חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

ת"ט 461-01-17 בנק מרכנתיל דיסקונט בעמ נ' מנסור

תאריך פרסום : 12/02/2017 | גרסת הדפסה
ת"ט
בית משפט השלום חיפה
461-01-17
07/02/2017
בפני הרשם הבכיר:
ניר זיתוני

- נגד -
מבקש/נתבע:
רימון מנסור
משיב/תובע:
בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ
עו"ד רשאד ג'ראיסי
החלטה
 

 

בענין : התנגדות לביצוע שטר

 

1. ביום 2.11.16 הגיש התובע לביצוע שטר ע"ס 40,000 ₪ , זמן פרעון 25.1.16 , אשר נמשך

מחשבונו של הנתבע לפקודת מוהנד טחימר (להלן: "הנפרע") וחולל בציון נה"ב. השטר הוגש לביצוע הן כנגד הנתבע והן כנגד הנפרע.

 

2.הנתבע הגיש התנגדות במסגרתה טען כי השטר הוא אחד משלושה שטרות אותם מסר לחברת ת.ע.ר מסחר כללי ושיווק בע"מ ח.פ. 514466408 (להלן: "החברה") במסגרת עסקת רכישת קרמיקה ושיש המיובאים מסין מיום 24/9/15. שני השטרות הנוספים אותם מסר הנתבע במסגרת אותה עסקה הם על סך 40 אלף ₪ כל אחד ומועדי פרעונם 10/12/15 ו – 31/12/15. עסקת יסוד זו בוטלה והחברה התחייבה להחזיר לנתבע את שני השיקים המוקדמים, אשר הופקדו לניכיון בחשבונה של החברה בסניף כאבול של התובע. באשר לשיק השלישי , נשוא תביעה זו , טענה החברה כי השיק אבד והתחייבה לשלם את תמורתו או לפצות את הנתבע אם השיק יימצא בידי הצד שלישי. הנתבע טוען כי לא ברור איך הגיע השיק לידי הבנק ולא ברור אם השיק נמסר לשמירה ולגבייה. נטען כי יש לראות את התובע כמי שאינו מחזיק בשיק כשורה. נטען כי יש לחייב את החברה בכל תשלום בו יחויב הנתבע בגין השטר. מטעמים השמורים עימו, העלה הנתבע בסעיף 7 של התצהיר טענה שאינה נכונה לפיה השטר הוגש לביצוע רק נגדו.

 

3.ביום 9/1/17 הוגשה תגובת התובע להתנגדות. נטען כי התובע נתן לנפרע אשראי כספי. ביום 1/10/15 ביקש הנתבע לנכות את השטר לאחר שהציג שטר סחיר אותו הסב בחתימת ידו לתובע. התובע הסכים לבצע את הניכיון תמורת ריבית בסך של 1,641 ₪ וזיכה את חשבונו של הנפרע בסכום השטר. מודגש כי התובע ניכה את השטר כחודש ימים לפני ביטול עסקת היסוד לה טוען הנתבע. התובע לא היה מודע לפרטי העסקה בין הנתבע לבין הנפרע. התובע פעל בתום לב תוך מילוי מכלול החובות המוטלות עליו כתאגיד בנקאי ולכן קיים את כל התנאים של סעיף 28 לפקודת השטרות לעניין אחיזה כשורה. כל הטענות שמעלה הנתבע כלפי צד ג' אינן רלבנטיות לתובע. הנתבע העלה טענה לא ברורה לפיה השטר לא הוגש לביצוע כנגד הנפרע בניסיון לזרות חול בפני בית המשפט. הנתבע מצהיר באופן ברור כי החברה התחייבה לפצות אותו במקרה בו יידרש לשלם בגין השטר ולכן התנגדותו היא ניסיון לחסוך זמן בניהול הליך כנגד החברה. הנתבע לא צירף ראייה כלשהי לפיה הוגשה תלונה למשטרת ישראל על אובדן השטר. לתגובה צורפו מסמכי הניכיון , מהם עולה כי במועד ביצוע הניכיון חרגה יתרת החובה של הנפרע באופן משמעותי ממסגרת האשראי. מסגרת האשראי היתה 18000 אלף ₪ ויתרת החובה לפני ביצוע הניכיון היתה 38,860 ₪.

 

4.ביום 7/2/17 הוגשה תשובת הנתבע לתגובת התובע. לתשובה צורף תצהיר של החברה אשר נחתם על ידי אדם בשם עבד אל רחמן חוריה , התומך בגרסת הנתבע לפיה השטר מעולם לא הועבר על ידי החברה לנפרע. הנתבע מדגיש כי מעולם לא היה לו כל עסק עם הנפרע. על בסיס מסמכי הניכיון טוען הנתבע כי תמוה כיצד התובע עושה ניכיון ונותן אשראי על סך 40 אלף ₪ לנפרע שמסגרת האשראי שלו אינה עולה על 18 אלף ₪ ונמצא בחריגה, מבלי לבקש אינפורמציה על השיק. נטען כי התובע לא מבצע ניכיון על שיקים שסכומם עולה על 10,000 ₪ מבלי לקבל אינפורמציה בנקאית , בהתאם לנוהלי הבנק. הבנק גבה מהנפרע ריבית בשיעור של 14 אחוז הגבוה מהשיעור הנהוג בשוק.

 

5.לאור האמור בהחלטתי מיום 9/1/17 התיק בשל למתן החלטה על בסיס החומר המצוי בתיק.

 

6.לאחר ששקלתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי להתנות את קבלת ההתנגדות בהפקדה מהטעמים שיפורטו להלן.

 

7.ההתנגדות לוקה בהעדר פירוט. לא ברור מדוע לא צורפו להתנגדות התצהיר שצורף לתשובה, כשהוא ערוך כדין. עולה מהחומר המצוי בתיק כי החברה משתפת פעולה באופן מלא עם הנתבע, בהתחשב בעמדתו של הנתבע לפיה החברה היא זו שצריכה לשאת בכל תשלום אותו יחויב הנתבע לשלם לתובע בגין השטר. כמו-כן לא ברור מדוע החברה או הנתבע לא הגישו הודעה למשטרה בגין אובדן השטר ולא צירפו אישור על כך להתנגדות או לתשובה לתגובה.

כמו כן לא ברור מדוע הנתבע לא מילא את שמה של החברה כנפרעת במקום המיועד לכך בשטרות .

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ