פסק דין
מהות התובענה והתובענה שכנגד
1.לפניי תביעה כספית מטעם חברת ריאד אספניולי עבודות בנין ופיתוח בע"מ (להלן:"התובעת" או "הנתבעת שכנגד") לתשלום יתרת חוב בסכום של 15,657,642 ₪ כנגד חברת משהר מרכז קניות בילוי ופנאי (להלן:"הנתבעת" או "התובעת שכנגד") בגין הקמת ובניית שלד של מרכז מסחרי בבאר שבע.
כמו כן, הוגשה תביעה כספית שכנגד מטעם הנתבעת לתשלום סכום של 15,211,787 בגין נזקים, אשר נגרמו, לטענתה, בשל כשלים בהתנהלות התובעת.
יצויין, כי תיק זה הועבר לטיפולי בחודש מרס 2010.
רקע עובדתי
2.התובעת או הנתבעת שכנגד עוסקת בעבודות פיתוח וקבלנות בנין. הנתבעת או התובעת שכנגד היא בעלת הזכויות במקרקעין, עליהם יזמה ותכננה הקמת מרכז קניות ומסחר הידוע כמרכז מסחרי "G", אשר מורכב ממבנים A, B, C ו-D (להלן:"המרכז המסחרי" או "הפרוייקט").
לצורך הקמת ובניית שלד המרכז המסחרי, יזמה הנתבעת מכרז והעבירה לקבלנים בקשה להצעת מחיר, לביצוע העבודות לגבי מבנים A, B ו-C במרכז המסחרי, ובינהם גם לתובעת (להלן:"הבקשה להצעת מחיר"). יצויין, כי לבקשה להצעת המחיר צורפו תוכניות וכתב כמויות לגבי מבנה C כדוגמא (להלן:"כתב הכמויות").
ביום 19/04/06, הגישה התובעת הצעת מחיר, עפ"י כתב הכמויות, בקשר למבנים A, B ו-C בסך של 29,063,075 ₪ בתוספת מע"מ (להלן:"הצעת המחיר הראשונה").
במסגרת המו"מ, אשר ניהלו הנתבעת והתובעת, הוסכם בין הצדדים על ביצוע עבודות הקמת ובניית המרכז המסחרי. עוד הוסכם, כי בנוסף למבנים A, B ו-C במרכז המסחרי, התובעת תבנה גם את מבנה D במרכז המסחרי. בהתאם, חתמו הצדדים על הצעת מחיר מעודכנת (אשר התבססה על הצעת המחיר הראשונה), מיום 04/05/06, בסכום של 28,846,119 ₪ בתוספת מע"מ (להלן:"הצעת המחיר הסופית").
ביום 04/05/06 מסרה הנתבעת לתובעת צו התחלת עבודה.
בהמשך, חתמו הצדדים על הסכם לביצוע עבודות מס' 502/8429 (להלן:"ההסכם"). עפ"י האמור בהסכם, תקופת ביצוע העבודות לגבי מבנים A, B ו-D – 5 חודשים מיום מתן צו התחלת העבודה, ולגבי מבנה C – 8 חודשים מיום מתן צו התחלת העבודה.
ביום 07/12/06, התקיימה פגישה בין התובעת לנתבעת, במסגרתה חתמו הצדדים על זיכרון דברים נוסף (מצורף כנספח ט' לכתב ההגנה) (להלן:"זיכרון הדברים"), לפיו סוכם כי הנתבעת תשלם לתובעת סכום נוסף של 4,000,000 ₪, כאשר מתוכם 1,500,000 ₪ מותנים בעמידה בלוח זמנים.
סעיף 15 לזיכרון הדברים קבע: "תביעות חדשות אם תהיינה לקבלן והנובעות מנתונים שהקבלן לא אמור היה לדעת עד פגישה זו תימסרנה לבדיקת והחלטת מנחם סובל המקובל על הצדדים כבורר בנושא זה, אשר החלטתו תהיה סופית ומחייבת. כל החלטה של מר מנחם סובל תכובד על ידי שני הצדדים ללא זכות עוררין על כך" (להלן: "תניית הבוררות").
ביום 22/03/07, פנתה התובעת לנתבעת, באמצעות מכתב שכותרתו "תביעת עבודות נוספות" לתשלום נוסף בסך של 1,072,808 ₪ בגין עבודות נוספות בפרויקט. ביום 10/05/07, ניתנה הכרעה ע"י מר מנחם סובל, לגבי דרישתה זו של התובעת (להלן:"החלטת מר סובל").
טענות התביעה
3.לטענת התובעת, בעת העברת כתב הכמויות, לא המציאה לה הנתבעת תוכניות מושלמות ומוגמרות, ובדיעבד הסתבר כי כתב הכמויות שגוי ולוקה, ואינו משקף את הכמויות הנדרשות לביצוע העבודות, בהתאם לתוכניות שהומצאו לאחר מכן לביצוע.
התובעת טענה, כי לאחר שהגישה לנתבעת את הצעת המחיר הראשונה, אשר התבססה על כתב הכמויות, ניהלה עימה הנתבעת מו"מ, במסגרתו, הצהירה כי בפועל הכמויות שיבוצעו יהיו נמוכות משמעותית מהכמויות הנקובות בכתב הכמויות.
בהסתמך על מצג זה, אשר התברר כמצג שווא, כך לטענת התובעת, נעתרה התובעת והעניקה לנתבעת הנחה בשיעור של 7% מהמחיר אותו נקבה בהצעת המחיר הראשונה, והעמידה את הצעת המחיר הסופית על סכום של 28,846,119 ₪.
עוד טענה התובעת, כי אף לאחר החתימה על הצעת המחיר הסופית, ולאחר שנמסר לה צו תחילת עבודה, הנתבעת טרם המציאה לה תוכניות עבודה מלאות ומפורטות, כנדרש.