ב"ל
בית דין אזורי לעבודה נצרת
|
16515-04-14
09/03/2015
|
בפני הנשיאה:
ורד שפר
|
- נגד - |
התובע:
עבד עבדאללה עו"ד אמיר סלימאן
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד עדי עינב גולן
|
פסק דין |
1.מושא התביעה שלפנינו היא החלטת הנתבע שהודעה לתובע בחודש ינואר 2008, לפיה נשללה גמלת הניידות לה זכאי התובע רטרואקטיבית משנת 2006, והוא נדרש להחזיר את ההלוואה העומדת שקיבל בעבור רכישת רכב.
מאחר שהתביעה הוגשה רק ביום 08/04/14, הוגשה מצד הנתבע בקשה לדחייה על הסף מחמת התיישנות.
2.לטענת הנתבע, התובע ידע על החלטת הנתבע מכוחה נוצר לו חוב לכל היאוחר במועד בו פנה לנציג תלונות הציבור של הנתבע, וזאת בחודש מאי 2010.
מאז, נוהלה תכתובת ענפה בין התובע לגורמים שונים בנתבע, והוא קיבל פירוט אודות חובו וחישובו, והוא אף פנה וביקש חידוש מתן ההטבות וביום 16/05/11 הודע לו כי החלטת הנתבע עומדת בעינה ולאחר שישלם את חובו יוכל הנתבע לשקול מחדש מתן ההטבות.
בהקשר זה, הפנתה ב"כ הנתבע להוראות תקנה 1(ב) לתקנות הביטוח הלאומי (מועדים להגשת תובענות), תש"ל-1969 (להלן: "התקנות").
3.במסגרת תגובתו על הבקשה, הביע ב"כ התובע התנגדות לדחיית התביעה על הסף, תוך שטען כי מדובר בתביעה לביטול חוב שהנתבע יזם את ההשבה לגביו. על כן, לגישתו, כאשר הנתבע טוען לקיומו של חוב, הרי שאין להכפיף תובענה המוגשת כנגד אותה דרישה למועדי שנקבע בתקנה 1(ב) לתקנות.
4.הדין החל
תקנה 1(ב) לתקנות קובעת כהאי לישנא-
"החליט המוסד בתביעה ונמסרה לתובע הודעה על כך, תוגש תובענה לבית הדין לעבודה תוך שניים עשר חודשים מיום מסירת ההודעה לתובע או מיום תחילתן של תקנות אלה, הכל לפי המאוחר יותר".
יוער כי תקנה 1(ב) תוקנה במסגרת תיקון תש"ע – 2010, באופן שהוארכה התקופה בתוכה יש להגיש התובענה לבית הדין מששה לשנים עשר חודשים.
בתי הדין נדרשו לעיתים מזומנות להכריע בשאלה האם במקרה הנדון בפניהם עסקינן בהחלטה של המוסד "בתביעה", שאז מוגבלת האפשרות להגיש תובענה כנגדה לתקופה בת 12 חודשים, או שמא עסקינן בהחלטה מסוג אחר, שאז אין מוגבלת האפשרות לתבוע לתקופה המקוצרת.