ת"א
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
40739-12-18
29/07/2021
|
בפני השופט:
נפתלי שילה
|
- נגד - |
התובעת והנתבעת שכנגד:
אגודת מגן דוד אדום בישראל עו"ד רן קדם ועוה"ד עמית גלברט ויערה שביט ממשרד הרצוג פוקס נאמן ושות'
|
הנתבעת והתובעת שכנגד והנתבעים:
1. איחוד הצלה ישראל 2. אלי ביר 3. משה טייטלבוים 4. מוטי אלמליח
עו"ד אורי שנהר ויאיר לשם ממשרד חדד רוט ושות'
|
פסק דין |
לפני תביעה שהגישה התובעת לפיצויים בסך של 2,600,000 ₪ בגין פרסומים שפרסמו הנתבעים ונטען שיש בהם לשון הרע ותביעה שכנגד שהגישה הנתבעת 1 לפיצויים בסך של 568,080 ₪ בגין פרסומים שפרסמה התובעת ונטען שיש בהם לשון הרע.
א.רקע כללי
1.התובעת, "אגודת מגן דוד אדום בישראל" (להלן גם: מד"א) היא תאגיד סטטוטורי הפועל מכוח חוק מגן דוד אדום, התש"י – 1950 והיא משמשת כארגון ההצלה הלאומי של מדינת ישראל. מד"א פועלת כתאגיד ללא מטרות רווח, מעסיקה כאלפיים עובדים ומפעילה מערך של מעל עשרים וחמישה אלף מתנדבים.
2.הנתבעת 1, "איחוד הצלה ישראל" (להלן גם: איחוד הצלה) היא עמותה ללא כוונת רווח שנוסדה בשנת 2006, והיא מפעילה רשת כוננים ארצית למתן מענה רפואי ראשוני במקרי חירום רפואיים. איחוד הצלה מאגדת כ- 5,000 מתנדבים שרובם אנשי רפואה, חובשים, פרמדיקים ורופאים "המוקפצים" לאירועי חירום שונים.
3.הנתבע 2, מר אלי ביר, הוא המייסד והנשיא של איחוד הצלה (להלן: ביר), הנתבע 3, מר משה טייטלבוים, שימש כמנכ"ל איחוד הצלה בתקופה הרלוונטית (להלן: טייטלבוים) והנתבע 4, מר מוטי אלמליח, הינו מנהל אגף דוברות והסברה באיחוד הצלה (להלן: אלמליח).
4.במסגרת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות מיום 1.1.14 (להלן: חוזר 2014) שעניינו "הסדרת המענה הראשוני להגשת עזרה ראשונה ע"י כונני רפואת חירום", הוסדרו הכללים וההנחיות להפעלת כוננים מקרב ארגוני הצלה שהוכרו על ידי משרד הבריאות, לרבות איחוד הצלה, ונוהלי עבודתם מול מוקד הכוננים של מד"א.
5.בין היתר נקבע בסעיף 4 לחוזר 2014, שקריאות החירום יתקבלו במוקד 101 של מד"א וככל שתורן המוקד יחליט שהמצב הרפואי דורש שיגור רכב הצלה וסיווג הקריאה עונה על הצורך בהזנקת כונן לאירוע, מערכת השליטה של מד"א תאתר את חמשת הכוננים הקרובים למקום האירוע ותשגר אותם באופן אוטומטי. בסעיף 2.10 לחוזר 2014 נקבע כי כל קריאה שתתקבל במוקד רפואי אחר המוכר על ידי משרד הבריאות שאינו מוקד 101 של מד"א, "תועבר מידית וללא דיחוי למוקד מד"א לצורך הפעלת כוננים".
6.איחוד הצלה קיבלה הכרה של "גוף הצלה" ובשנת 2010 הוקצה לה מספר מקוצר שמספרו 1221 והיא הקימה מוקד חירום אשר מופעל על ידה.
7.ביום 3.7.17 פורסם חוזר מנכ"ל משרד הבריאות בעניין "שיתוף פעולה בין ארגון מגן דוד אדום לבין ארגון איחוד הצלה בהפעלת מערך כוננים" (להלן: חוזר 2017). מטרת חוזר 2017 היתה להסדיר את נהלי העבודה בין מד"א לאיחוד הצלה ולייעל את הפעלת מערך הכוננים. במסגרת החוזר נקבע, ש"איחוד הצלה יחדל מפרסום ציבורי ופומבי של המוקד שלו על מנת שכל פניות הציבור יגיעו למוקד הכוננים של מד"א" וכי "קריאת חירום שתתקבל במוקד איחוד הצלה תועבר מידית למוקד מד"א".