אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ביהמ"ש המחוזי בב"ש קבל תביעה בעילה של הולדה בעוולה

ביהמ"ש המחוזי בב"ש קבל תביעה בעילה של הולדה בעוולה

תאריך פרסום : 23/09/2008 | גרסת הדפסה

א
בית המשפט המחוזי באר שבע
1204-02
01/09/2008
בפני השופט:
ורדה מרוז

- נגד -
התובע:
1. פלונית (קטינה)
2. פלונית
3. פלוני

עו"ד גדעון פנר ושי פויירינג
הנתבע:
1. פרופ' צ'מקה משה
2. קופ"ח כללית של ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י

פסק-דין

א.      מבוא

1.         התובעת מס' 2 (להלן: "או' " או "התובעת"),נושאת במאגר הגנטי שבגופה מחלה תורשתית קשה המכונה ALD (להלן: "המחלה" או "מחלת ה - ALD "), הגם שהיא עצמה אינה לוקה במחלה. התובע מס' 3 (להלן: "א' " או "התובע") הינו בעלה של או'. התובעים 2,3 (להלן: "התובעים") הינם הוריה של התובעת מס' 1, ילידת 1990 (להלן: "ט'").

בשנת 1990 כאשר או' היתה בתחילת הריונה, היא פנתה עם בעלה א',  לפרופ' צ'מקה (הנתבע  1 להלן: "הנתבע" או "פרופ' צ'מקה") מומחה בייעוץ גנטי, אשר ניהל את המכון לייעוץ גנטי בבית חולים "קפלן" והתמחה בחקר מחלת ה-ALD על מנת שינקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים למניעת לידתו של יילוד שיהא נגוע במחלה.

2.         מחלת ה-ALD ידועה כמחלה אשר זכרים לוקים בה, בעוד שהנקבות נושאות את גן המחלה מבלי לחלות בה, באופן שתפקודן במהלך חייהן תקין, דרך כלל. באשר לזכרים, המחלה עלולה לתקוף אותם בוואריאציות שונות, בדרך כלל בעשור הראשון לחייהם ודינם במקרה זה, נגזר לסבול מנכות פיזיולוגית, או מפגיעה קשה במערכת העצבים ובקוגניציה, אשר תוביל למותם בתוך העשור הראשון לחייהם.

3.         פרופ' צ'מקה ערך לתובעת בדיקות שנועדו למנוע לידתו של יילוד הלוקה במחלה. לשם כך, הוא דגם סיסים משלייתה של או', אשר על חלקם ערך אנאליזה כרומוזומלית ולפיה קבע כי מין העובר נקבה הנושאת 46 כרומוזומים תקינים ((46xxחלק אחר של סיסי השלייה שלח לבדיקה במעבדה בהולנד, המתמחה בחקר ואבחון המחלה (להלן: "המעבדה" או "המעבדה בהולנד"), אשר מצאה בבדיקתה ערכים גבוהים מהנורמה, של חומצות שומן ארוכות בתא, המצביעים על קיומה של המחלה, אולם לנוכח קביעתו של פרופ' צ'מקה לפיה העובר נקבה - נקבע על ידי המעבדה כי העוברה תהא נשאית של המחלה.

במכתב תשובה של המעבדה לפרופ' צ'מקה, אשר כלל את תוצאות הבדיקה וממצאיה, ציין ד"ר וונדרס, מעובדי המעבדה, בהערה, כי בבדיקה כרומוזומלית שנערכה על ידי חוקר נוסף במעבדה, ד"ר לשוט, נתגלה DELETION SMALL (להלן: "חסר") על אחד מכרומוזומי ה-X של העובר.

4.         לאחר שקיבל את מכתב המעבדה, הודיע פרופ' צ'מקה לתובעים, כי או' נושאת ברחמה נקבה, הנושאת מטען גנטי תקין (XX46), כי היא נשאית של המחלה ולא תחלה בה.

5.         ט'  נולדה להוריה בשנת 1990 בריאה לכאורה. בחלוף כ - 10 שנות חיים, היא אובחנה כסובלת מהמחלה וכתוצאה, הפכה לנכה קשה.

6.         בתביעה זו, שעניינה "הולדה בעוולה" עותרים התובעים ובתם ט' לחייב את פרופ' צ'מקה ושירותי בריאות כללית, בפיצוי בגין נזקיהם.

בקליפת האגוז  הסוגיות הנדרשות להכרעה הן כדלקמן:

·                                              ·         האם פרופ' צ'מקה, כרופא מומחה בתחום הגנטי, אשר התמחה בחקר מחלת ה- ALD, הפר את חובת הזהירות שהוא חב לתובעים, בכך שלא נקט בכל האמצעים הסבירים, למניעת לידתה של ט' הלוקה במחלה.

·                                              ·         על יסוד המידע שרווח בתקופה הרלבנטית, לפיו המחלה מתבטאת בעיקר בזכרים, בעוד שהנקבות אינן לוקות בה, אלא נושאות את גן המחלה - מהו גדר הצפייה שחלה על פרופ' צ'מקה, כרופא מומחה בחקר המחלה וכיועץ גנטי - לצפות את הופעת המחלה אצל ט', בהינתן הממצאים שהונחו בפניו.

·                                              ·        האם פרופ' צ'מקה נקט באמצעים סבירים לגילויו של ה"חסר" באחד מכרומוזומי ה - X אצל ט', עליו דיווחה לו המעבדה בהולנד, אשר  בדיעבד התחוור, כי בעטיו נגרמה המחלה ובשל אי גילויו, פרופ' צ'מקה קבע שט' תיוולד כנשאית של המחלה ולא תלקה בה.

·                                              ·         האם אי גילוי ה"חסר", בנסיבות שתוארו מהווה רשלנות או שמא ניתן לראות בו טעות סבירה?

ב.     מילון מונחים

להלן סקירת המונחים והמושגים הרפואיים כפי שיובאו במסגרת פסק- הדין, על פי הגדרותיהם של המומחים הרפואיים שהופיעו כעדים.

  • כרומוזומים

הכרומוזומים הם מארז הדנ"א (DNA) בגוף האדם, הנושא בחובו את הוראות הגדילה, ההתפתחות והתפקודים של הגוף. הוראות אלו מעוגנות בגנים הפרושים על גבי הכרומוזומים.

מרבית התאים בגוף האדם מכילים 46 כרומוזומים, אשר כל אחד מהם בנוי משתי זרועות, המחוברות בנקודה מעובה הקרויה "צנטרומר"; הזרוע העליונה, הקצרה מבין השתיים, מכונה p והזרוע התחתונה, הארוכה יותר, מכונה q.  

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ