רע"א
בית המשפט המחוזי באר שבע
|
39032-03-16
17/04/2016
|
בפני השופט:
יוסף אלון
|
- נגד - |
המבקש:
משרד האוצר – הלשכה לשיקום נכים שרון ברלינר קרופל ואח' עו"ד שרון ברלינר קרופל ואח'
|
המשיבה:
דוריס אבוטבול עו"ד דוד ידיד ואח'
|
החלטה |
בפני בקשת רשות ערעור על החלטת ועדת העררים לפי חוק נכי המלחמה בנאצים, התשי"ז – 1957 (להלן – החוק), שליד בית משפט השלום בבאר שבע (להלן – הוועדה), שלא להורות על עיכוב ההליכים בערר שהגישה המשיבה לוועדה, עד למתן פסק דין בהליך בסוגיה דומה המתנהל בפני ועדת הערר שליד בית משפט השלום בחיפה ,ושלא להורות על איחוד הערר שבפניה עם הערר המתנהל בפני הועדה בחיפה על דרך "העברתו" לוועדה בחיפה.
המדובר בערר שהגישה המשיבה, יוצאת עירק, נגד החלטת המבקשת (משרד האוצר/ הלשכה לשיקום נכים), שלא להכיר בזכאותה לקבלת קצבה חודשית לפי חוק נכי המלחמה בנאצים.
עררים נוספים העוסקים בסוגיה זו, הוגשו כאמור לוועדות הערר שליד בתי משפט השלום בתל אביב ובחיפה.
וועדת הערר בחיפה סיימה את שמיעת הראיות ונקבעו מועדים להגשת סיכומי הצדדים.
ביום 19/1/16 הגישה המבקשת לוועדה קמא בקשה להעברת מקום הדיון לצורך איחודו עם הערר המתנהל בפני ועדת הערר בחיפה, או לחילופין להורות על עיכוב ההליכים בערר שבפניה עד למתן פסק דין בערר המתנהל בחיפה.
בהחלטה מיום 10/3/16 דחתה הוועדה את הבקשה על חלופותיה, מן הטעם שבמשך שנתיים נשמעו עדויות הצדדים, מתוך כוונה לזרז את בירור ההליך שעבר מספר מותבים, ואין הצדקה בשלב מתקדם זה, להורות על המשך בירורו בפני ועדת ערר אחרת.
עוד קבעה הוועדה קמא, כי על פי הוראות הדין , אין לוועדת ערר אחת סמכות להורות על "העברת הדיון " שבפניה לוועדת ערר אחרת, אלא אם קדמה לכך הסכמת הצדדים והסכמת הוועדה האחרת לקבל אליה את בירור המשך ההליך.
עוד קבעה הוועדה כי היענות לבקשת המבקשת תהווה "גושפנקא להתערבות לא מידתית ולא סבירה של הרשות בניהול תיקי ועדת הערר בבאר שבע".
בבקשתה המפורטת (יתר על המידה הנדרשת), מפנה המבקשת לפסיקה בדבר חשיבות ייעול הליכים וחיסכון זמן שיפוטי, תוך שהיא חוזרת ומדגישה כי הדיון המתקיים בפני וועדות הערר, נוגע לשאלת החבות העקרונית של המבקשת כלפי יוצאי עירק בכלל, וזאת מבלי להתייחס לשאלת הרדיפה האישית של העוררים בכל אחד מהעררים.
לשיטתה, בקשתה לאיחוד או לעיכוב ההליכים הוגשה משיקולים ראויים בלבד ומתוך חובתה לשמירה על האינטרס הציבורי ונועדה להגן על טובת העוררים עצמם.
דין הבקשה להידחות גם מבלי להידרש לתגובת המשיבים.
כאמור בהחלטת הוועדה הנכבדה, ההליכים המתנהלים בפני וועדות הערר השונות מצויים בשלבים שונים ולא יהא זה צודק להורות על איחוד הדיונים בשלב זה.
החלטה המורה על איחוד ההליך קמא עם זה המתנהל בפני הוועדה בחיפה, בשלב כה מתקדם של ההליך דנן, לאחר ימים ושעות שהשקיעו חברי הוועדה ובאי כוח הצדדים בניהול ההליכים במסגרת 16 ישיבות הוכחות (!),יהווה בזבוז זמן שיפוטי יקר ,וייצור טורח בלתי מידתי לעוררת.