ת"א
בית משפט השלום פתח תקווה
|
7594-01-15
18/02/2015
|
בפני הרשמת הבכירה:
איילת הרץ-טופז-אחיעזר
|
- נגד - |
תובעת/מבקשת:
לינור כהן
|
נתבעת/משיבה:
עדי יעדים בע"מ
|
החלטה |
1.לפני בקשה לביטול עיקול. ביום 18.2.2015 התייצבו הצדדים לדיון בבקשה, התובעת, להלן: "המבקשת", נחקרה על תצהירה ושני נציגים מטעם המשיבה נחקרו על תצהיריהם התומכים בבקשה לביטול העיקול. בתום החקירות הצדדים סיכמו טענותיהם בע"פ.
2.המסגרת הנורמטיבית:
ההלכה כיום היא, כי בעת שנדרש בית המשפט לבקשה לביטול עיקול זמני, דן הוא מבראשית בשאלה אם התקיימו התנאים למתן צו העיקול, אשר מלכתחילה ניתן במעמד צד אחד (רע"א 8420/96 דן מרגלית נ' בנק משכן, פ"ד נא(3) 789).
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984, קובעות שורה של תנאים, אשר בהתקיימם יוטל צו עיקול זמני בתובענה כספית. ראשית, על בית המשפט להשתכנע, על בסיס ראיות מהימנות לכאורה, בקיומה של עילת התובענה (תקנה 362(א) ). שנית, על מבקש הסעד להראות בראיות מהימנות לכאורה, כי קיים חשש סביר שאי מתן צו העיקול הזמני יכביד על ביצועו של פסק הדין (תקנה 374(ב) ). ככל שמצליח התובע לשכנע את בית המשפט בשני אלו, על בית המשפט לשקול שיקולים של מאזן הנוחות, תום לב ומידתיות (תקנות 362(ב)(1) ו- 362(ב)(2) ).
בשלב זה של הסעד הזמני, אין בית המשפט נזקק להכרעה בזכויות הצדדים, ולפיכך אין מקום כי בית המשפט יערוך ניתוח מקיף של הראיות ואין הוא חייב לבדוק את מכלול הראיות כאילו עמד להכריע בעניין סופית (ראה: ע"א 342/83 גלוזמן נ' גלוזמן, פד"י ל"ח (4) 105, 109-108).
ההלכה היא כי בקשה לביטול עיקול מהווה המשך לדיון בבקשה להטלת העיקול. במקרה דנן העיקול הוטל במעמד צד אחד ולכן יש לדון בבקשה לביטול העיקול כבבקשה להטלת העיקול (רע"א 8420/96 מרגלית נ' משכן, בנק הפועלים למשכנתאות בע"מ, פ"ד נא' (3) 789). על מערכת האיזונים שנקבעה בתקנות להבחן לאורם של סעיפי חוקי היסוד: כבוד אדם וחירותו ובעיקר סעיף 3 לחוק שעניינו שמירה על זכות הקניין של הפרט (אין פוגעים בקניינו של אדם).
מהות צו העיקול היא למנוע שינוי במצבו של הנתבע לרעה עד למועד פסק הדין ולכן רלוונטית השאלה האם הנתבע עומד להבריח את נכסיו או לעשות מעשה אחר שיש בו כדי להכשיל את פסק הדין.
במסגרת הדיון בבקשה לביטול צו עיקול זמני שהוטל במעמד צד אחד, יש לטעת בלב בית המשפט ספק בצדקת התביעה ואם יצליח הנתבע לעורר בדיון בבקשה לביטול ספק בסיכוי התביעה להצליח, יש לבטל את צו העיקול כיוון שאין להטיל על הנתבע מעמסה של עיקול נכסיו כבר בשלב מוקדם זה כאשר קיים ספק או ספק ניכר באשר לסיכוי התובע להצליח בתביעה כנגדו (א' גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה שביעית), בעמ' 444 – 446).
3.מן הכלל אל הפרט: