ת"פ
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
4855-11-11
19/10/2015
|
בפני השופטת:
אורלי סלע
|
- נגד - |
המאשימה:
1. מדינת ישראל – רשות האוכלוסין 2. ההגירה ומעברי הגבול
עו"ד אייל נון
|
המשיב:
אילן עמר עו"ד עוזי נקש
|
החלטה |
1.לפניי בקשה שהגיש הנאשם, אילן עמר (להלן – הנאשם) לביטול כתב אישום, מחמת חוסר סמכות עניינית, התיישנות ומטעמי הגנה מן הצדק.
2.המאשימה, מדינת ישראל – רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול (להלן – המאשימה), מתנגדת לבקשה.
3.כנגד הנאשם הוגש, ביום 2.11.11, כתב אישום יזום בגין העסקה שלא כדין, עבירה על סעיף 2(א)(2) לחוק עובדים זרים, התשנ"א – 1991 (להלן – החוק), בגין העסקה ללא חוזה עבודה, עבירה על סעיפים 1 ג' ו-2(ב)(2) לחוק, בגין העסקה ללא ביטוח רפואי, עבירה על סעיפים 1ד' ו-2(ב)(3) לחוק ובגין העסקה ללא מסירת פירוט שכר, עבירה על סעיף 2(ב)(7) לחוק יחד עם סעיף 24 לחוק הגנת השכר, התשי"ח – 1985.
על פי הנטען בכתב האישום, בביקורת שנערכה ביום 8.11.05 במשק מספר 160 במושב עמיעוז אותו הפעיל הנאשם, הנאשם העסיק 2 עובדים זרים שלא על פי היתר כדין, 9 עובדים ללא חוזה עבודה, 3 עובדים ללא ביטוח רפואי ו -2 עובדים מבלי שמסר להם פירוט שכר כנדרש על פי דין.
4.טענות הנאשם בתמצית –
א.טענת חוסר סמכות עניינית – לפי תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – עובדים זרים), התשנ"ב – 1992 (להלן – התקנות המנהליות), העבירות מושא כתב האישום הינן עבירות מינהליות. לפי סעיף 15 לחוק העבירות המינהליות, תשמ"ו-1985 (להלן –חוק העבירות המנהליות), התובע מוסמך להגיש כתב אישום בעבירה מנהלית כאשר הוא סבור שהנסיבות מצדיקות זאת מטעמים מיוחדים שיירשמו. בבג"צ 5537/91 אליהו אפרתי נ' כרמלה אוסטפלד (3.6.92) (להלן – פס"ד אפרתי) נקבע כי דרך המלך היא לנקוט בהליך של קנס מנהלי ורק במקרים חריגים ובנסיבות מיוחדות יש מקום להגיש כתב אישום.
ב.כתב האישום מושא ההחלטה הינו כתב אישום יזום. מעיון מחומר החקירה בעניינו של הנאשם עולה כי הוא אינו כולל טעמים בכתב להגשת כתב אישום חלף הטלת קנס מנהלי ומכאן שהמאשימה לא היתה מוסמכת להגיש כנגד הנאשם כתב אישום בעבירות מנהליות.
ג.בעניינו של הנאשם לא מתקיימות נסיבות מיוחדות בגינן יכולה היתה המאשימה להגיש כתב אישום במקום הטלת קנס מנהלי.
ד.הערכאה הדיונית מוסמכמת לדון בטענות בדבר חוסר סמכות והפעלת שיקול דעת המאשימה.
ה.טענת התיישנות – העבירות מושא כתב האישום הינן עבירות קנס, אשר לגביהן נקבעה, בסעיף 225א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב – 1982 (להלן –החסד"פ), תקופת התיישנות של שנה מיום ביצוע העבירה.
ו.משהעבירות מושא כתב האישום בוצעו לכאורה ביום 8.11.05 בעוד שכתב האישום הוגש רק ביום 2.11.11 הרי שהן התיישנו.
ז.טענת הגנה מן הצדק - יש להתחשב בנסיבות האישיות של הנאשם, לפיהן העובדים מושא כתב האישום הועסקו באמצעות חברת כוח אדם פרטית שכבר איננה קיימת ובתקופה הרלוונטית העובדים הזרים היו משויכים למעסיק ספציפי ולא יכולים היו לעבור מעסיק ללא סיבה. משרד כח האדם היה דואג לזכויותיהם של כל העובדים הזרים שסיפק לנאשם.
ח.לאור חלוף הזמן, הנאשם לא יוכל להוכיח את טענות ההגנה שלו.