ת"א
בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו
|
02/10/2014
|
בפני השופטת:
דליה גנות
|
- נגד - |
מבקשים:
מד"י משרד הבריאות
|
משיבים:
1. שירותי בריאות כללית 2. סולב סלמאן 3. סולב פאטמה
|
החלטה |
1. לפני כתב תביעה שהוגש על ידי קטין, יליד 19/10/09 ואמו בגין רשלנות במעקב הריון ותהליך הלידה, אשר גרמו ללידת הקטין, כשהוא סובל מטטרהפזיס קשה ופיגור שכלי קשה.
2. התובעים צירפו את חוות דעתו של המומחה פרופ' ישראל טלר, בתחום המיילדות, אשר הגיע למסקנה, כי הצוותים הרפואיים שטיפלו ביולדת במהלך הריונה, הן בטיפת חלב והן בקופת חולים, כשלו במעקבם.
מהרשומות הרפואיות עולה, כי מעקב ההריון נוהל בתחנת טיפת חלב, ולדברי פרופ' טלר, בדיקות ה-US נעשו על ידי דר' רומם מקופת חולים.
המומחה בדעה, כי אחות תחנת טיפת חלב לקחה על עצמה את תפקיד הרופא, תחת הפניית היולדת לבדיקה רפואית אצל רופא התחנה, אולי משום שסברה שהיולדת מצוייה במעקב אצל רופא קופת חולים – דר' רומם.
המומחה סבור, כי דר' רומם לא ביצע מעקב רפואי אחר היולדת, אלא ביצע את בדיקות ה-US בלבד, ועל כן חובה היה להפנות את היולדת למעקב אצל רופא התחנה, גבר שלא נעשה.
זה המקום לציין, כי מהרשומה הרפואית, כפי שצוטטה על ידי פרופ' טלר עולה, כי היולדת נמנעה בעקביות ממילוי הוראות אחות תחנת טיפת חלב, נמנעה מפנייה לרופא קופת חולים, סירבה לפנות לייעוץ גנטי, וכן סירבה לבצע דיקור מי שפיר.
בכל מקום, בבדיקות ה-US איבחן דר' רומם UGAR (פיגור בגדילה התוך רחמית) וכן אבחן בעיה באחת הכליות, אולם מסיבה שלא הובהרה, הוא לא הפנה את היולדת לביצוע בדיקות מעקב נוספות מחד גיסא, ומאידך גיסא – היולדת לא הופנתה לרופא התחנה, שכן כפי הנראה הייתה האחות תחת הרושם שהיולדת נמצאת במעקב אצל רופא קופת חולים, דבר שגרם לה "ליפול בין הכסאות". ודוק: אחות התחנה הייתה ערה לתוצאות בדיקות ה-US ואף הפנתה אותה לרופא קופת חולים לקבלת הפנייה לבית חולים, אולם לדעת פרופ' טלר, בשלב זה היה על האחות להפנות את היולדת לבדיקה מיידית אצל רופא התחנה, ולחילופין, לציידה בהפנייה דחופה לבית החולים.
בפועל קבעה היולדת תור למרפאת בית החולים לתאריך מאוחר, ורק אז התעשתה אחות התחנה וציידה אותה בהפנייה דחופה לבית החולים.
פרופ' טלר אף מוצא רשלנות באופן התנהלות הצוות הרפואי בבית החולים סורוקה. לדבריו, בבית החולים אובחנה שילייה קדמית אשר כיסתה את הצלקת הניתוחית (היולדת עברה ארבע ניתוחים קיסריים), והיה חשש לשילייה נעוצה ולהיפרדות שילייה, וכן אובחנה בעייה בזרימת הדם בעורקי הרחם, ולמרות זאת נמנע הצוות הרפואי מאישפוזה, ושחרר אותה לביתה תוך מתן הנחייה לבצע ניטור קצב לב העובר פעמיים בשבוע.