בג"צ
בית המשפט העליון
|
9273-07,9274-07
25/02/2008
|
בפני השופט:
1. א' גרוניס 2. ס' ג'ובראן 3. ח' מלצר
|
- נגד - |
התובע:
1. עמותת רופאים לזכויות אדם 2. דורית טחן ו-33 אח'
עו"ד מיכאל ספרד עו"ד נטלי רוזן עו"ד בעז בן צור עו"ד משה מזור
|
הנתבע:
1. שר הבטחון אהוד ברק 2. הרמטכ"ל רא"ל גבי אשכנזי 3. קצין רפואה ראשי תא"ל חזי לוי 4. שר הבריאות יעקב בן יזרי
עו"ד דנה בריקסמן עו"ד דניאל מרקס עו"ד דפנה הולץ-לכנר
|
החלטה |
שתי העתירות שהדיון בהן אוחד עוסקות בניסוי רפואי שנערך על ידי חיל הרפואה בחיילים לפני מספר שנים, ואשר מטרתו הייתה לבדוק חיסון שפותח בישראל נגד מחלת הגחלת (אנטרקס). בעתירות מועלות טענות נגד עצם עריכת הניסוי, לגבי כשלים בביצועו ובאשר למחדלים במעקב ובטיפול בחיילים שהשתתפו בו. אחד מן הסעדים זהה בשתי העתירות: מבוקש כי בית המשפט יצווה על שר הביטחון להקים ועדת בדיקה ממשלתית שתחקור את ההיבטים השונים של הניסוי הרפואי הנזכר. בנוסף לכך מבוקש באחת העתירות (בג"ץ 9273/07) להורות כי ייאסר על עריכת ניסויים רפואיים בבני אדם על ידי חיל הרפואה, כל עוד הנושא אינו מוסדר בחקיקה ראשית. בעתירה האחרת (בג"ץ 9274/07), שהוגשה על ידי חלק מן המשתתפים בניסוי, מבקשים הם לקבל מסמכים שונים הנוגעים לניסוי האמור.
2. מתגובת המשיבים המיוצגים על ידי פרקליטות המדינה ומדברי באת כוחם בדיון למדנו, כי לאחרונה אושרה בכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק ניסויים רפואיים בבני אדם, התשס"ז-2007. ההצעה באה להסדיר, בין השאר, עריכתם של ניסויים רפואיים בצה"ל. כן נמסר, כי בתקופת הביניים, היינו עד לקבלתו של החוק, פועלים המשיבים על מנת שמשרד הבריאות יהא מעורב בניסויים הרפואיים הנערכים בצה"ל. עוד נאמר לנו, כי הסדר הביניים יוחל אף על ניסויים הנערכים כיום על ידי חיל הרפואה. עוד מתברר, כי בחודש מאי האחרון פנה קצין רפואה ראשי להסתדרות הרפואית בישראל (להלן - הר"י) על מנת שזו תמנה ועדה שתבדוק את כל היבטיו של הניסוי לגבי החיסון למחלת הגחלת. ואכן, ההסתדרות הרפואית מינתה ועדה למטרה זו בחודש יוני האחרון. פרקליטתה של הר"י, שהתייצבה לדיון בעקבות צירופה של הר"י כמשיבה, מסרה כי הוועדה שוקדת על המלאכה בימים אלה וכי בעתיד הקרוב תוציא דו"ח בעניין.
3. עוד מתברר, כי עם הגשת תגובתם של המשיבים לבית המשפט לפני ימים מספר נמסרו לבא כוחם של העותרים שהשתתפו בניסוי (בג"ץ 9274/07) מסמכים רבים בקשר לניסוי, על פי המבוקש בעתירה. ברור, כי דרוש זמן מה על מנת לבדוק את המסמכים ולוודא שהם אכן תואמים את המבוקש.
4. בנסיבות שצויינו נראה שאין טעם להידרש לטענות המועלות בעתירות לעת הזו, שכן יש לאפשר לוועדה הפועלת מטעם הר"י לסיים את פעולתה ולהגיש דו"ח בעניין הניסוי הנזכר. בהקשר זה נציין כי הוועדה פנתה למשתתפי הניסוי והיא נכונה ליתן להם אפשרות להופיע בפניה. כמו כן יש לקוות שמשרד הבריאות וחיל הרפואה יגיעו לסיכום מספק בכל הנוגע להסדרים בתקופת הביניים, עד שתתקבל החקיקה המוצעת, שכאמור עברה את הקריאה הראשונה. הדחייה תאפשר אף למשתתפי הניסוי שעתרו בפנינו לבדוק בצורה יסודית את המסמכים השונים שנמסרו להם לאחרונה על ידי המשיבים.
5. משכך, מתבקשים המשיבים המיוצגים על ידי פרקליטות המדינה וכן הר"י להגיש הודעות משלימות עד ליום 30.6.08 או תוך שבעה ימים מעת שהוועדה של הר"י תגיש את הדו"ח, לפי המוקדם. העותרים יגישו הודעות מטעמם תוך 20 ימים מעת קבלת הודעותיהם של המשיבים. משתתקבלנה ההודעות כולן נחליט לגבי המשך הטיפול בעתירות.
ניתנה היום, י"ט באדר א' התשס"ח (25.2.2008).
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. גק
מרכז מידע, טל' 02-6593666 ; אתר אינטרנט,
www.court.gov.il