אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> אי התערבות ביהמ"ש בעניין קבלת מועמדים ללימודי רפואה באוניברסיטה

אי התערבות ביהמ"ש בעניין קבלת מועמדים ללימודי רפואה באוניברסיטה

תאריך פרסום : 22/11/2009 | גרסת הדפסה

ה"פ
בית המשפט המחוזי תל אביב
1686-09
16/11/2009
בפני השופט:
יהושע גייפמן

- נגד -
התובע:
רותם קפלאוי
עו"ד חיים זליכוב
הנתבע:
אוניברסיטת תל אביב
עו"ד לאה כגן
פסק-דין

1.         המבקשת נרשמה ב -10.4.98 ללימודי שנה ד' בבית הספר לרפואת שיניים של אוניברסיטת תל אביב (להלן: "בית הספר לרפואת שיניים") לשנת הלימודים תשס"ט, ובקשתה לקבלה ללימודים נדחתה.

המבקשת לא שיפרה את ציוניה ולא השלימה קורסים, ושבה ונרשמה בשנית ב-22.7.09 ללימודי שנה ד' בבית הספר לרפואת שיניים לשנת הלימודים תש"ע, ובקשתה לקבלה ללימודים נדחתה בשנית.

המבקשת עותרת בתובענה ליתן פסק דין הצהרתי, לפיו היא זכאית להירשם כסטודנטית מהמניין בשנת הלימודים תש"ע בבית הספר לרפואת שיניים.

2.         הזכות לחינוך היא אחת מזכויות היסוד של הפרט. בבג"ץ 1554/95 עמותת שוחרי גילת נ' שר החינוך, פ"ד נ(3) 2, 24 - 25 קבע בית המשפט:

"החינוך הוא חיוני לקיומו של משטר דמוקרטי חופשי חי ומתפקד. הוא מהווה יסוד הכרחי למימושו העצמי של כל אדם... הוא חיוני לקיומה של חברה בה חיים ופועלים אנשים המשפרים את רווחתם ותורמים בתוך כך לרווחה של הקהילה כולה".         

לענין הסמכות לדון בתובענה, פסק בית המשפט העליון בבג"ץ 5682/97 אטרי נ' רקטור אוניברסיטת חיפה (לא פורסם):

"עתירת העותר היא לחייב את המשיבה (אוניברסיטת חיפה - י.ג) לקבלו ללימודי תואר ראשון... הסמכות לדון בעתירה היא לבתי המשפט הרגילים. המשיבה ממלאת אמנם תפקיד ציבורי, אך החלטותיה בעניין קבלת תלמידים למוסדה אינם "על פי דין", אלא על פי החלטות מוסדותיה הפועלים מתוך חופש אקדמי... לבית המשפט המחוזי הסמכות לדון בנושא העתירה".

3.         בע"א 319/65 אלבלדה נ' חברת האוניברסיטה העברית פ"ד כ(1) 204, קבע השופט לנדוי, לעניין מערכת היחסים המשפטית בין הסטודנט לבין האוניברסיטה:

"יש לו אספקטים חוזיים טהורים, כמו למשל בכל הנוגע לתשלום שכר הלימוד. בקצה השני... למשל עניינים הנוגעים למתן ציונים... וכדומה אין לתפסם במסגרת של יחסים חוזיים, אפילו הודיע המוסד האקדמי מראש על הדרך בה ילך בעניינים כגון אלה. בלשון הלכות החוזים נעדרת בהם הכוונה ליצור יחסים משפטיים מעיקרה".

            סעיף 15 לחוק המועצה להשכלה גבוהה תשי"ח-1958 מורה:

"מוסד מוכר הוא בן-חורין לכלכל ענייניו האקדמיים והמינהליים במסגרת תקציבו, כטוב בעיניו. בסעיף זה "עניינים אקדמאים ומינהליים" - לרבות קביעת תוכנית מחקר והוראה... קביעת שיטות הוראה ולימוד וכל פעולה מדעית, חינוכית או משקית אחרת".

            סעיף 33 לחוק החוזים (כללי) תשל"ג-1973 מורה:

"חוזה שלפיו יינתן ציון, תואר... וכיוצא באלה... אין ההכרעה או ההערכה לפי החוזה נושא לדיון בבית המשפט".

במישור של דיני החוזים, תנאי קבלת מועמדת ללימודים בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטה הוא עניין אקדמאי מובהק. סוגיה זו נעדרת כוונה ליצור יחסים משפטיים. תימוכין לכך מצינו גם בהוראת סעיף 15 לחוק המועצה להשכלה גבוהה וגם בפרשנות סעיף 33 לחוק החוזים (חלק כללי).

4.         וכאן אנו באים לשאלה, האם על הפעולות של קבלת מועמדת ללימודים באוניברסיטה יש להחיל את המשפט הציבורי, שאזי יש לבחון את פעולת ועדת הקבלה של האוניברסיטה במשקפיים של המשפט המינהלי: סבירות, אי הפליה,  העדר שיקולים זרים, מידתיות, וכדומה.

            בתי המשפט טרם הכריעו בסוגיית מעמדם של המוסדות להשכלה גבוהה - האם חלים על פעולותיהם האקדמיות דיני המשפט הציבורי.

בעע"מ 7151/04 הטכניון נ' ליאור דץ פ"ד נט(6) 433, 447 - 448 פסק הנשיא (כתוארו דאז) ברק:

"לא הוברר מהו ההיבט הציבורי המצדיק החלתם של דיני המשפט הציבורי - לצידו של המשפט הפרטי - על הטכניון. האם די בהיתר להענקת תארים גבוהים כדי להופכו לגוף דו מהותי?... האם הטכניון מפעיל סמכויות שלטוניות בעניין קבלה ודחיה של מועמדים ללימודי התואר... מה טיבן... אין חולק כי לטכניון, כמוסד מוכר להשכלה גבוהה, מאפיינים ציבוריים. אך ציבוריותו, ככזו, אינה תנאי מספיק להחלת המשפט הציבורי על פעולותיו האקדמיות".

            בבג"ץ 844/06 אוניברסיטת חיפה נ' פרופסור אברהם עוז (לא פורסם) פסקה השופטת חיות:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ