פ"ל
בית משפט השלום עכו לתעבורה
|
7162-03-12
06/10/2015
|
בפני השופט:
אבישי קאופמן
|
- נגד - |
מאשימה:
מדינת ישראל
|
נאשמים:
סאמר ואכד
|
הכרעת דין |
בתיק זה מיוחסת לנאשם עבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר ששמעתי את העדויות, עיינתי בראיות שהוגשו ושקלתי את טענות הצדדים, השתכנעתי כי הנאשם ביצע את העבירה המיוחסת לו, והחלטתי להרשיעו.
האירוע הרלוונטי הינו מיום 28.6.11, ואין מחלוקת בין הצדדים כי הנאשם נהג במועד זה, בשעות הבוקר ברכב פרטי מסוג מזדה.
בהסכמת הסנגור הוגש עיקר חומר הראיות בלא חקירת השוטרים ונשמעה עדותם של המומחה מטעם המאשימה, ד"ר גופר ושל הנאשם עצמו בלבד. כפי שעולה מדוחות השוטרים, במשטרה התקבל מידע מודיעיני לפיו הנאשם נוהג תחת השפעת סמים מסוכנים. לפיכך, משהבחינו השוטרים ברכב הורו לנאשם לעצור לבדיקה. הנאשם שיתף פעולה, עבר בדיקת מאפיינים ומסר דגימת שתן לבדיקה.
על פי חוות דעת של ד"ר אשר גופר מהמכון לטוקסולוגיה ופרמקולוגיה קלינית בביה"ח שיבא בתל אביב, בדגימת השתן של הנאשם נמצאו קוקאין ובנזואל אקוגנין שהוא תוצר חילוף חומרים של קוקאין. בעדותו בפניי הסביר ד"ר גופר כי לא ניתן לקבוע את מועד השימוש בסם, אולם אישר כי מדובר בריכוז נמוך. על בסיס שילוב של רמת הקוקאין עם רמת תוצר חילוף החומרים הסביר המומחה כי לא ניתן לשלול שהשימוש בסם היה יום אחד עד שלושה ימים לפני האירוע.
מעבר לבדיקת המעבדה נערכה לנאשם בדיקת מאפיינים, בה הוא כשל. בהתאם לאמור בטופס הבדיקה - ת/1 - התנדנד הנאשם בהליכה על קו ישר, הסתייע בהרמת ידיים לשמירה על יציבות והחטיא בחלק מנסיונותיו להביא אצבע לאף.
הנאשם עצמו אישר בעדותו שימוש בסמים מסוג קריסטל בתדירות של "פעם בשבוע, פעם בחודש".
בסיכומיו לא העלה הסנגור טענה כנגד הנהיגה, ההסכמה, הבדיקה או תוצאותיה, אך ביקש לזכות את הנאשם מאחר והשימוש בסם לא היה תכוף לנהיגה אלא מספר ימים לפניה.
ההלכה הפסוקה היא כי "בניגוד לאלכוהול, חל איסור מוחלט על השימוש בסמים מסוכנים, בכל כמות שהיא, ואף נקבע בחוק כי הדבר מהווה עבירה... השימוש בסמים מסוכנים נאסר כליל... כל נהג העובר על איסור זה, מקים נגדו חזקה שהינו נוהג כשהוא נתון תחת השפעתם של סמים, ומכאן ואילך עובר אליו הנטל להפריך חזקה זו...". ע"פ 398/04 מדינת ישראל נ' בניאשווילי.
ברע"פ 637/06 לוי נ' מדינת ישראל קבע בית המשפט העליון כי "שימוש בסמים בכל כמות שהיא, יוצר חזקה, כי הנהג נתון תחת השפעת סמים. הנהג יכול לסתור חזקה זו בהבאת ראיות מטעמו מהן ניתן ללמוד אם צריכת הסם אצלו היא עניין שבשגרה או מקרה חריג וכן מהי מידת השפעת הסם עליו".