תא"ק
בית משפט השלום ראשון לציון
|
63209-02-16
22/01/2017
|
בפני הרשמת:
שלי רוזמן פרקש
|
- נגד - |
מבקשים:
אילנית כץ
|
משיבים:
1. נאוה מרום 2. עמית בית דגן
|
החלטה |
לפני בקשת רשות להתגונן בתובענה שהגישו המשיבים על-סך 48,992 ₪, בגין שירותי תיווך שניתנו למבקשת.
במהלך הדיון מיום 19.1.17, הפנו הצדדים להלכה הפסוקה החדשה העולה מפסק הדין שניתן ברע"א 4036/16 קבוצת בראל נכסים בע"מ נ' אופיר בנימין, מיום 20.7.16. פסק הדין ניתן לאחר שהוגשה התובענה דנן ואף לאחר שהוגשה בקשת הרשות להתגונן ולפיכך עלתה ההפניה אליו לראשונה בדיון. כל אחד מהצדדים סבור שהלכה פסוקה חדשה זו תומכת בטענותיו דווקא וחותכת את המחלוקת לטובתו.
עיון בטענות הצדדים, בחקירת המבקשת ובסיכומי הצדדים, מעלה כי במקרה דנן, כמו בפרשת קבוצת בראל לעיל, יש צורך לבחון האם נסתרה החזקה הקבועה בסעיף 14(ב) לחוק המתווכים במקרקעין, תשנ"ו-1996, קרי, האם המשיבים היו "הגורם היעיל "שהוביל לעסקה שנכרתה בתקופת הבלעדיות, כשבפסק-הדין האמור נקבע מפורשות, כי אין מדובר על חזקה חלוטה, קרי, חתימה על הסכם בלעדיות אינה מקנה אוטומטית למתווך דמי תיווך ביחס לעסקה שבוצעה. נחה דעתי, כי מטעם זה, יש להיעתר לבקשת המבקשת ולייתן לה רשות להתגונן.
אין מחלוקת כי הרוכשת במקרה דנן נחשפה לנכס עוד בטרם נחתם הסכם הבלעדיות וכי רכשה אותו בתקופת הבלעדיות מבלי שהמשיבים היו מעורבים בעסקה, קרי, הם אינם מכירים את הרוכשת, לא פגשו אותה ולא נטלו חלק במו"מ. מכאן, שיש צורך ליישם את המבחנים שנקבעו בסעיף 30 בפסק הדין בפרשת קבוצת בראל לעיל, בין היתר, המועד שבו ראו הרוכשים את הנכס, כמה זמן לפני תחילת הבלעדיות, המועד שבו נחתמה העסקה, כמותן ואיכותן של פעולות השיווק, תום-הלב של הצדדים, האם הוחרגו רוכשים פוטנציאליים, האופן שבו הגיעו הרוכשים לנכס וכיוצא בזה. ברי, שעל מנת לבצע מבחנים אלה, יהא צורך לחקור את הרוכשת, וזו תשמש אפוא ראיה מרכזית. ברי שתמצית פסק-דינה של כב' השופטת מימון-שעשוע שהוצג (ללא מראה מקום), אינו מעלה או מוריד מכך. גם סתירה שעלתה מחקירת המבקשת (השווה עמ' 4, שו' 6 ואילך וסעיף 16 לתצהיר), אינה מעלה או מורידה מכך.
אשר על כן, ניתנת בזאת רשות להתגונן מפני התביעה ללא תנאי, אשר על-פי סכומה תידון בסדר דין מהיר ובאופן שהתצהיר התומך בהתנגדות ישמש כתב הגנה.
המשיבים ימציאו לבית המשפט ולצד שכנגד את המסמכים שיש לצרף לכתב התביעה בהתאם לתקנות 214ג' ו-214ח' בתוך 30 ימים מהיום. המבקשת עשה כן בתוך 45 ימים מהיום.
תצהירי עדות ראשית מטעם העדים יוגשו תוך 90 ימים מהיום על-ידי הצדדים במקביל. לתצהירים יצורפו כל המסמכים שעליהם מסתמך העד בעדותו. תצהיר אשר לא יוגש במועד, לא יוגש אלא ברשות בית המשפט. עד שלא יגיש תצהיר לא יוכל להעיד, אלא ברשות בית המשפט ומטעמים מיוחדים שירשמו.