אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> אין לחייב את התביעה לקיים שימוע לנאשם בעבירות מסוג עוון

אין לחייב את התביעה לקיים שימוע לנאשם בעבירות מסוג עוון

תאריך פרסום : 22/06/2008 | גרסת הדפסה

בג"צ
בית המשפט העליון
4309-08
17/06/2008
בפני השופט:
1. ע' ארבל
2. א' רובינשטיין
3. ס' ג'ובראן


- נגד -
התובע:
אריה שעתל
עו"ד ניר דוד
הנתבע:
1. מדינת ישראל - ענף תביעות כפר סבא
2. בית-משפט השלום בכפר סבא

עו"ד מיכל מיכלין-פרידלנדר
פסק-דין

השופט ס' ג'ובראן:

           עניינה של העתירה שבפני הוא בבקשת העותר, הנאשם בעבירות מסוג עוון, כי יבוטל כתב האישום אשר הוגש כנגדו, מן הטעם שלא נערך שימוע בעניינו. עוד מבקש העותר, כי תבוטל החלטת בית-משפט השלום בכפר סבא מיום 17.4.08, אשר דחתה את בקשתו של העותר לביטול כתב האישום מן הטעם האמור.

           ביום 9.1.08 הוגש לבית-משפט השלום בכפר סבא כתב אישום כנגד העותר, המייחס לו עבירה של העלבת עובד ציבור לפי סעיף 288 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין); עבירה של איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין ועבירה של זיוף לפי סעיף 418 לחוק העונשין.

           ביום 9.1.08, בעת דיון בפני כב' סגן-הנשיא ח' פדר בבית-משפט השלום, ביקש העותר לטעון טענה מקדמית בטרם מענה לכתב האישום. כב' סגן-הנשיא העביר את הדיון בטענה המקדמית לכב' השופטת נ' בכור ליום 11.2.08. בהמשך, מועד הדיון נדחה ליום 20.3.08 ולאחר-מכן ליום 27.3.08.

           ביום 27.3.08 התקיים דיון בפני כב' השופטת נ' בכור בטענה המקדמית של העותר, לפיה על כתב האישום להתבטל מאחר ולא קוימה חובת שימוע טרם הגשת כתב האישום בעניינו.

           בית-משפט השלום דחה, ביום 17.4.08, את בקשתו של העותר וקבע, בין היתר, כי אין להחיל את זכות השימוע הקבועה בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: חוק סדר הדין הפלילי) בעניינו של העותר, שכן כוונת המחוקק הינה להחיל את זכות השימוע על עבירות פשע כהגדרתם בחוק.

           ביום 15.5.08 התקיים דיון בבית-משפט השלום, בפתחו הודיע בא-כוח העותר, כי הגיש עתירה זו לבית-משפט זה.

           מכאן העתירה שבפנינו.

           לטענת בא-כוח העותר, יש מקום לבטל את כתב האישום שהוגש נגדו מאחר ולא נערך שימוע בעניינו. לטענתו, הליך השימוע כיום מעוגן בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי ומדובר בזכות יסוד המוקנית לנחקר, המעמידה לו אפשרות לשטוח טענותיו במלואן בטרם הגשת כתב אישום. כמו-כן, טוען בא-כוח העותר, כי הפרשנות אותה יש ליתן למונח "עבירת פשע", כפי שמתווה העותר בעתירתו, היא משמעות משפטית, קרי אותה משמעות לשונית, אשר מגשימה את תכליתה של הנורמה החקוקה הגלומה בחוק. לפיכך, טוען הוא, כי יש לקבל את העתירה ולקבוע, כי העותר בא בגדרי קבוצת "חייבי השימוע" וכי תוצאות ההפרה גוררות באופן טבעי ביטולו של כתב האישום. עוד טוען בא-כוח העותר, כי בנסיבותיו של העותר, לא ניתן להצביע על נזק כלשהו העלול להיגרם לאינטרס הציבורי במידה וכתב האישום יבוטל וייערך בדחיפות שימוע לנחקר החשוד ורק אז יוחלט על-פי המשיבה האם להגיש כתב אישום בכלל או באותה מתכונת של כתב האישום הקודם.

           מנגד, סבורה באת-כוח המשיבה, כי דין העתירה, כמו גם הבקשה לצו ביניים במסגרתה, להידחות על הסף מאחר ועניינה של העתירה בתקיפת החלטת ביניים בהליך פלילי והדרך להשיג על החלטה זו היא במסגרת ערעור על פסק-הדין כולו. עוד טוענת באת-כוח המשיבה, כי לעותר אין כל זכות כי יקוים בעניינו שימוע לפני הגשת כתב אישום, שכן אין הוא נאשם בעבירה מסוג פשע.   

           דין העתירה להידחות על הסף.

           בית-משפט השלום בכפר-סבא בחן את בקשתו של העותר ודחה אותה. החלטת בית-משפט השלום מהווה החלטת ביניים בהליך פלילי. כידוע, הלכה היא, כי בית-משפט זה בשבתו כבית משפט גבוה לצדק לא יתערב בהחלטות ביניים של ערכאות משפטיות שונות וביניהן בהחלטות ביניים במסגרת הליכים פליליים. דינן של טענות מסוג זה, המופנות כנגד החלטות מסוג זה להתברר במסגרת ערעור על פסק-הדין כולו למעט במקרים חריגים, בהם מועלית טענה של חוסר סמכות או כשמתגלית תופעה קיצונית של שרירות הלב בתחום המנהלי (ראו בעניין זה בג"צ 583/87 הלפרין נ' מדינת ישראל, פ"ד מא(4) 683; בג"צ 1891/04 יוסף אסדו נ' בית הדין למשמעת של עובדי המדינה (לא פורסם, 22.4.04); בג"צ 2484/04 ארכדי ניסנביץ נ' הרכב בית המשפט המחוזי בראשות השופט צבי סגל (לא פורסם, 14.3.04)).

           אף לגופו של עניין, דין העתירה להידחות על הסף. שכן, אין היא מגלה עילה משפטית, המצדיקה התערבות של בית-משפט זה בהחלטתו של בית-משפט השלום. והרי, בדין הקיים לא מוקנית לחשוד בעבירת חטא או עוון זכות שימוע בהתאם לסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982.        

           סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 קובע:

"יידוע על העברת חומר חקירה לתובע בעבירת פשע

60א. (א)     רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, כי קיימת מניעה לכך.

(ב)   בהודעה תצוין כתובתה של רשות התביעה שאליה ניתן לפנות בכתב לבירורים ולהצגת טיעונים.

(ג)   נשלחה הודעה לפי סעיף זה בדואר רשום, רואים אותה כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור מסירה.

(ד)   חשוד רשאי, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה כאמור בסעיף קטן (ב), בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה פלונית; פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי הענין, רשאים להאריך את המועד האמור.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ