עת"מ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
15700-03-10
28/06/2011
|
בפני השופט:
מיכל רובינשטיין
|
- נגד - |
התובע:
א.ג. אלגר הנדסה בע"מ
|
הנתבע:
1. עיריית תל אביב-יפו 2. ע. עפיפי אדריכלים ומהנדסים בע"מ 3. גאש אחזקות ומנעולים (1999) בע"מ 4. זוהר זורלה 5. רמי חסון בע"מ
|
פסק-דין |
פסק דין
עתירה להורות על ביטול החלטת המשיבה 1-עיריית ת"א (להלן:"העירייה") שלא להכריז על העותרת כזוכה במכרז 26/2009 לביצוע עבודות שיפוץ ואחזקה במוסדות ובנכסים עירוניים (להלן:"המכרז") . לחילופין, לפצות את העותרת באמצעות מתן עבודות ברווחיות מצטברת זהה לזו של הזוכות במכרז.
רקע עובדתי
העותרת הינה חברה שהוקמה בשנת 2006. העותרת מנהלת פרויקטים הנדסיים רבים, לרבות אצל העירייה, ומעסיקה לשם כך כוח אדם מיומן ומקצועי.
ביום 3.8.09 פרסמה העירייה מכרז פומבי מספר 26/2009 לביצוע עבודות שיפוץ ואחזקה במוסדות ובנכסים עירוניים שבתחום שיפוטה. על פי מסמכי המכרז רשאית היתה העירייה לפצל את עבודות המכרז בין עד 4 חברות בהתאם לתנאים שהוגדרו בפרק ג'- הקריטריונים לבחינת ההצעות בסעיף 4.3 למכרז (נספח א' לעתירה).
המועד האחרון להגשת ההצעות נקבע ליום 9.9.09.
העותרת כמו גם משיבים 2-4 היו בין מגישי ההצעות למכרז.
ביום 17.9.09 נפתחה תיבת המכרז ובה 12 הצעות.
ביום 23.12.09 התכנסה ועדת המכרזים לדיון במכרז וקבעה כי כל 12 המציעות במכרז עמדו בתנאיו ואולם לאחר שקלול אחוזי ההנחה שנתנו המתמודדים, הוכרזו 4 הצעות זוכות –הצעתה של העותרת והצעותיהן של משיבות 2-4, כאשר העותרת דורגה במקום השני מבחינת הצעת המחיר שהציעה. בישיבתה ציינה ועדת המכרזים כי: "לעניין המשתתף 'א.ג. אלגר הנדסה בע"מ' יצויין כי מדובר בחברה חדשה יחסית שעיקר פעילותה התבצעה בחברה למוסדות חינוך של הסוכנות היהודית, שם ביצעה עבודות קטנות וקיים חשש שלא תהיה מסוגלת לבצע עבודות מן הסוג שהעירייה מתכוונת לדרוש. בנוסף יש לציין, כי בעליו ומנהליו היחידים של המשתתף במכרז א.ג.אלגר הנדסה בע"מ הינם גריגורי פורטנוב ואלכסנדר שולמן אשר היו עד לאחרונה עובדי עיריה ואשר הורשעו בבית דין משמעתי בעקבות עבירות משמעת שביצעו במהלך עבודתם בעיריה. עבירות אלה נגעו לאמינותם ומהימנותם במהלך עבודתם בעיריה במחלקה לבינוי ואחזקה במינהל החינוך. בגזר הדין החליט ביה"ד המשמעתי כי גריגורי פורטנוב ואלכסנדר שולמן הפרו במעשיהם את חובתם כלפי העיריה וכלפי ציבור משלמי המיסים, כמו כן קיבל את עמדת העיריה באשר לפגיעה באמינות הפיקוח של השניים על קבלנים שביצעו עבודות בעיריה ועל אישורים שנתנו לתשלום חשבונות לאותם קבלנים. ביה"ד המשמעתי גזר עליהם פיטורין על תנאי למשך 3 שנים, הורדה בדרגה למשך שנתיים, העברה לתפקיד אחר בשיקול דעת של העיריה ולפי צרכיה והשבת מלוא הכספים שקיבלו שלא כדין...לנוכח האמור קיים חשש באשר לביצוע העבודות ע"י המשתתף במכרז 'א.ג. אלגר הנדסה בע"מ' באופן אמין ומהימן. לנוכח האמור לעיל מתבקשת ועדת המכרזים למנות ועדת משנה לצורך מתן זכות טיעון למשתתפים במכרז:'עלי עפיפי', 'זהר זורלה', 'א.ג.אלגר הנדסה בע"מ' ו 'ג.א.ש אחזקות ומנעולים בע"מ'. בסמכות ועדת המשנה יהיה לבחון את הצעות משתתפים אלה אל מול האומדן העירוני ולעניין המשתתף במכרז 'א.ג.אלגר הנדסה בע"מ' לדון ולבחון גם את כושרו המקצועי, יכולתו ומסוגלותו המקצועית לביצוע עבודות המכרז וכן לדון במהימנותו ואמינותו לנוכח הניסיון הקודם של העיריה עם מנהלי ובעלי החברה, לנוכח האמור בגזר הדין". (נספח ג' לעתירה).
העותרת והמשיבים 2-4 זומנו להופיע ביום 12.1.10 בפני ועדת המשנה של ועדת המכרזים (להלן:"ועדת המשנה"). העותרת העלתה בפני ועדת המשנה את טיעוניה בע"פ ובכתב (נספח ה' לעתירה). מפרוטוקול הישיבה עולה כי לאחר שנשמעו נציגי העותרת, טען מר מזרחי-יו"ר ועדת המשנה כי :"קיים חשש שאין מדובר במעידה חד פעמית וכי לדעתו לא יהיה תקין להחזירם לעבודה בעירייה ובמחלקה ספציפית זו הן מבחינה עניינית והן מבחינה ציבורית". עו"ד רותם בהרב, חברת הועדה טענה כי "בשל בעיית חוסר האמינות ומשבר האמון כפי שהוסברה על ידי מנהל המחלקה ועולה מסעיף ד' לגזר הדין, העסקת החברה ובמסגרתה בעלי החברה המבצעים את עבודות החברה ישירות, תדרוש מהמחלקה פיקוח יתר, הוצאות פיקוח בלתי סבירות ועוד משאבים בכל הנוגע לעבודתם ולביצוע העבודות על ידם".
לפיכך, המלצת ועדת המשנה לועדת המכרזים היתה כי:"לעניין המשתתף במכרז חב' 'א.ג.אלגר הנדסה בע"מ' התרשמה הועדה כי לנוכח הניסיון המר של העירייה ושל מחלקת בינוי ואחזקה במנהל החינוך עם בעלי החברה ומנהליה לא ניתן לתת לחברה עבודות בעירייה זאת בעיקר לנוכח בעיית חוסר אמינותם, מהימנותם של בעלי החברה וכן עקב משבר האמון שיצרו מול המחלקה האמונה על המכרז. הועדה לא השתכנעה כי ניתן להתעלם מעבירותיהם של בעלי החברה אשר בגינן הורשעו. הועדה בדעה כי מתן עבודות לחברה יוביל לנטל כבד על העירייה והמחלקה בפרט, אשר יחייב אותה להשקיע זמן, אמצעים ומאמץ בלתי סביר בפיקוח על עבודות החברה בשל משבר האמון ובין היתר יגרום לעליה בהוצאות המחלקה לביצוע העבודות. הועדה התרשמה כי אין הבדל בין מתן עבודות לחברה לבין מתן עבודות לבעלי החברה, שכן מדובר בחברה קטנה ובעלי החברה מעורבים מאוד בביצוע העבודות עצמן. יתרה מזאת, עולה חשש כי מתן העבודות לחברה שיבוצעו כאמור באמצעות בעלי החברה, עשוי לפגוע ביציבות ובמרקם החברתי של מחלקת בינוי ואחזקה. לנוכח כל האמור ממליצה ועדת המשנה שלא להכריז על המשתתף במכרז חב' 'א.ג.אלגר הנדסה בע"מ' כזוכה במכרז ומשכך ממליצה הועדה להסמיך את ועדת המשנה להזמין את המשתתף במכרז שהצעתו הינה הבאה בתור, 'מר רמי חסון' למתן זכות טיעון באשר להצעתו".
ביום 28.1.10 התכנסה ועדת המכרזים, קראה את פרוטוקול ועדת המשנה ואת המלצותיה כאמור והחליטה "שלא להכריז על המשתתף במכרז 'חב' א.ג.אלגר הנדסה בע"מ' כזוכה במכרז". (המלצת ועדת המשנה והחלטת ועדת המכרזים-ראה נספח ו' לעתירה).
ביום 1.2.10 אישר ראש העיריה את החלטת ועדת המכרזים ובאותו יום שלחה מנהלת מח' מכרזים והתקשרויות בעירייה מכתב לעותרת לפיו לא התקבלה הצעתה במכרז (נספח ז' לעתירה).
המשיב 5 הוכרז כזוכה הרביעי במכרז.
ביום 7.2.10 פנתה העותרת לעירייה במכתב בבקשה לקבל את כל מסמכי הליך המכרז. כמו כן טענה העותרת לעניין ליקויים שנפלו לשיטתה בהליך פסילת הצעתם במכרז (נספח ח' לעתירה).
ביום 18.2.10 השיבה העירייה לעותרת במכתב מפורט ומנומק לעניין השתלשלות העניינים. במכתב נטען כי לאור חששותיה של ועדת המכרזים מהעסקת בעלי העותרת ולאור חוות הדעת שנמסרה בעניין על ידי ועדת המשנה, החליטה ועדת המכרזים, בהתאם לסמכותה ולאחר ששקלה את כל השיקולים הענייניים הרלוונטיים, שלא לאשר את העותרת כזוכה במכרז (נספח ט' לעתירה).
על יסוד החלטה זו הוגשה העתירה שלפני.
בקשה שהגישה העותרת לצו ביניים שיאסור על התקשרות העירייה עם הזוכות ויעכב ביצוען של העבודות עד להכרעה בעתירה, נדחתה, הן מפאת סיכויי העתירה, שכן ספק אם יכולה העירייה להתעלם מעברם של בעלי החברה עת עבדו בשירותה, והן בשל מאזן הנוחות והנזק שיגרם לעירייה ולזוכות במכרז אם יעוכב ביצועו שהרי בכל עת ניתן יהיה לצרף את העותרת כזוכה היה ועתירתה תתקבל. בקשת רשות ערעור שהוגשה על החלטה זו (בר"ם 2860-10) נדחתה אף היא מאותם נימוקים.
בדיון שהתקיים בפני ביום 22.6.10 הצעתי לעירייה להתחייב בפני העותרת להוציא מכרז חדש עם תום התקופה הראשונה במכרז בת השנתיים ובטרם תמומש האופציה להארכת ההתקשרות, ובכך להביא את המחלוקת לידי סיום.
הצדדים לא הגיעו להסכמות ולפיכך נדרשתי לפסק הדין.