החלטה
בהתאם להוראות תקנות התכנון והבניה (סדרי דין בבקשות לעניין צו הריסה מנהלי) התש"ע-2010 (להלן: "התקנות"), על המבקש לפרט מהי זכותו המוכרת במבנים, נשוא צו ההריסה, כמצוות נוסח התוספת הראשונה לתקנות.
בהתאם להלכה הפסוקה, קיומה של זכות מוכרת במקרקעין מהווה תנאי לפתיחת שערי בית המשפט, בפני החפץ לטעון כנגד חוקיות הצו. במקרה דנא, אין בפי המבקש טענה כי יש לו זכויות במקרקעין, או כי יש בידו היתר בניה כדין. בנסיבות אלה, על פניו, לא מחוור שיש בידי המבקש זכות עמידה בהגשת הבקשה.
יתר על כן. טענת המבקש מתמצית, בעיקרה, בטענה כי "זכותי כאדם לגור תחת קורת גג, וזה חלק מזכות יסוד של חוקי מדינת ישראל". ואולם, מבלי להיכנס לגדריה והיקפה של הזכות לדיור, פשיטא כי היא ניגפת אל מול הוראות חוק התכנון והבניה, "שאם לא תאמר כן, כל מי שיבנה בנייה בלתי חוקית על קרקע שאין לו כל זכות בה, יהא רשאי לבוא ולטעון טענותיו כנגד הרשויות" (ע"פ 5378/08 אלמטיל פוזי נ' מדינת ישראל – פורסם במאגרים).
על פי הוראות תקנה 6 לתקנות הנ"ל, ביהמ"ש לא ידון בבקשה שלא התקיימו בה התנאים הקבועים בתקנות, אלא מנימוקים מיוחדים שירשמו.
מעבר לכך. טוען המבקש כי המבנה, נשוא צו ההריסה המנהלי, "היה בנוי בעבר מבד, זה כ-5 שנים", וכי "לאחרונה הפכתי את המבנה לפח" (ס' 2-3 לבקשה). ואולם, מעבר לעובדה כי טענה זו לא נתמכה באסמכתאות, הרי בהתאם להלכה הפסוקה, הקמת מבנה חדש תחת זה הישן, אף היא תיחשב כהקמת "בנין", כמובנו בסעיף 1 לחוק התכנון והבניה.
חרף האמור, נוכח יתר טענות המבקש - - שאף שאין בהן עילה לעיכוב הצו, דומה כי בנסיבות העניין ראוי לברר תוקפן - סבורני כי ראוי במקרה דנא לדון בבקשה לגופה, תוך שהתרופה לאי העמידה בתקנות, יכולה לבוא לידי ביטוי בדרך של פסיקת הוצאות הולמות, אשר פגיעתן במבקש פחותה ומידתית יותר. בחשבון פסיקת ההוצאות אפשר כי ביהמ"ש ייקח בחשבון כי עיתוי מועד הגשת הבקשה פגע, ככל שכך אומנם יוכח, בהיערכות המשיבה לביצוע הצו ובעלויות הכספיות שנגזרו מכך.
מאחר שלא צורף תצהיר לבקשה, המבקש יפעל להגיש תצהיר תומך עד ליום 17.3.14.
קובע לדיון בנוכחות המצהירים ליום 20.3.14 בשעה 11:00.
המשיבה תגיש תגובתה עד ליום 19.3.14 בשעה 11:00.
בין היתר, בשים לב לאמור לעיל, הריני מורה על עיכוב ביצוע הצו בכפוף להפקדה בסך 15,000 ₪, במזכירות בית המשפט, להבטחת הוצאות המשיבה היה ותידחה הבקשה.
עיכוב הביצוע ייכנס לתוקפו רק לאחר המצאת אישור על ביצוע ההפקדה לידי המשיבה, באמצעות בא כוחה, ומובהר כי כל עוד לא הומצא לידי ב"כ המשיבה אישור על ביצוע ההפקדה רשאית המשיבה לבצע את צו ההריסה, אחר עבור המועד שנקבע להפקדת הסכום.
הפקדת הסכום האמור לא תיעשה לאחר ה-17.3.14 בשעה 12:00. מזכירות בית המשפט מתבקשת להקפיד על יישום הוראה זו.
בפתח הדיון ייערך המבקש להבהיר כיצד, לטענתו, הוא בא בגדר המונח "רואה עצמו נפגע על ידי צו הריסה מנהלי", בהתאם להוראת סעיף 238א(ז)(1) לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, וההלכה הפסוקה בנדון.
המזכירות תעביר ההחלטה לצדדים בדחיפות.
ניתנה היום, י"א אדר ב תשע"ד, 13 מרץ 2014, בהעדר הצדדים.