אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> קביעה כי חברת "יפה נוף", חברת בת של עיריית חיפה, הינה "גוף דו מהותי " - גוף בתחום המשפט הפרטי בעל תפקיד צבורי וזיקה לרשויות השלטון

קביעה כי חברת "יפה נוף", חברת בת של עיריית חיפה, הינה "גוף דו מהותי " - גוף בתחום המשפט הפרטי בעל תפקיד צבורי וזיקה לרשויות השלטון

תאריך פרסום : 28/03/2010 | גרסת הדפסה

תא"ק
בית משפט השלום חיפה
7370-12-08
22/03/2010
בפני השופט:
הרשמת גילה ספרא-ברנע

- נגד -
התובע:
1. מנחם וייס
2. רות וייס

עו"ד אבי יצחק
הנתבע:
יפה נוף תחבורה תשתיות ובנייה בע"מ
עו"ד י. אבני
החלטה

בעניין: בקשת רשות להתגונן

בפניי בקשת רשות להתגונן של המבקשת בפני תביעת המשיבים על הסך של 255,859.86 ש"ח.

המבקשת הינה חברה עירונית, בבעלות מלאה של עיריית חיפה, ועיסוקה הוא בהקמה, שיפור ושיפוץ תשתיות ומערכות התחבורה בעיר חיפה ובמטרופולין הסובב אותה.

המבקשת ניזונה מתקציבים עירוניים וממשלתיים.

המבקשת מבצעת, בין השאר, פרוייקטים תחבורתיים, על פי החלטת ממשלה מס' 4193 ( נספח א' לבקשה).

לצורך ביצוע פרוייקט "מרכז התחבורה" - "רכבת העמק" באיזור הצ'ק-פוסט, שתוכנן ע"י משרד התחבורה ועיריית חיפה, ואושר ע"י הועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות ( נספח ג' לבקשה), החלה המבקשת להערך לביצוע הפרוייקט. ההעירכות כללה העברת תחנת "מרכזית המפרץ" למיקום זמני קרוב. לשם כך פנתה המבקשת אל המשיבים, שהינם בעלי חלקה 35 בגוש 11658, ואל בעלי חלקות סמוכות, וביקשה לשכור מהם את הקרקע שבבעלותם למשך 3 שנים.

הצדדים חתמו על הסכם שכירות, שנכנס לתוקפו ביום 1.4.08.

ביום 25.6.08, פנתה המבקשת אל המשיבים וביקשה לבטל את הסכם השכירות בין הצדדים, לאור הקפאת פרוייקט "רכבת העמק", בגינו תחנת "מרכזית המפרץ" תיוותר במקומה, ומשכך אין צורך בשכירות השטחים האמורים, לרבות המושכר שבבעלות המשיבים ( נספח ב' לכתב התביעה). המבקשת אף צירפה אישור המעיד על דחיית הפרוייקט ( נספח ה' לבקשה).

מעמדה המשפטי של המבקשת כתאגיד פרטי, הפועל כזרוע ארוכה של רשות שלטונית (עיריית חיפה וממשלת ישראל) ידון בהמשך בצמצום לאור ההליך המשפטי בו אנו מצויים, ואולם מסקנותיו של דיון זה בהמשך, הם שיקבעו את האם בידי המבקשת האפשרות להשתחרר מהחוזה עליו חתמה.

דיון בטענות ההגנה של המבקשת

הלכה פסוקה היא, כי בחינת בקשת המבקש בהליך של סדר דין מקוצר, אינה מצריכה לפסוק בדבר טיב טענותיו וזכויותיו של המבקש, אלא רק לבחון האם יש בטענה זו לכאורה כדי להצדיק את בירורה.

לעניין זה ראה ע"א 2418/96 רלפו (ישראל) בע"מ נ' בנק למסחר בע"מ, פ"ד מז(5) 133, ובספרו של כב' השופט אורי גורן " סוגיות בסדר דין אזרחי", (מהדורה שביעית), בעמוד 311: בדיון בבקשת רשות להתגונן, ביהמ"ש אינו צריך להשתכנע שהטענות בתצהירו של המבקש נכונות הן; עליו לצאת מן ההנחה, שיש אמת בדברים ואין לו צורך לבחון את מהימנותו ע"א 356/85 משה מגן נ' הבנק הבינלאומי הראשון, פ"ד מא(3) 319, 321ז.

בית המשפט חייב לצאת מנקודת הנחה, כי המבקש דובר אמת, אלא אם נתבדו דבריו לחלוטין בחקירה נגדית.

ועוד נפסק באחרונה:

"בשל מעמדה הרם של הזכות הדיונית להתגונן, יש צורך במידת וודאות גבוהה בדבר חוסר רצינותן והעדר ממשותן של טענות ההגנה, כדי להצדיק דחיית בקשה לרשות להתגונן. לפיכך, די אם הנתבע הראה, ולו קצה חוט של טענת הגנה, כדי להצדיק, בהתמודדות בין האינטרסים השונים (האינטרס של מתן הגנה לתובע שזכותו עפ"י התביעה שהגיש אינה מוטלת בספק ואינטרס ציבורי בקידום יעילותה של המערכת השיפוטית ביחס לתביעות שתוצאתן האופרטיבית מתבקשת מאליה), את ההכרה בזכותו להתגונן". כב' השופטת א. פרוקצ'יה ב ע"א 10189/07 עזרא ששון נ' בנק מזרחי טפחות בע"מ (מופיע במאגר נבו).

בעניינו אני מוצאת כי טענות המבקשת מקימות לה הגנה לכאורה, כמצוות הפסיקה.

1. השתחררות מחוזה מנהלי

המבקשת טוענת בבקשתה כי בהיותה רשות שלטונית, יש באפשרותה לפי "הלכת ההשתחררות", שנקבעה בפסיקה, להשתחרר מחוזה בנסיבות בהן האינטרס הציבורי מחייב זאת, ועל מנת למנוע ביזבוז כספי ציבור.  לטענת המבקשת, הודיעה למשיבים על ביטול החוזה, משום שפרוייקט "רכבת העמק", בגינו שכרה את הקרקע מאת המשיבים, הוקפא, ומשכך התייתרה שכירת המושכר.

דיון בטענת הגנה זו של המבקשת, מצריך בחינת מעמדה המשפטי של המבקשת, לרבות בחינת מעמדה כרשות שלטונית.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ