החלטה
1.לפני בקשת הנתבעים (להלן: "המבקשים") לחייב את התובעת (להלן: "המשיבה") בהפקדת ערובה לתשלום הוצאותיהם בסך שלא יפחת מ – 200,000 ₪, לפי הסמכות הקבועה בסעיף 353 א לחוק החברות, התשנ"ט – 1999 (להלן: "חוק החברות") לחלופין, לפי תקנה 519 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד - 1984 (להלן:"תקסד"א").
2.ביום 27.1.13 הגישה המשיבה, שהינה חברת פרטית זרה (הולנדית) כתב תביעה בסדר דין מקוצר כנגד המבקשים שעניינו תשלום חוב נטען של המנוח יולי (יהודה) עופר ז"ל בסך 16,371,354 ₪, בהתאם להסכם הלוואה.
ביום 25.12.13 התקיים לפני דיון בבקשת רשות להתגונן שהוגשה מטעם המבקשים וכן בבקשה דנן, לאחר ששני הצדדים ביקשו לחקור את המצהירים.
בדיון הוחלט, בהסכמת הצדדים, כי ניתנת לנתבעים רשות להתגונן ובקשת הרשות להתגונן והתצהיר התומך בבקשה ישמשו כתבי הגנה. עוד נקבע כי החלטה בבקשה דנן תינתן כאשר יודיעו ב"כ המבקשים כי יש צורך במתן החלטה.
ביום 13.2.14 הגישו ב"כ הנתבעים "הודעה ובקשה למתן החלטה בבקשה להפקדת ערובה" ועל כן, אני נדרשת ליתן החלטה בבקשה דנן.
3.תמצית טענות המבקשים בבקשה:
א.מצבה הרעוע של המשיבה ושל הקבוצה בה היא חברה (לרבות חברות האם וחברות הבת שלה) מביא את המבקשים לידי חשש ממשי לפיו ככל שתידחה התובענה, כי אז לא יעלה בידי המשיבה לשפות את המבקשים בגין הוצאות ההליך.
מהודאות המשיבה עצמה עולה כי היא מצויה בקשיים כלכליים חמורים ויכולת הפירעון של ה מוטלת בספק. המבקשים מפנים למכתב מטעם באי כוחה למבקשים מיום 7.2.13.
המבקשים טוענים כי למיטב הידיעה מצבה הפיננסי של הקבוצה בה חברה המשיבה הינו בכי רע והמבקשים מפנים לדוחו"ת הכספיים של חברת האם של המשיבה – אינוונטק סנטראל מלונות בע"מ (להלן: "חברת האם") וטוענים כי מסתבר כי חברת האם הינה למעשה חדלת פירעון ובמהלך התקופה האחרונה פועלת לגיבוש הסדר עם נושיה.
ב.מדובר בתובענה שלא היה מקום להגישה, אשר מבוססת על עובדות ועל עילות משפטיות חסרות בסיס. התביעה חסרה מסמכים וחוות דעת של מומחים המתחייבות בנסיבות העניין לצורך הוכחת הדין הזר החל במקרה דנן .
ג.בניגוד למקרה רגיל בו הנפגע העיקרי כתוצאה מההוצאות הכרוכות בניהול התובענה הוא הנתבע גופו, הרי שבמקרה דנן, כאשר הנתבעים הינם מנהלי העיזבון, נכסי העיזבון הינם למעשה נכסים המיועדים לחלוקה בין היורשים ונושי העיזבון ועל כן, קיים משנה חשיבות להבטיח הוצאות אלו אשר עתידות להיגרע מקופת העיזבון.
ד.המורכבות העובדתית של ההליך והצורך להידרש להוכחת הדין הזר, יגרמו להוצאות רבות למבקשים ועל כן, יהא זה נכון וצודק לחייב את המשיבה בהפקדת ערובה וגובה הערובה המבוקש הינו מידתי וסביר בנסיבות העניין.
4.תמצית טענות המשיבה בתגובה:
א.למשיבה יכולת לשלם את הוצאות המבקשים ככל שיזכו בדין.
מצבה הכלכלי של המשיבה תקין, קיים לה הון עצמי חיובי ובכלל זה עודף נכסיה עולה באופן משמעותי על התחייבויותיה, למשיבה אין הערת עסק חי, המשיבה מכבדת את כל התחייבויותיה הכספיות, היא מקיימת פעילות עסקית ולא קיימות תביעות תלויות ועומדות כנגדה מצד ספקים או נותני שירותים. המשיבה מפנה לדוחו"ת כספיים פנימיים לשנת 2012; תדפיסי חשבון בנק (CITIBANK) תצהיר מטעם מר אורלי פארן, מנכ"ל חברת האם.
מצבה הכלכלי של חברת האם אשר ניירות הערך שלה נסחרים בבורסה לניירות ערך בתל אביב בע"מ תקין, קיים לה הון עצמי חיובי ובכלל זה עודף נכסיה עולה באופן משמעותי על התחייבויותיה, אין הערת עסק חי, היא מכבדת את כל התחייבויותיה הכספיות, היא מקיימת פעילות עסקית ולא קיימות תביעות מהותיות תלויות ועומדות כנגדה מצד ספקים או נותני שירותים. המשיבה מפנה לדוחו"ת כספיים מבוקרים ליום 31.12.12, ריכוז יתרות בשני חשבונות בבנק לאומי לישראל בע"מ, אישור מבנק לאומי לישראל בע"מ בו מתנהלים חשבונות המשיבה, תצהיר מטעם רו"ח רועי רוזנפלד, חשב של המשיבה.
חברת האם היא חברה ציבורית שהתאגדה תחת חוקי מדינת ישראל, מקום מושבה בת"א, היא נסחרת בבורסה לניירות ערך בתל אביב בע"מ והיא חברה ציבורית מדווחת ואין לגביה כל חשש או חוסר ודאות העשוי להתלוות בגביית כספים מול חברה זרה.
בהתאם להחלטת דירקטוריון חברת האם מיום 13.3.13, המחזיקה ב- 100% ממניות המשיבה, מסרה החברה הציבורית למשיבה מכתב תמיכה לכיסוי הוצאות המבקשים בהליך, ככל שיפסקו לטובתם.
ב.בחינת מכלול נסיבות העניין ובכלל זה: סיכויי התביעה הגבוהים במיוחד, מסגרת ההליך בו מצויים הצדדים – סדר דין מקוצר- המטה את האיזון לטובת הגנה על זכויות המשיבה, מהות התביעה שעניינה תביעת חברה את בעל השליטה בה והאינטרס הציבורי השלוב בכך וכן התנהלות המבקשים עובר להגשת התביעה אשר דחו בלך ושוב את המשיבה למעלה משנה, מובילים כולם למסקנה הברורה לפיה נסיבות העניין אינן מצדיקות הפקדת ערובה ע"י המשיבה.