ס"ע
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
39028-08-13
29/09/2013
|
בפני השופט:
רחל גרוס
|
- נגד - |
התובע:
1. EID OMAR MUSA 2. דרכון-462885889
|
הנתבע:
1. ר.ה. מכבסה מכנית אשקלון בע"מ 2. ח.פ. 511332603
|
|
החלטה
1.לפני בקשה למתן צו לגילוי ולעיון במסמכים ספציפיים, במסגרתה ביקש התובע כי הנתבעת תגלה את העתקי גליונות שעות עבודתו במהלך תקופת עבודתו אצל הנתבעת.
טענות הצדדים
2.עיקר טענות התובע-
בהתאם לחוק הגנת השכר, התשי"ח- 1958 (להלן: "חוק הגנת השכר"), היה על הנתבעת לנהל את רישומי שעות עבודתו של התובע ולרשום בתלושי השכר את שעות עבודתו של התובע או לצרף לתלושי השכר את רישומי השעות שבידיה ואולם, היא לא עשתה כן.
בשל העדר רישומי השעות אין התובע יכול לכמת את את תביעתו ביחס לרכיב השעות הנוספות, ועל כן יש להורות לנתבעת לגלות את העתקי גליונות שעות העבודה.
3.עיקר טענות הנתבעת-
א.המסמכים המבוקשים אינם מצויים בידי הנתבעת, באשר היא אינה נוהגת לשמור עותקים מגיליונות אלו, לאחר רישומם בפנקס שעות עבודה בתלוש השכר של העובד. על המעביד מוטלת החובה לנהל פנקס בדבר שעות העבודה של העובד אך לא חלה על המעביד חובה למסור לעובד פנקס זה.
ב.התובע לא תבע בפועל רכיב כלשהו בגין שעות נוספות וכל מטרת הבקשה הינה לעשות "דיג" של עילות התביעה.
ג.התובע לא הצביע על בסיס משפטי כלשהו לבקשתו, והבקשה היתה אמורה להתברר רק לאחר הגשת כתב הגנה.
ד.זכותה של הנתבעת להימנע מכל פעולה ו/או מסירת כל מסמך אשר "עלול" להפליל אותה ו/או מי ממנהליה, מכח זכותם על פי הדין.
דיון והכרעה
4.נקודת המוצא עליה אין חולק היא כי צדדים להליך משפטי מחוייבים לגלות זה לזה את המסמכים הרלוונטיים למחלוקת הנדונה בהליך- וזאת על מנת להגשים את התכליות של גילוי האמת, עשיית צדק בהליך השיפוטי וייעול הדיון מעצם ניהולו ב"קלפים גלויים". חובת הגילוי נובעת גם מיחסי האמון שבבסיסם של יחסי העבודה, ומעקרון היסוד של שקיפות.
5.בבסיס הליך הגילוי והעיון עומדים, אפוא, שני אינטרסים: אינטרס היעילות והאינטרס של גילוי האמת. אולם, הזכות לגילוי מסמכי הצד שכנגד ולעיון בהם אינה מוחלטת. מנגד עומדים אינטרסים לגיטימיים של הצד המגלה ומניעת פגיעה באינטרסים של צדדים שלישיים.
6.לפיכך, השאלה הראשונה אותה יש לברר בעת דיון בבקשה לגילוי מסמכים היא שאלת הרלוונטיות של המסמכים המבוקשים להליך. המבחן שנקבע לצורך כך הוא מבחן כפול – ראשית האם קיימת "זיקה ברורה בין גילוי החומר המבוקש לבין טענותיו של המבקש בהליך העיקרי" (ההיבט הצר), ושנית מהי מידת תרומתו של הגילוי לקיומו של "דיון יעיל" בהתחשב בכלל נסיבות ההליך (ההיבט הרחב) – לרבות מהות הסעד המבוקש בהליך ומידת הפגיעה במבקש ככל שהמידע לא יימסר לו (ראו פסק דינה של השופטת (כתוארה אז) נילי ארד בע"ע 494/06 מדינת ישראל, נציבות המים – קלרה אבנצ'יק, מיום 28.3.07 (להלן: "פרשת אבנצ'יק") וע"ע 129/06 טמבור בע"מ – אברהם אלון, מיום 7.5.2006).
7.ככל שמתקיים מבחן הרלוונטיות על שני היבטיו, יש לעבור ולבחון האם קיימים אינטרסים נגדיים המצדיקים למנוע את הגילוי או לצמצמו, תוך עריכת איזון המתאים לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. מלאכת האיזון נעשית על פי אמות מידה של מידתיות כאשר שלבי הבדיקה משליכים זה על זה. היינו, ככל שהמסמך המבוקש רלוונטי יותר למחלוקות מושא ההליך וחיוני יותר לצורך גילוי האמת – ייתכן שהאינטרס לגלותו יגבר על אינטרסים אחרים מעורבים, ולהיפך (ראו רע"א 9322/07 Gerber Products Company נ. רנדי בע"מ, מיום 15.10.2008). בית הדין אף רשאי לאזן בין האינטרסים השונים באמצעות פתרונות ביניים (פרשת אבנצ'יק).
8.לאחר עיון בבקשה ובתגובה, מצאתי כי יש במסמכים המבוקשים (העתקי גליונות שעות עבודתו של התובע) כדי לתרום לבירור ההליך וכי הם רלוונטיים לשאלות שבמחלוקת, ובכלל זה לסעדים הנתבעים על ידי התובע. בענין זה, מקובלת עליי טענת התובע לפיה המסמכים המבוקשים רלוונטיים לצורך כימות התביעה ביחס לרכיב שכר העבודה, אשר פורט בסעיף 12 לכתב התביעה.
אוסיף ואציין כי בהתאם לסעיף 24 לחוק הגנת השכר מעביד חייב לנהל פנקס שכר ולמסור לכל עובד, בכתב, תלוש שכר. כמו כן, בהתאם לסעיף 24 (ב) ולתוספת לחוק הגנת השכר, פרטי השכר בפנקס השכר ובתלוש השכר צריכים לכלול, בין היתר, את הפרטים הבאים: מספר ימי העבודה שבהם עבד העובד בפועל בתקופה שבעדה שולם השכר, מספר שעות העבודה בפועל של העובד בתקופה שבעדה שולם השכר, ערך השכר המשולם לעובד בעד שעת עבודה רגילה, השכר הרגיל, תשלומים אחרים- נוסף על השכר הרגיל, לרבות גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית- לענין זה יש לפרט את סוג התשלום, את מספר היחידות שבעבורן שולם – אם הוא משולם לפי יחידות, ואת סכום התשלום.
9.טענת הנתבעת לפיה יש לדחות את הבקשה לאור זכותה וזכות מי ממנהליה להימנע מהפללה עצמית אינה ברורה שכן, על רקע הוראות חוק הגנת השכר, אי מסירת המסמכים היא זו אשר עשויה להקים בנסיבות מסויימות אחריות פלילית, לכאורה.
10.בנסיבות הענין, הנתבעת תגלה את העתקי גליונות שעות עבודתו של התובע במהלך כל תקופת עבודתו בנתבעת וככל שהמסמכים המבוקשים אינם מצויים בידיה, הנתבעת תפרט בתצהיר ערוך כדין את עובדת אי הימצאותם של המסמכים ברשותה, כמו גם את המאמצים שנעשו לאתרם, וזאת עד לא יאוחר מיום 22.10.13.