ב"ל
בית דין אזורי לעבודה נצרת
|
2524-06-15
03/04/2017
|
בפני השופט:
ד"ר טל גולן
|
- נגד - |
התובע:
א.י. עו"ד יעקב פלדשטיין
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
|
החלטה |
1.עניינה של התביעה שלפנינו הינו בהכרה בפגימה בכבד ממנה סובל לטענתו התובע, כתאונת עבודה, וזאת לאור הוראות סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995. תביעת התובע להכיר בליקויים מהם הוא סובל כנובעים מתנאי עבודתו נדחתה, מהנימוק שאין קשר בין מצבו הרפואי לבין תנאי העבודה, ובנימוק כי מחלתו התפתחה על רקע מצב תחלואתי טבעי, שאינו קשור בתנאי עבודתו. מכאן התביעה שבפנינו.
2.ביום 23.2.2017 נקבעה על ידי בית הדין התשתית העובדתית בתיק, כדלקמן:
א.התובע יליד שנת 1974.
ב.משנת 1995 ועד 8/2013, ולמעט הפסקה של שנה אחת בין השנים 1999-2000, התובע עבד בחברת ב. ברב בע"מ, בעבודות מתכת ומנופים, כפועל כללי ומנופאי בתחום התחזוקה, כאשר העבודה התבצעה במתחם בתי הזיקוק בחיפה. לעתים נדירות ואחת לכמה שנים, התובע היה עובד כחודש עד חודשיים במתחם בתי הזיקוק שבאשדוד.
ג.התובע עבד 5 ימים בשבוע, ופעמיים בחודש עבד גם בימי שישי. כאשר התובע היה עוסק בעבודות שיפוצים – כחודש וחצי בממוצע בשנה, הוא היה עובד גם בימי שבת. יום העבודה הממוצע היה בן 8 שעות, כאשר לעתים בוצעו שעות נוספות. כאשר התובע היה עוסק בעבודות שיפוצים – כחודש וחצי בממוצע בשנה, הוא היה עובד כ-12 שעות יומיות בממוצע.
ד.מתחם בז"ן הינו מתחם גדול, הפרוס על פני מספר רב של דונמים, וכאשר העבודה מתבצעת באוויר הפתוח. התובע עבד בכלל המתקנים שנמצאו במתחם.
ה.עבודתו העיקרית של התובע, החל משנת 1999, היתה שיפוץ מחלפי חום של החומרים השונים בבז"ן, כאשר הוא עבד בעיקר על מלגזה או על מנוף, ושינע את המחלפים לתיקון. לעתים התובע היה יורד מהמלגזה לקשור את החלק הספציפי שהמנוף היה מרים אותו.
ו.מחלף הינו צינור ארוך וגדול, בקוטר של חצי מטר ועד שניים וחצי מטר ובאורך של בערך שישה מטרים, שבתוכו נמצאים צינורות קטנים יותר. שיפוץ המחלפים כלל פירוק, שטיפה והרכבתם בחזרה, וכאמור לעיל - באמצעות מלגזה או מנוף.
ז.בנוסף, במידת הצורך העובדים גם היו עושים תיקוני ריתוך בכיפות של המחלף, וכאשר הפירוק נעשה באמצעות פטיש אוויר. את הצינורות היו העובדים מעבירים לשטיפה ולתיקון במתקן ייעודי של בז"ן.
ח.התובע אף היה עוסק בהרכבת ציוד לרבות משאבות, מיכלים, מגדלים, מדחסים ועוד, כאשר היה מדובר בציוד חדש שטרם הוזרמו בתוכו נוזלים. ניתן להעריך את עבודתו של התובע בתחום זה בכ-30% מכלל היקף עבודתו.
ט.במשך כחודש בשנה התובע עסק בניקוי כימי של צינורות, מחלפי חום ושאר הציוד, באמצעות מים וחומצת לימון. לעתים נדירות אף השתמשו בחומצת מלח ואמוניה, וכן בסודה קאוסטית או סודה אש.
י.התובע אף ביצע עבודות של יציקת בטון, וכן עבודות כלליות נוספות.
יא.העבודה בוצעה עם בגדים מיוחדים, קסדות/כובעי מגן, משקפי מגן וכפפות בד, אך ללא מסכה לנשימה.
יב.במסגרת עבודתו התובע נחשף בנשימה לבנזן, וכן לחומרים הבאים, בריכוז שאינו ידוע: תיאולן, כסילן (בצורה מועטה), פרכסילן, אורתוכסילן, ממיסים ארומטיים (בצורה מועטה מאוד), חומרים שעווניים, אמוניה, גופרית.
יג.לפי טענת התובע, בשנת 2002 הוא החל לסבול מהפרעות בכבד. זאת ועוד, לפי טענתו, בשנת 2009 הוא אובחן כסובל מהפרעות חמורות יותר בכבד, ונאמר לו כי המדובר בבעיות שומן בכבד. בבדיקה תעסוקתית שנערכה לתובע ביום 25.6.2013 (ואשר לא הוצגה לעיונו של בית הדין), התובע אובחן כסובל מבעיות כבד. בעקבות ממצאים אלה הונחה התובע לטענתו להפסיק את עבודתו במתחם בז"ן לאלתר.