ת"א
בית משפט השלום עכו
|
56497-11-11
21/05/2015
|
בפני השופטת:
שושנה פיינסוד-כהן
|
- נגד - |
תובע:
עבדאללה גאנם סמיר זידאן עו"ד סמיר זידאן
|
נתבעת:
כלל חברה לבטוח בע"מ ש. גליק עו"ד ש. גליק
|
פסק דין |
1.התובע הנו הבעלים של רכב מאזדה מס' רישוי 4756363 (להלן: "הרכב"). הרכב ניזוק באירוע תאונת דרכים מיום 30.11.2010 שבה מעורב היה התובע (להלן: "התאונה"). במועדים הרלוונטיים לאירוע התאונה מבוטח היה הרכב בביטוח מקיף אצל הנתבעת על פי פוליסה מס' 0-28009167-00 (להלן: "הפוליסה").
2.ביום 2.12.2010 נבדק הרכב על ידי שמאי מטעם הנתבעת, אשר העריך את הנזק בהיקף של 49.03%. הנתבעת קבעה כי מדובר באבדן להלכה ופעלה למכירת רכבו של התובע. הנתבעת העבירה לתובע כספים בגין אירוע התאונה בסך כולל של 68,008.98 ₪ (לאחר ניכוי חוב הפרמיה בסך 2,305 ₪ מסך כולל של 70,376.97 ₪).
3.לטענת התובע, פעלה הנתבעת בניגוד לפוליסה ובניגוד לדיני החוזים וכן בניגוד לנהוג הקיים משקבעה, כי מדובר באבדן להלכה הגם שנאמד הנזק בכ-49.03% בלבד מערכו הכולל של הרכב ומבלי לקבל הסכמתו. לטענתו, מכרה הנתבעת את רכבו שלא בהסכמתו כלל ובפרט שלא מראש ובכתב. משלא פעלה הנתבעת לקבלת הסכמתו הרי שפעלה בניגוד לנוהג ולנוהל הקיים, ואף התרשלה כלפיו, כאשר לטענתו הרכב לא היה במצב אובדן גמור או אובדן להלכה כלל. לטענת התובע החתימה על יפוי הכוח אינה חתימתו, והוא לא חתם על ייפוי כוח כלל. עוד הוא טוען, כי לא דאגה הנתבעת להעביר לידו העתק הפוליסה ביום ההתקשרות כי אם לראשונה לאחר קרות התאונה. הנתבעת בהתנהלותה גרמה לו נזק לטענתו שכן יכול היה להפסיד ע"פ הערכת השמאי מטעמה 5.5% מערך הרכב ולא 36.9% מערכו. כמו כן נאלץ התובע לרכוש רכב חדש ובכך גדלו נזקיו. לטענתו, התעשרה הנתבעת על חשבונו שלא כדין והיא חייבת לשלם לידיו מלוא תמורה הרכב אשר לטענתו נכון למועד אירוע התאונה עמד על 107,000 ₪. התובע תובע הפרש נזקיו בסך 40,000 ₪.
4.לטענת הנתבעת, הרכב הוכרז כדין כאבדן להלכה בהתאם לתנאי הפוליסה. המבוטח קיבל את מלוא ערך רכבו נכון ליום מקרה הביטוח והוא אינו חולק על כך, וממילא לא הגיש חוות דעת נגדית. לטענת הנתבעת, במקרה של אבדן להלכה רשאית היא למכור את הרכב אף בלא הסכמת המבוטח, אם כי בענייננו ממילא מכירת הרכב לחברת הביטוח לא יכולה היתה להתבצע ללא קבלת הסכמתו של התובע; התובע מסר את מפתחות הרכב, פינה את הרכב מחפציו, אפשר לחברת הביטוח לגרור את הרכב, ואף חתם על כל המסמכים הנדרשים לרבות על ייפוי כוח למכירת הרכב לחברת הביטוח. עוד לטענת הנתבעת ביום 9.12.10 שלחה מכתב לתובע על פיו הוכרז הרכב כאובדן להלכה וכי על מנת לטפל בתביעתו עליו להמציא מסמכים מסוימים. התובע המציא מסמכים אלו ובכלל זה ייפוי כח עליו חתם לצורך מכירת הרכב, צילום ת.ז שלו, צילום שיק שלו לביצוע תשלום תמורת הרכב ומסמכים נוספים. הלכה למעשה הועבר גם רישיון רכב מקורי לצורך ביצוע המכירה. התובע לא הביא את הסוכן לעדות על מנת לתמוך טענותיו.
דיון
אבדן להלכה
5.הוראות הפוליסה הרלוונטיות לענייננו מצויות בסעיף 6 (פרק 1) לפוליסה (סומן נ/2), ולשונן כדלקמן;
"א. נגרם לרכב אבדן גמור ישלם המבטח למבוטח את מלוא ערך הרכב ביום קרות מקרה הביטוח או יחליפו ברכב מסוג ואיכות דומים;
..
ב. קבע שמאי מוסמך, כי שיעור הנזק שנגרם לרכב הוא לפחות 50 אחוזים משווי הרכב סמוך לפני קרות מקרה הביטוח, רשאי המבטח לפצות את המבוטח כאילו היה אובדן גמור (להלן: "אבדן גמור להלכה").