בג"צ
בית המשפט העליון כבית משפט גבוה לצדק
|
4389-16
25/06/2017
|
בפני השופטים :
1. משנה לנשיאה- א' רובינשטיין 2. ע' פוגלמן 3. ד' ברק ארז
|
- נגד - |
העותרים:
1. אפוורקי טספאיסיוס 2. טספהיוט מדיו 3. אלנעים מוחמד 4. עוסמאן מוחמד עלי 5. המוקד לפליטים ולמהגרים 6. האגודה לזכויות האזרח בישראל
עו"ד עודד פלר עו"ד אבינעם כהן
|
המשיבים:
1. נציבת בתי הסוהר 2. מנהל "מרכז השהייה בחולות"
עו"ד רן רוזנברג עו"ד פנחס גורט
|
פסק דין |
המשנה לנשיאה (בדימ') א' רובינשטיין:
רקע והליכים
א. עתירה זו עניינה התקנת מחשבים לשימוש השוהים במתקן "חולות", ונעתר בה כי יותקנו מחשבים לשימוש השוהים בכל אחד מן האגפים, וכי "חולות" יחובר לרשת אינטרנט אלחוטית לשימוש חופשי של השוהים. נטען בה, במסגרת טענות רקע שונות באשר למתקן "חולות" וקיומו, כי בהיעדר חיבור מחשבים ורשת אינטרנט אלחוטית, תלויים השוהים בחיבור אינטרנט סלולרי מהכנסתם הדלה, והקליטה אף אינה כתקנה. נטען באשר לחשיבותו המיוחדת של אינטרנט בעולם דהאידנא למימוש זכויות אדם, וכן כי על פי "הנספח החברתי" שצורף לתמ"א 46 (ראו להרחבה פסק הדין בבג"ץ 4386/16 טפסהיוט מדיו נ' נציבות בתי הסוהר (ועתירות אחרות, להלן עניין מדיו) 13.6.17, פסקאות צ"א-צ"ב) יש צורך בהבטחת קשר באמצעות טלפונים ומחשבים לשם הקשר עם הסביבה ונגישות למידע, לרבות כיתת מחשב אחת בכל אגף, גישה למחשב לכל 20 אנשים השוהים במתן ולימודי מחשב.
ב. בתגובת המקדמית מטעם המשיבים נטען, כי השוהים רשאים להכניס למתקן מחשבים ניידים וטלפונים סלולריים, ובפועל ברשות השוהים כ-200 מחשבים ניידים, וקודם לתחלופה במקום היו למעלה מ-1,600 מחשבים. עוד נטען כי העתירה לוקה בכוללניות ובהיעדר ביסוס משפטי, וכי העלות המשוערת להתקנת רשת אינטרנט אלחוטית היא כ-3.3 מיליון ₪ (ללא החזקה שוטפת). עוד נאמר, כי במשך כ-16 שעות ביממה רשאים השוהים לצאת ממרכז השהיה וכ-70% מהם מנצלים אפשרות זו, ומכאן קיומו השוטף של קשר עם העולם החיצון.
ג. בהחלטה שניתנה ביום 4.4.17 לאחר הדיון ביום 3.4.17, ושעסקה גם בארבע עתירות נוספות אשר לגביהן ניתן פסק הדין הנזכר מעלה, נאמר לגבי העתירה דנא (פסקה ו') "הוצע מצדנו כי ייערך 'פיילוט' לפתיחת כיתות מחשב. ניתן בזה צו על תנאי בשאלה מדוע לא ייפתחו כיתות מחשב שיכללו קשר אינטרנט, ולמצער קוי" (הדגשה במקור).
ד. בכתב התשובה של המשיבים מיום 30.6.17 נאמר, כי גורמי המקצוע בראשות נציבת בתי הסוהר החליטו על "פיילוט" להקמת שתי כיתות מחשבים בחיבור תקשורת קוית (לאחר שיבורר צד העלויות ובכפוף לבדיקת מספר הנרשמים וההיענות); כן הוסרה קטגוריית מחשבים נייחים מרשימת חפצים האסורים בהכנסה לשוהים, והובהר מפורשות כי מותרת הכנסת מכשירי טאבלט, פלאפונים, מחשבים ניידים. עוד נאמר, כי לרוב השוהים טלפונים סלולריים ולחלקם מחשבים ניידים, והמרחק בין מחשב נייד למכשיר סלולרי "חכם" פחת כיום מאוד, וכן כי ישנה קליטה סלולרית טובה, ולא עלתה כל תלונה או בקשה בכתב בנידון דידן. נתבקש להגיש הודעת עדכון עד 8.6.17.
ה. בעיקרי הטיעון מטעם העותרים נאמר, כי אין התשובה מתיישבת עם הוראות הנספח החברתי לתמ"א 46 לעניין כיתת מחשב אחת לכל אגף, והיא מתעלמת מהן כליל, וכן נטען כי יש שיבושים בתקשורת הסלולרית מטעמים הקשורים באסירים פלסטינים ב"קציעות", והדבר פוגע בשוהים.
ו. ביום 9.5.17 התקיים דיון בתשובה לצו על תנאי (עם התיקים האחרים שהוכרעו בהמשך בעניין מדיו), ובעקבותיו באה ההחלטה כי המשיבים יעדכנו כמבוקש עד 8.6.17 לעניין תוצאות בדיקותיהם והעותרים יגיבו תוך שבוע, ו"חזקה על המשיבים כי יתנו דעתם להערותינו בדיון במושא המחשבים".
ז. לשלמות התמונה יצוין, כי ב-10.5.17 נתבקש צו ביניים דחוף כנגד "שיבושי הקליטה המכוונים באיזור מרכז חולות"; המשיבים הגיבו (11.5.17) כי אין הנושא בגדרי העתירה, לא מוצו הליכים, וכבר ניתנה תגובה ב-7.5.17 כי העניין בהסדרה ו"הערכת גורמי המקצוע מטעם שירות בתי הסוהר היא כי בתוך ימים תוסר החסימה מכלל מספרי הטלפון הנייד שהועברו על-ידי השוהים להנהלת המרכז". בהחלטה מיום 15.5.17 לא ראינו להיעתר לבקשה "הן מנימוקיה הדיוניים של המדינה והן כיון שנראה כי מהותית היא בשלבי פתרון". אנו מקוים כי אכן הושג הפתרון.
ח. אחר הדברים האלה הודיעו המשיבים (8.6.17), כי בהמשך לכתב התשובה מיום 30.4.17 אישרה נציבת בתי הסוהר להרחיב את תכנית ה"פיילוט" לפתוח שלוש כיתות מחשב במקום שתיים, לרבות הצטיידות לוגיסטית ותשתיתית ובתוכה 15 ערכות מחשבים בכל כיתה, ובסך הכל 45 מחשבים, וכן פרגולות ישיבה מחוץ לכיתות; העלות הכוללת – כחצי מליון ₪. זאת – בכפוף לנכונות השוהים להשתתף ולהירשם מראש. נאמר כי ההצטיידות צפויה תוך שבועיים ממועד ההודעה; הצפי לסיום הפרויקט בין 60 ל-90 ימי עבודה, ונבחן אופי הפעלתן של הכיתות.