אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> שיקום כלכלי לבני זוג

שיקום כלכלי לבני זוג

תאריך פרסום : 14/07/2022 | גרסת הדפסה


בית משפט השלום ירושלים
462-01-21
06/07/2022
בפני השופטת:
ג'ויה סקפה שפירא

- נגד -
התובע:
פלונים
נאמנת:
עו"ד ענבל אלוש (נאמנת)
 

ובעניין:

ממונה על חדלות פירעון – מחוז ירושלים

להלן: "הממונה"

פסק דין

 

 

  1. ביום 11.5.21 ניתנו בעניינם של היחידים, שהם בני זוג הנשואים זה לזה, צווים לפתיחת הליכים.

     

  2. במסגרת הצווים הוטל על כל אחד מהיחידים תשלום חודשי בסך 150 ₪, וככלל הם עמדו בתשלומים.

     

  3. בעניינה של היחידה אישרה הנאמנת שבע תביעות חוב בסך כולל של 393,419 ₪. בעניינו של היחיד אישרה הנאמנת שמונה תביעות חוב בסך כולל של 411,185 ₪. תביעות חוב נוספות בסך של כ- 616 אלף ₪ שהוגשו על ידי בנק מזרחי טפחות בתיקיהם של שני היחידים נדחו. חלק ניכר מתביעות החוב שאושרו, בסך של כ- 343 אלף ₪, משותפות לשני היחידים.

    עם זאת יש לומר כי מצבת החובות עדיין אינה חלוטה, מאחר וטרם חלף המועד להגשת תביעות חוב של שניים מהנושים.

    הסתבכותם הכלכלית של היחידים החלה כאשר היחיד חתם על ערבות להלוואה שנטל רבו, ולטענתו של היחיד לא הבין על מה הוא חותם, בשל גילו הצעיר, 18 שנה, באותה עת. שנים ספורות לאחר מכן רכשו בני הזוג דירה ונטלו הלוואות שונות אך לא עמדו בתשלומים, בין היתר בשל העובדה שנושיו של הרב נקטו נגד היחידים בהליכי הוצאה לפועל. מאחר והיחיד הוגבל על ידי הבנקים, היחידה היא שנטלה את מרבית ההלוואות, ואולם גם מכירת הדירה לא סייעה לסלק את ההלוואות במלואן. בשנת 2018 שני בני הזוג פוטרו מעבודתם והתקיימו מקצבת אבטלה. כשנה לאחר מכן פתחה היחידה עסק אשר נסגר בהמשך.

     

  4. היחיד כבן 35. היחידה כבת 33. הם הורים לחמישה ילדים, שהגדול בהם כבן 12 והקטן בן שבועות ספורים. היחידה עובדת כשכירה, ממצה את כושר השתכרותה ולאחרונה אף פעלה להגדלת שכרה לכ- 9,000 ₪ לחודש. היחיד עובד כמנהל ישיבה שכיר ומשתכר סך של כ- 6,000 ₪ לחודש, ואולם בהתבסס על הכנסותיו של היחיד במשרות קודמות, נראה כי אין חולק שהוא אינו ממצה את כושר השתכרותו. על אף האמור, מתוך דברי באת כוחו, הוא עסוק בהבראת המוסד שאותו הוא מנהל ומשכרותו צפויה לגדול.

    בהכנסות החודשיות של משק הבית נכללות גם קצבת ילדים בסך של כ- 900 ₪, מלגת אברך בסך של 3,000 ₪, וסיוע מבני משפחה בסך של כ- 1,000 ₪.

    בהתאם לאמות המידה שנקבעו בנושא, דמי המחייה בכבוד למשפחה בגודל התא המשפחתי של היחידים הם כ- 12,200 ₪ ויש לשקול גם את הוצאות הטיפול בקטינים, שכן על ילדיהם של בני הזוג נמנה קטין אחד שגילו פחות משלוש שנים, ושני קטינים שגיליהם פחות משמונה שנים.

    על בסיס נתונים אלה, המלצתם של הנאמנת והממונה על תשלום חודשי בסך 1,000 ₪ לכל אחד מהיחידים, המלצה אשר היחידים מסכימים לה, היא סבירה ויש לאמצה.

    הגם שהאסמכתאות על טיפול השיניים שהיחידה לא הוצגו לעיוני, יש להכיר בהוצאה מיוחדת זו, לפחות באופן חלקי, ואולם היא כבר מומנה מכספי קופת הנשייה שהיחידים נטלו לעצמם בתקופת הביניים. היחידים אמנם יידרשו להחזיר כספים אלה, ואולם ההחזרים יבוצעו בתקופה שבה על פי ציפיית היחידים שכרו של היחיד צפוי לעלות (ראו דברי ב"כ היחידים בפרוטוקול הדיון מיום 16.5.22 עמ' 2 שורות 25-26), ועל כן מימון ההחזרים יבוצע מתוך ההכנסה הפנויה.

     

  5. הנאמנת והממונה אמנם המליצו על תקופת תשלומים בת 36 חודשים, ואולם אני סבורה כי גם נסיבות יצירת החובות וגם התנהלותם של היחידים בהליך מצדיקים הארכת תקופת התשלומים. אשר לנסיבות יצירת החובות, הרי שאני מתקשה לקבל את טענת היחיד כי לא הבין שחתם על ערבות או מה משמעותה. לטענת היחיד פעולה זו נעשתה כשהוא בגיר ומודע למעשיו, ולנוכח נתוניו האישיים באותה עת הוא יכול היה לדעת, כמעט בוודאות, כי אם תמומש הערבות הוא לא יצליח לעמוד בהתחייבותו על פיה. גם נטילת ההלוואות הנוספות בהמשך נעשתה כאשר היחידים ידעו כי מקורות ההכנסה שלהם לא יאפשרו להם לפרוע אותן.

    אשר להתנהלותם של היחידים לאורך ההליך, הרי שעד היום חסרים מסמכים שהיחידים התבקשו להמציא וטרם המציאו, הם איחרו בהגשת חלק מהדו"חות ובהמצאת הצו לפתיחה בהליכים לנושיהם, היחיד לא מיצה את כושר השתכרותו והם נטלו לידיהם כספים שהתקבלו בתקופת הביניים ונועדו לקופת הנשייה, ועשו בהם שימוש מבלי לקבל את אישור בית המשפט לכך (הגם שדיווחו על כך בדו"חותיהם). לפיכך תקופת התשלומים בעניינו של כל אחד מהיחידים תעמוד על 44 חודשים.

     

  6. לנוכח האמור לעיל, ניתנים בזה צווים לשיקום כלכלי בהתאםלסעיף 161לחוק בתנאים המפורטים להלן:

     

    • הסרת המחדלים- על היחידים להמציא לנאמנת את פסק הדין שניתן בתביעה לנזקי גוף שהגישו במסגרת ת"א 36089-08-16, וכן אישורים על סגירת תיקיהם ברשויות המס.

       

    • תשלומים לקופת הנשייה- על היחיד להוסיף לקופת הנשייה סך של 44,000 ₪, שישולמו ב-44 תשלומים חודשיים שווים ורצופים על סך 1,000 ₪ כל אחד.

      על היחידה להוסיף לקופת הנשייה סך של 44,000 ₪, שישולמו ב-44 תשלומים חודשיים שווים ורצופים על סך 1,000 ₪ כל אחד.

       

    • נכסים הנכללים בקופת הנשייה ואופן מימושם

      1. כספים לא מוגנים הצבורים לזכות מי מהיחידים בקופות גמל, שהם נזילים, או שיהפכו להיות נזילים בתוך תקופת התשלומים, ימומשו לקופת הנשייה במועד נזילותם. ואולם, ככל שישנה קרן השתלמות פעילה היא תמומש בתום תקופת התשלומים ובעל הקרן יוסיף להפריש אליה כספים משכרו.

         

      2. לאורך תקופת הביניים היחידים קיבלו לידיהם החזרי מס ומענקים מרשות המיסים. מדובר בנכסים המוקנים לקופת הנשייה, אך משום מה לא הועברו אליה על ידי היחידים. לפיכך, כל אחד מהיחידים ישיב לקופת הנשייה את החזרי המס והמענקים שקיבל מרשות המיסים בחודשים יולי 2021, דצמבר 2021 ופברואר 2022, כספים שהתקבלו לאחר מתן הצווים לפתיחה בהליכים. היחיד ישיב לקופה סך של 5,130 ₪ בעשרים תשלומים חודשיים שווים ורצופים שישולמו במקביל לעשרים התשלומים הראשונים של תכנית השיקום. היחידה תשיב לקופת הנשייה סך של 18,804 ₪ שישולמו בעשרים תשלומים חודשיים שווים ורצופים שישולמו במקביל לעשרים התשלומים האחרונים של תכנית השיקום.

         

      3. פיצוי שהתקבל אצל היחידים במסגרת התביעה האזרחית בת"א 36089-08-16 יוקנה לקופת הנשייה, בכפוף להוראות הדין. לאחר שהנאמנת תקבל מידי היחידים את פסק הדין, תגיש בקשה מתאימה למתן הוראות למימוש הכספים או חלקם.

         

      4. בהתאם להצעת הממונה, מעבר לאמור, ליחידים אין נכסים נוספים למימוש. בעניין זה חלסעיף 164לחוק באופן שנכס שיוקנה למי מהיחידים במהלך תקופת התשלומים ייכלל בנכסי קופת הנשייה, למעט נכסים על פי ההתניות הנקובות שם.

         

  7. תחולת ההגבלות– החובות וההגבלות אשר הוטלו על היחידים במסגרת הצו לפתיחה בהליכים יוסיפו לחול עד לסיום מילוי הוראות הצו לשיקום כלכלי ואולם בתקופת התשלומים על היחידים להגיש דו"חות על הכנסות והוצאות אחת לשישה חודשים בלבד. במידת הצורך, ניתן לפנות לממונה על חדלות פירעון לביטול הגבלות לפיסעיף 143לחוק או להתלייתן לפיסעיף 169לחוק.

     

  8. בכפוף למילוי ההוראות דלעיל, יהיה כל אחד מהיחידים פטור מחובות העבר שלו שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה, בהתאםלסעיף 174לחוק.

    ההפטר לא יחול על חובות המנוייםבסעיף 175לחוק.

     

  9. הפרת תנאי תכנית הפירעון– במידה ומי מהיחידים יפר את הוראות הצו לשיקום כלכלי, יהיה חשופים לסנקציות על פי הוראות החוק כדלקמן:

     

    • הארכת תקופת התשלומים – בהתאם להמלצת הממונה והנאמן, ניתן יהיה להאריך את תקופת התשלומים בכל אחד מן המקרים הבאים:

      1. היחידים או מי מהם לא קיימו תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי, ובכלל זה אם אינם עומדים בחובת התשלומים הקבועה בצו;

      2. היחידים או מי מהם נהגו בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים;

      3. היחידים או מי מהם לא שיתפו פעולה עם הנאמן או הממונה;

      4. היחידים או מי מהם הפרו את ההגבלות שהוטלו עליהם באופן שהיו עלולים לפגוע בהליך חדלות הפירעון;

      5. ליחידים או למי מהם חוב אשר נוצר באחת מן הנסיבות הבאות –

        • מהתחייבות או מהתקשרות בעסקה בהיקף משמעותי שביצעו היחידים בעת שידעו או שהיה עליהם לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכלו לעמוד בהתחייבויותיהם;

        • נוצר מהזנחה חמורה בניהול ענייניהם הכלכליים של היחידים, שנעשתה בחוסר תום לב;

        • מקורו בחובת תשלום פיצויים לפיסעיף 77לחוק העונשין;

      6. היחידים או מי מהם ביצעו פעולה כאמורבסעיפים 219עד221לחוק במטרה להעדיף נושה על פני נושים אחרים, לגרוע נכסים מקופת הנשייה או להבריח נכסים;

      7. ניתן לגבי היחידים או מי מהם צו לפתיחת הליכים אחר בשבע השנים שקדמו לתחילת הליכי חדלות הפירעון.

         

    • הגדלת סכומי התשלומים – הממונה יהיה רשאי להגדיל את סכומי התשלומים החודשיים, לאור שינוי נסיבות או גילוי עובדות חדשות.

       

    • הטלת הגבלות – במקרה של הפרת הוראות צו זה, בית המשפט רשאי להטיל מחדש הגבלה שהוסרה על ידי הממונה בהתאם לסעיף169לחוק.

       

    • ביטול הליך – בית המשפט רשאי לבטל צווים אלה ו/או הפטר שניתן ליחידים, בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 176לחוק; או לבטל את הצווים לפתיחת הליכים בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 183לחוק. ביטול צו אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין לפני הביטול.

       

    • הסתרת מידע מבית המשפט או מהממונה בנוגע לזכויות היחידים, עלולה להוביל לביטול צווים אלה וההפטרים שניתן או ביטול ההליך. כמו כן, הדבר עלול להוביל להגשת אישום פלילי בהתאם לסעיף 346לחוק.

       

    • הקניית נכסים לקופת הנשייה – כל נכס, כספים וזכויות להם זכאים היחידים מכל מקור שהוא ולא דווחו במהלך הליכי חדלות הפירעון, יועברו לקופת הנשייה מיד עם גילויים בין אם נתגלו לאחר אישור התכנית לשיקום כלכלי, לאחר סיום ביצועה או אף לאחר מתן הפטר חלוט.

       

  10. הנאמנת תפעל ליישום הצו לשיקום כלכלי ויפקח על עמידתו של היחידים בתנאיו.

     

  11. הממונה יפנה לבית המשפט בכל בקשה נדרשת במקרה של הפרת הצו על ידי מי מהיחידים. לחילופין, הממונה יגיש דו"ח מסכם לבית המשפט בתום תקופת התשלומים.

     

     

     

  12. זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים על פי החוק.

     

  13. המזכירות תעביר העתק פסק הדין לצדדים.


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ