ש. האם קיים לדעת המומחה, ברמת ההסתברות העולה על 50% (יותר סביר מלא סביר) קשר סיבתי בין האירוע החריג כפי שתואר בהחלטת בית הדין, לבין המחלה שאובחנה אצל התובע? דהיינו, איזו מבין שתי האפשרויות הבאות יותר סבירה: הראשונה – יש קשר סיבתי בין האירוע החריג לבין אירוע הלב; השנייה - אין קשר סיבתי בין האירוע החריג לבין אירוע הלב?
ת. יש קשר סיבתי בין האירוע החריג לבין אירוע הלב.
על פי התיאור המוסכם של העובדות ביום 27.12.2018 חווה התובע דחק נפשי בשל הפסד כספי – האירוע הוכר על ידי בית הדין כ"אירוע חריג בעבודה". למחרת היום (28.12.2018) סבל התובע מכאבים לוחצים בחזה שמאל, שהופיעו במנוחה ונמשכו כחצי שעה וחלפו. בבוקר למחרת (29.12.2018) הישנות הכאבים, פנה לטר"ם נמדד טרופונין 118, ללא שינויים איסכמיים באק"ג. פונה למיון בחשד לאירוע כלילי-חד (acute coronary syndrome) ואושפז בקרדיולוגיה באבחנה של אוטם NSTEMI.
לאור סמיכות הזמנים בין ה"אירוע החריג" והופעת כאבים בחזה במנוחה שהתפתחו ל"אוטם חד-בשריר הלב", ניתן לקבוע בסבירות העולה על 50%, כי קיים קשר סיבתי בין ה"אירוע החריג" שארע בעבודה בתאריך 27.12.2018 לבין האוטם שאובחן ביום 29.12.2018.
ש. ככל שקיים קשר סיבתי: האם סביר יותר להניח כי אירוע הלב היה מתרחש במועד שבו אירע, גם אלמלא התרחש האירוע החריג בעבודה, או שמא אלמלא קרה האירוע החריג בעבודה, היה מועד התרחשותו של אירוע הלב נדחה למועד מאוחר יותר?
ת. אלמלא האירוע החריג בעבודה אירוע הלב לא היה מתרחש במועד שבו ארע.
התובע סובל ממחלת לב איסכמית שאובחנה כבר בשנת 2008, אז נמצאה מחלה כלילית חד-כלית-חסומה מלאה של עורק הLAD - צונתר והושתלו תומכים בעורק ה LAD ובענף D1. בהמשך חש בטוב ללא תעוקה, עד לחודשים האחרונים עובר לאירוע החריג עת החל לסבול מקשיים במאמץ בינוני (עליית מדרגות) – תמונה המתאימה ל"תעוקת חזה במאמץ". עבר בדיקת מאמץ (7.2018) שהייתה שלילית לאיסכמיה, הומלץ על בדיקת אקו- לב במאמץ, שלא בוצעה.
לתובע גורמי הסיכון מרובים (סוכרת, היפרליפדמיה, עודף משקל וסיפור משפחתי של מחלת לב איסכמית) ומאז הצנתור ב- 2008 מחלתו התקדמה בצורה ניכרת, פרי גורמי הסיכון שלא היו מאוזנים והמהלך הטבעי של מחלתו, כפי שהודגם בצנתור באשפוזו הנוכחי – מחלה תלת-כלית קשה ומפושטת. ממצאים אלו גם מסבירים המסבירה את תלונותיו ("תעוקת חזה במאמץ") עובר לאירוע החריג.
במקרה דנן, הסיכון לפתח אירוע כלילי-חד (אוטם חוזר, ארוע מוח או מוות) ניתן להערכה לפי מחשבוני הסיכון הבאים:
לפי REACH-SMART MODEL (חולים עם מחלת לב איסכמית ידועה), מדובר בסיכון גבוה ביותר – 37% ב- 10 שנים. לפי DIAL MODEL (חולים עם סוכרת) הסיכון דומה- 34% ב- 10 שנים.
סערת הרגשות והדחק הנפשי בעקבות ה"אירוע החריג" ביום 27.12.2018, גרמו לשרשרת הליכים (עליה בלחץ הדם, עליה בדופק, הפרשת אנדרנלין ונוראאדרנלין, נטיית-יתר של הדם להיקרש, נזק לציפוי הפנימי של כלי הדם) שהביאו לערעור ביציבותו של אחד מהרבדים הטרשתיים בעורקי הלב, שקיננו בגופו של התובע במשך שנים, פרי גורמי הסיכון מהם סבל התובע עובר לאירוע החריג שלא היו מאוזנים, שנקרא וגרם ל- "אוטם-חד בשריר הלב" (NSTEMI). לאור ממצאי הצנתור – היה מקום להניח שהאוטם נגרם בשל חסימה (100%) של ענף OM, אך בהעדר שינויים באק"ג (כולל חיבורים אחוריים) ובהעדר הפרעה בתנועתיות האזורית באקו לב (בטריטוריה המסופקת ע"י עורק זה), סביר יותר להניח שמדובר בממצא ישן. כמו-כן, העדר שינויים איסכמיים באק"ג בחיבורים הקדמיים והעדר הפרעה בתנועתיות האזורית בדופן הקדמי, גם כן לא תומכים בהנחה כי האוטם נגרם בשל הממצאים (היצרות בשיעור 75-90%) בעורק ה- LAD.
ולכן נראה יותר להסביר כי אירוע האוטם נגרם במנגנון שונה:
בשבועות עובר לאירוע החריג התובע סבל מ"תעוקת חזה במאמץ" בשל מחלת כלילית קשה ומופשטת, אלא שהפעם הדחק הנפשי ביום 27.12.2018 גרם לעליה בלחץ דם) כפי שנמדד ע"י מד"א 160/100 ומלר"ד 172/102 ממ"כ) ולעיה בתצרוכת החמצן (שהינה מכפלה של ל"ד סיטולי X דופק) לשריר הלב- (increased demand), וזאת בנוכחות אספקת דם מוגבלת (decreased supply) – בשל מחלה כלילית תלת – כלית מופשטת שקיננה בגופו עובר לאירוע החריג. האוטם נגרם בשם supply-demand imbalance/mismatch, ולווה בעליה קלה בטרופונין, אך ללא שינויים באק"ג וללא פגיעה בתפקוד הגלובלי של חדר שמאל או בהפרעה אזורית ממוקמת.
אלמלא האירוע החריג ביום 27.12.2018, סביר להניח כי אירוע הלב (NSTEMI) היה נדחה למועד אחר. למרות קביעה זו, יש להדגיש, כי האירוע החריג לא גרם למחלתו הכלילית המופשטת וגם לא החמיר אותה, שהינה פרי המלך הטבעי של מחלתו וגורמי הסיכון המרובים מהם סבל שלא היו מאוזנים. כל שאלמלא האירוע החריג מחלתו (קרי, מחלה כלילית קשה ומופשטת) לא הייתה נדחית למועד מאוחר כלשהו.
הממצאים בצנתור גם מסבירים את תלונותיו עובר לאירוע החריג – קושי בעליית מדרגות – מ"תעוקת חזה במאמץ".
כאמור, בשל ממצאי הצנתור (מחלה כלילית תלת-כלית קשה ומופשטת) הומלץ על ניתוח מעקפים דחוף, ולא טיפול התערבותי בצנתור. על כן אין להכיר בניתוח המעקפים שעבר התובע על השלכותיו כקשורים לאירוע החריג.