אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> הקרן הקיימת לישראל/רשות מקרקע ישראל נ' אגודת השומר הישראלית ואח'

הקרן הקיימת לישראל/רשות מקרקע ישראל נ' אגודת השומר הישראלית ואח'

תאריך פרסום : 06/07/2017 | גרסת הדפסה

ת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
49773-11-14
02/07/2017
בפני השופטת:
ר. למלשטריך- לטר

- נגד -
תובעים:
1. הקרן הקיימת לישראל
2. רשות מקרקעי ישראל

עו"ד גב' לינוי רוזנר
נתבעים:
1. אגודת השומר הישראלית
2. מנוחת אמת (2014) שירותי קבורה בע"מ (נמחקה)

עו"ד משה אדרי
פסק דין
 

 

1. במרכז הדיון שטח יער של 33 דונם בקרית טבעון, שהוחכר בראשית שנות הששים של המאה שעברה לאגודת השומר ההיסטורית למטרות הנצחה וקבורת השומרים הוותיקים, וכן הקמת בית מרגוע לשומרים. בתחומיו קבורים חברי אגודת השומר כמו אלכסנדר זייד, שם גם מתנוסס פסלו, וכן חברי שומר נוספים - אריה אברמסון, בועז פרסוב, יונה רסין, יואש זולר , יצחק קליצ'בסקי ועוד רבים אחרים מחברי אגודת השומר ההיסטורית, כולם אנשי שם ומעש.

התובעת הגישה תביעתה ביחד עם בקשה לצו מניעה זמני בהול, בשל כך שנודע לה כי הנתבעות התקשרו ביניהן על מנת ליתן במקרקעין שהוחכר לאגודת השומר ההיסטורית - שירותים של קבורה אזרחית לציבור כנגד תמורה כלכלית. ואכן, עד להגשת צו המניעה הזמני נקברו במקום מספר אנשים מן הציבור.

אלא שעניין הקבורה האזרחית, הוא רק קצה קצהו של סיפור המעשה. נטען כי במקרקעין יש הפרה של מטרת החכירה, שכן יש במקום פעילות מסחרית של מסעדת "שלו ביער" ללא אישור רמ"י, ובנוסף נטען כי חברה פרטית לגמרי, חברה למטרות רווח, עטתה במשך השנים את כסותה החיצונית של אגודת השומר ההיסטורית, תוך יצירת הטעייה וטשטוש ההפרדה בין נכסי העמותה לנכסיה הפרטיים.

 

והשאלה המרכזית – האם יש חובה על רמ"י בנסיבות שיבוררו , להאריך את תקופת החכירה ל-49 שנים נוספות באותם התנאים ?

 

בתביעה העיקרית מבקשות התובעות כי בית המשפט יורה על מחיקת החכירה אשר רשומה בלשכת רישום המקרקעין לטובת הנתבעת 1 וכן כי ינתן צו לפינוי וסילוק ידם של הנתבעות מהמקרקעין. בשלב מוקדם של התביעה העיקרית, נמחקה נתבעת 2 בהסכמה.

 

2. אגודת השומרים ההיסטורית

2.1 אגודת השומרים או אגודת השומרים הארץ ישראלית היא ארגון שמירה ועבודה שהוקם על ידי יוצאי תנועת השומר בשנת 1933, על בסיס ארגון "בר גיורא", השומר, וארגון ההגנה. חברי האגודה היו חברי הסתדרות אשר ראו באגודה תנועה מגשימה ואיגוד מקצועי של שומרים ועובדי אדמה. האגודה קמה על רקע התנכלויות הערבים לרכוש יהודי והיא הקימה משק בשיח אבריק (סמוך לקרית טבעון) מקום בו נרצח אלכסנדר זייד.

2.2 קיים מכתב הקק"ל מיום 3.9.58 המופנה להסתדרות הכללית של העובדים בא"י, אגודת השומרים, המודיע על הסכמתה להחכיר להם שטח של 33 דונם בגוש 10600 למטרת בית קברות לשומרים כאשר בית הקברות ישמש לקבורה של חברי אגודת השומרים בלבד, ניתן יהיה להקים במקום בית תרבות, בית לשומר, חדר טהרה ומחסן כלים. (נספח א' לת/4).

 

3. חוזה חכירה עם "אגודת השומר הישראלית"

3.1 ביום 2.8.1962 נחתם הסכם חכירה בין קק"ל באמצעות רמ"י לבין "אגודת השומר הישראלית" לגבי חלקות 50,17,9 בגוש 10600 בסך של כ- 33 דונם. (להלן "המקרקעין"). תקופת החכירה מסתיימת ביום 31.3.09 ולחוכר זכות לחידוש החכירה ל-49 שנים נוספות.

3.2 מטרת החכירה היא "למטרת בית מרגוע, קייט ונופש לשומרים." עוד נרשם כי אסור לחוכר להשתמש במגרש או בחלק ממנו למטרה אחרת מבלי לקבל הסכמה מפורשת מראש ובכתב מאת המחכיר. (ס' 3 להסכם החכירה, נספח ב' לת/4). דמי החכירה השנתיים נקבעו ל-120 ל"י. נקבע כי החוכר הוא "אגודת השומר בישראל" בלבד. בשטח מצוי בית השומר, בנין ותיק משנת 1955 שניתן לאגודה ללא תמורה, המשמש להנצחת חברי אגודת השומר שעסקו בהגנת היישובים טרם הקמת המדינה.

3.3 כמו כן נחתם שטר חכירה ביום 12.9.1963 המתייחס לאותו השטח המכונה הפעם חלקה 74 (טרם הפרצלציה), באותם תנאים של הסכם החכירה הראשון. את מספרי החלקות המעודכנים לאחר פרצלציה ניתן לראות בת/6, תע"צ של מר ויקטור פילרסקי, מתכנן מרחב עסקי חיפה. (מספרי החלקות הם 126,154-158, 160,161, וחלקים מחלקות 149-151, 153,159,162,165,167,170 בגוש 10600 )

3.4 לפי התכתבות בין הצדדים משנת 1985 עולה כי נוצר באופן זמני חוב של דמי חכירה שלא שולם. משנדרש תשלום החוב, שלחה "אגודת השומר בישראל" (ללא ציון שם הכותב) מכתב מיום 25.6.85 בו נתבקשה הנחה, (נספח ט' לת/4) ובין

היתר נרשם (להלן הנוסח המקורי)–

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ