-
המרכז הישראלי ליזמים ומשקיעים בע"מ (להלן - "המרכז הישראלי") הוקם על ידי מר איציק מדינה (להלן - "מדינה") ומר שי באטון (להלן - "באטון") בשנת 2004. המרכז הישראלי הפעיל מכללה בהרצליה ללימודי העשרה בתחומי השקעות, יזמות, שוק ההון ונדל"ן, ופעל תחת השם המסחרי Cash Flow Club Israel . מדינה ורעייתו דאז החזיקו במניותיהם במרכז הישראלי באמצעות התובעת, מישמיש קפיטל בע"מ (להלן - "התובעת"), חברה בבעלותם המלאה. בשנת 2005 הצטרף למרכז הישראלי מר צחי יונה, אשר היה אף הוא לבעל מניות במרכז הישראלי. בשנת 2007 פרש מדינה מהנהלת המרכז הישראלי והפך לשותף פסיבי בה.
חברת לימודים ואחזקות בע"מ (להלן - "לימודים ואחזקות") הינה חברה בשליטת חברת א.א. בעסקים בע"מ (להלן - "א.א. בעסקים"), חברה בבעלותו המלאה של מר שלווה באטון, אביו של באטון. בשנת 2007 נחתם הסכם בין המרכז הישראלי לבין חברת לימודים ואחזקות, לפיו תפעיל לימודים ואחזקות סניפים נוספים של Cash flow בישראל בתמורה לתשלום תמלוגים ותשלומים נוספים למרכז הישראלי. בהתאם להסכם זה הוקמו ארבעה סניפים. החל מתחילת 2010 נסגרה המכללה בהרצליה והכנסות המרכז הישראלי נבעו רק מתמלוגים מלימודים ואחזקות.
-
ביום 1.2.09 נחתם הסכם בין א.א. בעסקים לבין התובעת (להלן - "הסכם המכירה") לפיו מכרה התובעת את אחזקתה במרכז הישראלי בתמורה לסך של 452,000 ש"ח. בהסכם נקבע, כי 200,000 ש"ח מהתמורה יועברו לתובעת באופן מידי, ואילו יתרת הסכום תשולם בתשלומים חודשיים שווים בסך של 3,500 ש"ח כל אחד. להבטחת התשלום, נקבע כי ירשם שעבוד על מניות המרכז הישראלי לטובת התובעת (נספח א' לתצהיר מדינה).
בו ביום, נחתם הסכם נוסף בין המרכז הישראלי לבין התובעת (להלן - "הסכם הניהול"), בו הוסכם, שהתובעת תתן למרכז הישראלי שירותי ניהול לתקופה של 72 חודש, בתמורה לדמי ניהול בסך של 27,000 ש"ח לחודש. להבטחת התשלום, ירשם משכון לזכות התובעת על מניותיה של חברת לימודים ואחזקות (נספח ב' לתצהיר מדינה).
-
בעקבות קשיים בהעברת התשלומים הוסכם בין הצדדים על מינוי נאמן אשר יהא אחראי להעברת התשלומים על פי הסכם רכישת המניות והסכם דמי הניהול לידי התובעת. ביום 16.9.09 נחתם כתב הנאמנות (להלן - "כתב הנאמנות"), בו הוסכם כי א.א. בעסקים תפקיד בידי הנאמן, עו"ד שאול צור (להלן - "הנתבע") 66 המחאות בסך 3,500 ש"ח כל אחת, אשר ימסרו לתובעת מדי חודש בהתאם להסכם הרכישה, והמרכז הישראלי יפקיד בידי הנתבע 64 המחאות בסך 31,455 ש"ח כל אחת, על פי הוראות הסכם הניהול, ואף אלה ימסרו לתובעת על ידי הנתבע מדי חודש. עוד נקבע בכתב הנאמנות, שככל ויבצר מהנתבע לשמש כנאמן, עורך דין אחר ממשרדו או עו"ד אילנה צור (להלן - "הנתבעת") יחליפו אותו בתפקידו.
-
במשך למעלה משנתיים התנהלה הנאמנות כסדרה והנתבע העביר לידי התובעת, אחת לחודש, את ההמחאות שהופקדו אצלו תוך משלוח מקביל של הודעה לרשם החברות בדבר צמצום היקף השעבוד שנועד להבטיח את התשלום (שאול צור, פ' 4.12.16, עמ' 290).
לקראת סוף שנת 2011 נקלעה לימודים ואחזקות לקשיים כלכליים, אשר הפחיתו באופן משמעותי את היקף התמלוגים ששילמה למרכז הישראלי. בשל קשיים אלה, הודיע המרכז הישראלי לתובעת, כי יתקשה לעמוד בתשלומים המגיעים לה. נערכו מגעים שונים בין התובעת לבין בעלי השליטה במרכז הישראלי ובלימודים ואחזקות, אשר הובילו להסכמות - אשר טיבן והיקפן שנוי במחלוקת בין הצדדים - בדבר מעורבות התובעת בניהול חברות אלה.
-
ביום 3.5.12 הודיעו מדינה ובאטון לנתבע על סיום הנאמנות, תוך שהם מבקשים ממנו להעביר לידיו של מדינה את כלל מסמכי הנאמנות שברשותו, ובכלל זאת ההמחאות. החל ממועד זה, חדל הנתבע להעביר את ההמחאות לתובעת מדי חודש, אולם מסמכי הנאמנות נותרו בידיו. הנתבע ביקש, במכתב מיום 21.6.12, כי טרם שחרור המסמכים יועבר אליו פרוטוקול של כל חברה בדבר סיום הנאמנות, מאומת על ידי היועץ המשפטי של החברה; משמסמך מעין זה לא הועבר אליו, סרב הנתבע לשחרר את המסמכים וההמחאות.
ביום 31.12.14 הוגשה התביעה לפיצוי בשל הנזקים שנגרמו לה עקב הפרת חובת הנאמנות של הנתבע, עת סירב להעביר אליה את ההמחאות, נשוא הנאמנות. במהלך ניהול התיק ביום 12.4.16 העבירה התובעת לנתבע פרוטוקול בעלי מניות המאשר את סיום הנאמנות, והנתבע מסר לתובעת את מסמכי הנאמנות ביום 3.5.16.