אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> קוממי נ' רכבת ישראל בע"מ

קוממי נ' רכבת ישראל בע"מ

תאריך פרסום : 31/10/2013 | גרסת הדפסה

ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות חדרה
14737-05-12
23/10/2013
בפני השופט:
רקפת סגל מוהר

- נגד -
התובע:
אלה קוממי
הנתבע:
רכבת ישראל בע"מ
פסק-דין

פסק דין

1.בתקופה הרלבנטית לתביעה המונחת בפני, היו התובעת ובעלה בעלי כרטיסי "חופשי- חודשי" אצל הנתבעת - רכבת ישראל. התובעת החזיקה בכרטיס לקו חדרה-חיפה ואילו בעלה החזיק בכרטיס לקו חדרה-תל אביב.

2.ביום 8.2.12 בשעה 06:00 הכריזה הסתדרות העובדים על שביתה כללית במשק ובמסגרת זו הושבתה תנועת הרכבות בכל רחבי הארץ.

3.התובעת טוענת כי משרכשה מוצר, לא קבלה את התמורה שעבורה היא שילמה, ומעבר לכך במשך 3 ימי השביתה, נאלצו היא ובעלה "למצוא דרכים חלופיות להגעה אל מקום העבודה ולשלם סכומים לא מבוטלים עבור נסיעות אלו", הרי שמגיע להם פיצוי הכולל את החזר הוצאות הנסיעה שהיו להם בימים אלה, הוצאות יום חופש והוצאות בית משפט, בסה"כ – 638.20 ₪.

4.אל כתב התביעה צרפה התובעת מכתב דרישה שלה אל מחלקת פניות הציבור של הנתבעת לקבלת החזר מלא עבור הנסיעות בימי השביתה, צילום של כרטיסי ה"חופשי-חודשי" שלה ושל בעלה, מכתב תשובה שקבלה מהנתבעת אשר דחתה את דרישתה בנימוק ש"שביתות מעצם טיבן, נועדו לפגוע במעבידים ובציבור הרחב לשם הגנה על זכויותיהם של עובדים במקומות עבודה מאורגנים", מכתב נוסף שלה אל הנתבעת ומכתב תשובה נוסף בו מסבירה לה הנתבעת כי "רכבת ישראל כגוף ממשלתי יכולה לפצות רק על פי התקנות שנקבעות במשרד התחבורה והמקרה היחיד הוא איחור רכבת".

5.להגנתה, תוך הסתמכות על הוראות החוק הרלבנטיות וההלכה הפסוקה במקרים דומים, במשפט הישראלי וגם במשפט האמריקאי, טענה בשעתו הנתבעת את הטענות המשפטיות שלהלן:

מעשה השביתה ננקט על ידי אישיות משפטית נפרדת, היא הסתדרות העובדים הכללית ולכן הנתבעת איננה בעל הדין הנכון בתביעה זו.

לא מתקיימת מערכת יחסים חוזית בין גוף הנותן שירותים על פי דין, דוגמת נתבעת, לבין צד ג' הנפגע משביתה .

גם אם קיים חוזה בין הנתבעת לבין נוסעיה, הרי שזה סוכל בגין השביתה שננקטה ועל כן פטורה היא מפיצוי כלשהו.

שביתה, לפי טבעה וטיבה, נועדה להשפיע על הציבור ולהשתמש בו כדי ליצור לחץ על המעביד, שיוביל לשיפור מעמד העובדים ותנאי העסקתם. לכן, לא יתכן שתהיה לצד ג' עילת תביעה כנגד העובדים השובתים.

על אף השביתה שארכה 3 ימים, הכרטיס החופשי-חודשי משתלם יותר לנוסע בהשוואה לחלופה של רכישת כרטיס בודד או כרטיסייה.

6.לטענות אלה, השיבה התובעת כי מדובר ב"מיחזור טענות שנדחו על ידי בתי המשפט, בהליכים להם היתה הרכבת עצמה צד", וטענה, בהתאמה לטענות הנ"ל, כדלקמן:

בפסק דין שניתן ע"י כב' השופטת רות רונן בת"א (ת"א) 1694/07 שגית פן (בן מרגי) ואח' נ' רכבת ישראל בע"מ, הביעה היא את דעתה בשאלה מי צריך לשאת בנזקים שנגרמים עקב שביתה – האם המעביד, קרי הרכבת, או הציבור הרחב, המשתמש בשירותיה, וכתבה כי היא סבורה ש"ככלל, מי שצריך לשאת בנזקי השביתה הוא המעביד וכי אלמלא נוהל הפיצוי, היו נוסעי הרכבת זכאים לתבוע את מלוא נזקיהם בגין האיחורים של הרכבות, הגם שאיחורים אלה נגרמו מן השביתה".

על פי דיני החוזים, לעניין תביעתו של צד ג', שביתה נחשבת כהפרת חוזה ולכן רכבת ישראל (המעביד) ולא איגוד עובדי הרכבת או ההסתדרות, היא הנתבע הנכון.

פריצת שביתה במשק הינה בדרך כלל מסוג האירועים שלא ניתן לטעון לגביהם כי הם אינם צפויים להתרחש, ולכן לא תישמע במקרים אלה מצד המפר, כי לא יכול היה לצפותה מראש בעת כריתת ההסכם.

הנתבעת כחברה ממשלתית, פועלת משיקולים עסקיים להשאת רווח וחל עליה המשפט הפרטי ולכל היותר גם המשפט הציבורי. כרטיס חופשי-חודשי הינו כלי שיווקי של הרכבת להגדלת היקף הנוסעים ורכישת קהל נוסעים קבוע ולכן, גם מבחינה זו מתקיימת כאן הפרת חוזה המזכה בפיצוי.

לעניין הכדאיות – התובעת היתה זכאית לנסיעה ברכבת בכל ימי תקופת הכרטיס, לרבות בימי השביתה ולכן היא זכאית לפיצוי, בגין הצורך לממן תחבורה חליפית בימים אלה.

7.בהידרשי אל הסוגיות המשפטיות אליהן התייחסו הצדדים בכתבי טענותיהם, במסגרת

כתיבת פסק הדין בתיק זה, הסתבר לי אז, כי באותם ימים תלוי היה בבית המשפט העליון

ערעור שהוגש על פסק הדין בת"א (ת"א) 1694/07 הנ"ל.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ