רע"צ
בית משפט השלום אשקלון
|
2-09
10/05/2010
|
בפני השופט:
סבין כהן
|
- נגד - |
התובע:
רחמים חביב
|
הנתבע:
סריזדה ניסן
|
פסק-דין |
פסק דין
1.לפני בקשת רשות ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל, כב' הרשמת עפרה גיא מיום 23/11/09 בתיק הוצל"פ מס' 22-03571-09-9 (להלן:- "תיק ההוצל"פ"), אשר הורתה על חיוב החייב בתיק ההוצל"פ (הוא המבקש בבקשה שלפניי) בשכ"ט א' במסגרת תיק ההוצל"פ, הגם שתיק ההוצל"פ נפתח על ידי החייב על פי הוראות סעיף 84 לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז – 1967 (להלן:- "החוק").
הצדדים הסכימו כי בית המשפט ידון בבקשה כבערעור על יסוד כתבי הטענות שהוגשו.
2.המבקש הינו החייב בתיק ההוצל"פ והמשיב הוא הזוכה בתיק ההוצל"פ.
ביום 5/8/09 ניתן פסק דינו של בית משפט השלום בבאר שבע, אשר לא נקבע בו מועד לביצוע פסק הדין. בפסק הדין קבע בית המשפט, כי בתוך 30 יום רשאי התובע להגיש בקשה לשומת הוצאות.
3.ביום 18/8/09 התירה רשמת ההוצאה לפועל לחייב להגיש בקשה לביצוע פסק הדין וזאת הגם שטרם חלפו 30 יום מיום מתן פסק הדין. בהתאם להחלטה זו, נפתח ביום 26/8/09 תיק ההוצאה לפועל ולבקשת החייב אף ניתן צו תשלומים.
ביום 21/9/09 הגיש הזוכה בקשה ללשכת ההוצאה לפועל ובה ביקש, בין היתר, להורות על סגירת תיק ההוצל"פ או לחילופין, להורות על העברת תיק ההוצל"פ ללשכת ההוצל"פ בבאר שבע וכן לחייב החייב בשכ"ט א'.
ראש ההוצאה לפועל נעתרה לבקשת הזוכה, העבירה את תיק ההוצל"פ ללשכת ההוצל"פ בבאר שבע וקבעה כי הזוכה זכאי לשכ"ט א'.
4.על פי הסכמת הצדדים ונוכח השאלה השנויה במחלוקת, כמפורט להלן, מצאתי מקום לקבל הבקשה ולדון בה כבערעור.
5.המחלוקת בין הצדדים נוגעת בעיקרה לאפשרותו של חייב בתיק הוצל"פ לפתוח תיק הוצל"פ טרם חלוף 30 הימים הקבועים בסעיף 6 לחוק, זאת עוד טרם מתן אפשרות לזוכה לפתוח תיק הוצל"פ, כאשר בעצם פתיחת תיק ההוצל"פ שלא על ידי הזוכה אשר מיוצג על ידי עורך דין, נשללת למעשה מהזוכה האפשרות לפסיקת שכ"ט א'.
6.יובהר, אין מחלוקת, כי תנאי לפסיקת שכ"ט א' הינו פתיחת תיק ההוצל"פ על ידי הזוכה כאשר הוא מיוצג, כאשר שכ"ט ב' נפסק רק לאחר נקיטת הליכי הוצל"פ, כך שמקום בו נפתח התיק כאשר הזוכה אינו מיוצג, יהא זכאי הזוכה לפסיקת שכ"ט ב' בלבד לאחר שננקטו הליכי הוצל"פ על ידי ב"כ הזוכה (סעיף 9 לתוספת לכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), תש"ס-2000).
במקרה דנן, טענת המשיב היא, כי תיק ההוצל"פ נפתח על ידי המבקש בחוסר תום לב, עוד בטרם התאפשר לו או למשיב לפתוח את תיק ההוצל"פ וכל מטרתו בפתיחת התיק היתה להתחמק מפירעון החוב נשוא תיק ההוצל"פ לרבות תשלום שכ"ט עו"ד.
7.אומר כבר עתה, איני סבורה כי חייב יכול להתחמק מפירעון החוב בדרך של פתיחת תיק הוצל"פ על ידו.
בין אם נפתח תיק ההוצל"פ על ידי החייב ובין אם נפתח על ידי הזוכה, רשאי הזוכה לנקוט בהליכים לשם גבית החוב, מחד ורשאי החייב לעורר בקשה למתן צו חיוב בתשלומים מאידך, כפי שנקט החייב בתיק שלפניי.
8.המחלוקת בהליך שלפניי מצומצמת לשאלת האפשרות העומדת בפני החייב להקדים ולפתוח תיק הוצל"פ טרם נפתח התיק על ידי הזוכה בטרם התאפשר לזוכה לעשות כן ובכך, במכוון או שלא במכוון להימנע מתשלום שכ"ט הזוכה בשל כך.
9.סעיף 6 (ב)לחוק קובע:
"לא תוגש בקשה לביצוע פסק דין כאמור בסעיף קטן (א) אלא לאחר שחלף המועד שנקבע בפסק הדין לביצוע, ואם לא נקבע מועד כאמור – לאחר שחלפו 30 ימים מיום מתן פסק הדין..."
סעיף 84 לחוק קובע:
"לא הגיש הזוכה בקשה לביצוע פסק-הדין, רשאי החייב לבקש מראש ההוצאה לפועל הוראות בדבר קיום פסק-הדין, ויהא פטור מאחריות אם פעל בתום-לב לפי הוראות ראש ההוצאה לפועל. "
על פי לשונו הפשוטה של החוק, החייב רשאי לפנות אל ראש ההוצאה לפועל בבקשה לפתיחת תיק ההוצל"פ רק מקום בו לא עשה כן הזוכה. לכן, זכותו של החייב לפתוח תיק הוצל"פ אינה אוטומטית ועליו לפנות אל ראש ההוצאה לפועל בבקשה למתן הוראות באשר לאופן קיום פסק הדין.