1.בהמשך לחוות דעתו מיום 5/11/13 המומחה מתבקש להשיב על שאלות ההבהרה שלהלן:
א.בחוות דעתך קבעת, כי התובע אינו בגדר "פועל בתעשיית הגומי". הנך מתבקש להבהיר מהן האבחנות שאתה מוצא בין תנאי עבודתו של התובע כפי שפורטו בפניך לבין "פועל בתעשיית הגומי". אנא התייחס לשאלה באופן כללי ובפרט לשאלה מהו ההבדל שאתה מוצא בין תנאי עבודתו של התובע לבין פועל בתעשיית הגומי, בקשר עם חשיפה לאדי גומי כנובע מעבודת השיוף ו/או השחזת הצמיגים?
ב.כיצד הנך נותן משקל לעובדה שהתובע הפסיק לעשן לפני כ- 30 שנה ומדוע חרף עובדה זו שהובאה בפניך, עדיין הנך נותן משקל משמעותי לסוגיית העישון?
ג.האם נכון כי, שילוב העישון כגורם סיכון (בייחוד עישון שהפסיק שנים רבות טרם פרוץ המחלה) יחד עם גורמי סיכון נוספים חשיפה לחומרים קרצינוגנים משמעותי יותר בצורה ממשית מאשר כל אחד מהגורמים בנפרד?
ד.מצ"ב מאמר primary prevention smoking and smoking cessation
שמסכם מחקר שנערך על מיליון אנשים במשך 12 שנה ע"י החברה האמריקאית לסרטן וארגון הבריאות האמריקאי ונתמך ע"י אוניברסיטת קליפורניה:
ד.1.האם תסכים כי למסקנות המחקר מעמד מקצועי מכובד המבוסס על מחקר מדעי רציני המצביע באופן משכנע, כי הסיכון העודף ללקות בסרטן ריאה יורד ככל שהתקופה ללא עישון מתארכת וביתר דיוק הסיכון לחלות בסרטן ריאה יורד לחצי לאחר 7 שנים ללא עישון וכמעט ל- 0% לאחר 30 שנה ללא עישון (ראה טבלה 1 למאמר) לנוכח מחקר זה?
ד.2האם יש במחקר זה כדי לשנות את דעתך לאור העובדה, כי התובע אינו מעשן מזה 30 שנים? אם לאו, נא הסבר מדוע לא?
ה.הנך מתבקש לעיין בעמוד 1073 לספר הלימוד (רפואת הריאות) של פרייזר, מולר, קולמן ונדל "Diagnosis of disease of the chest" , מהדורה רביעית, הוצאת סאונדרס, כרך II, בפרק pulmonary neoplasm (עמ' 1069 – 1228) מופיעה פסקה שעניינה השפעת עישון והפסקת עישון על סרטן ריאה ושם נאמר במפורש, כי הפסקת עישון מקטינה משמעותית את הסיכון של מעשנים לשעבר ללקות בסרטן ריאה בהשוואה למעשנים אקטיבים. האם אתה מסכים לאמור ויש בכך כדי לשנות דעתך? אם לאו, נא הסבר מדוע לאו?
מצ"ב העמוד הרלוונטי מסומן נספח "ב"
ו.אבקשך לעיין במראה מקום 71 המצ"ב שמצוטט בפרק pulmonary neoplasm שבספר הלימוד של פרייזר, מולר, קולמן ונדל
"Diagnosis of disease of the chest" , מהדורה רביעית, הוצאת סאונדרס, כרך II, עמודים 1069 – 1228, שם בעמוד 1072. המראה מקום מצטט את המחקר האמריקאי בשם Health benefits of smoking cessation:
ו.1.האם תסכים כי מדובר במחקר אשר פורסם במספר עיתוני ראות מובילים המהווה את הבסיס העיקרי למידע על ההשפעה של הפסקת עישון על קיומו של סרטן ריאה? האם נכון כי מחקר זה מצוטט כמעט בכל הפרקים בספרי הלימוד הדנים בתועלת הבריאותית של הפסקת עישון? האם נכון, כי המחקר מהווה דעה מקובלת שנקבעה כמבוססת במרכזים רפואיים חשובים, והנה על דעת מומחים מוכרים בעולם, והיא מוצגת כדעה מבוססת בספרי הלימוד בעלי מעמד חשובים, והינה על דעת מומחים מוכרים בעולם, והיא מוצגת כדעה מבוססת בספרי הלימוד בעלי מעמד מקצועי מכובד, ומבוססת על מחקר מדעי רציני המצביע באופן משכנע כי הסיכון העודף ללקות בסרטן ריאה יורד ככל שהתקופה ללא עישון מתארכת?
כתובת האינטרנט של המחקר הנה: http://profiles,nim,nih.gov/NN/B/B/C/T .
מצ"ב תקליטור המכיל את המחקר.
ו.2. האם לנוכח מחקר זה אתה מסכים כי הסיכון בעודף ללקות בסרטן ריאה יורד ככל שהתקופה ללא עישון מתארכת?
ו.3.בהסתמך על החומר הרפואי, התובע עישן במשך 18 שנים, כ- 20 סיגריות ליום (סיכון ביקור רמב"ם מיום 20/6/11) והפסיק לעשן בשנת 1981 (בהתאם להחלטת בית הדין אינו מעשן 30 שנה גם עפ"י החומר הרפואי). מחלתו אובחנה בשנת 2011. בהנחה שהסרטן החל כ- 3 - 5 שנים לפני האבחון, דהיינו בשנת 2006, האם נכון הוא כי ניתן ללמוד שהתובע הפסיק לעשן כ- 25 שנים לפני תחילת מחלתו? אם לאו, נא הסבר מדוע לא?
ו.4. האם נכון כי לפי טבלה 7 למחקר Health benefits of smoking cessation עולה, כי הסיכון של התובע ללקות בסרטן בשנת 2006, 25 שנים לאחר הפסקת העישון, בסרטן ריאה הינו נמוך בהשוואה למעשנים אובייקטיבים? האם נכון כי הסיכון ללקות במחלה באדם שלא עישן מעולם הינו 1%, של מעשן – 23% ושל התובע 3.3%? אם לא, נא הסבר מדוע לא.
ז.מצ"ב מחקר נוסף המראה כי הסיכון ללקות בסרטן ריאה קטן ב- 92% - 96% ב- 10 – 20 שנים שלאחר הפסקת העישון: Lillington smoking cessation p.200 In clinics in chest medicine march 2000. האם אתה מסכים עם האמור במחקר זה? אם לא, למה לא?