה.

2.        בענין התרגום נשען העורר על המצב הנוהג בישראל מזה שנים, בו אין המדינה דורשת מן הגורם מבקש ההסגרה להגיש את בקשתו בעברית, ואף אינה נוטלת את מלאכת התרגום על שכמה. עלות התרגום היא יקרה, הוא אורך זמן, ועלול בתוך כך להאריך את משך החזקתו במעצר של אדם שאת הסגרתו מבקשים. עוד עשויה קביעתו כתנאי מחייב להטיל את האחריות לאיכותו ולתוכנו על המדינה, ענין שאינו נקי מקשיים. הטלתה של חובת התרגום על המדינה כמוה, אפוא, כשינוי סדרי עולם בדיני ההסגרה, עמו מתקשה העורר להשלים. באשר לרשימת הראיות שנאספה בישראל, מטעים העורר את מה שזכה לביטוי נרחב בפסיקה, היינו, את דמותה החדשה של הפשיעה הבין-לאומית, המחייבת מאמצי חקירה חוצי גבולות ומשותפים למדינות מספר (ראו ע"פ 4596/05 רוזנשטיין נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(3) 353, 392 (2005)). משום מה, המסקנה שמבקש הוא לחלץ מכך, היא כי אין לחשוף בפני מבוקש חומרי חקירה מעבר לראיות שבידי המדינה המבקשת. בלבו של היועץ המשפטי לממשלה מקנן חשש ממשי, כי קביעותיו של בית-המשפט המחוזי יובילו לסיכולם של הליכי ההסגרה, יחתרו תחת תכליתו של מוסד משפטי זה ויסכנו חקירות המתנהלות במקביל.

3.        בית-המשפט המחוזי לא ראה יסוד לחשש זה, וקבע כי נגישותו של המבוקש לחומר הראיות היא יסוד מוסד ביכולתו להתגונן מפני הכוונה להעמידו לדין בארץ אחרת. את חובת הגילוי המוטלת על המדינה צמצמה, בהתאם, הערכאה הראשונה אך לראיות הרלוואנטיות להגנתו של המבוקש מפני מעשה ההסגרה.

הערר

4.        ראשית שאלה היא, כלום שמורה לעורר זכותו להשיג על קביעותיו של בית-המשפט קמא, חרף היעדרה של הוראה מפורשת בדבר ערר בחוק. הכלל הוא, ש"אין זכות ערעור או ערר אלא אם החוק מקנה זכות זאת במפורש" (השופט י' זמיר בבש"פ 3403/98 סוויסה נ' מדינת ישראל, פ"ד נב(2) 620, 624 (1998)). חוק ההסגרה, כמו התקנות שהותקנו לפיו, אינם כוללים הוראה המתירה ערר על החלטה בענין גילוי ראיות. חובת הגילוי קבועה בתקנה 8 לתקנות ההסגרה (סדרי דין וכללי ראיות בעתירות), התשל"א-1970, שזו לשונה:

8. עיון בחומר הראיות

הוגשה עתירה - רשאי המבוקש או סניגורו לעיין בכל זמן סביר בכל חומר ראיות שבכתב הנוגע לעתירה ומצוי בידי העותר ולקבל את שמות העדים שבדעת העותר להשמיע בעת הדיון בעתירה ונושא עדותם.

           יישומה של תקנה 8 עשוי להצריך את הכרעתו של בית-המשפט שעל ההסגרה בשאלה מהו "חומר ראיות הנוגע לעתירה ומצוי בידי העותר". הכרעה שיפוטית שכזו עשויה להכריע את גורלה של עתירת ההסגרה, והשפעתה על פרשת הגנתו של המבוקש אפשר שתהא ניכרת. אלא שכאמור, התקנות שותקות לגבי הזכות להשיג על אותה הכרעה בפני ערכאה שיפוטית גבוהה יותר. יש שיראו בכך הסדר שלילי, המותיר את ההשגה על החלטת הביניים הזו לשלב הערעור על ההחלטה העיקרית בענין הסגרה, ערעור שהזכות לו קבועה בסעיף 13 לחוק ההסגרה, התשי"ד-1954. עמדתי היא אחרת. להשקפתי, יש לגזור בענין זה גזירה שווה מן ההסדר המקביל שבחוק סדר הדין הפלילי, לענין גילוי ראיות בהליך עונשי שבפני בית-משפט בישראל. 

5.        סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, מטיל על המדינה את החובה למסור לנאשם את כל חומר הראיות שבידיה ונוגע לאישום, ומאפשר בתוך כך לבעלי-הדין לערור על החלטתה של הערכאה הדיונית:

74. עיון
     בחומר החקירה

(א) הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסניגורו... לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנרשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום, שבידי התובע ולהעתיקו.

(ב)  ...

(ג)  ...

(ד)  ...

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ