ע"א
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
53600-11-11
14/03/2012
|
בפני השופט:
חגי ברנר
|
- נגד - |
התובע:
סמדר פרץ
|
הנתבע:
פרייד ים המלח בע"מ
|
|
החלטה
בפניי בקשה לפטור מהפקדת עירבון בסך 20,000 ₪ ולחלופין הפחתתו. עסקינן בערעור על פסק דינו של בית משפט השלום אשר דחה בקשת רשות להתגונן מטעם המבקשת וחייבה בתשלום סך של 177,173 ₪ בתוספת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 7,215 ₪ למשיבה.
המבקש פטור מהפקדת עירבון או הפחתתו נדרש להוכיח הן חוסר יכולת כלכלית להפקיד עירבון, תוך פריסת תשתית עובדתית בדבר העדר יכולת לגייס את סכומו, והן קיומם של סיכויים טובים להליך.
המבקשת טוענת כי מצבה הכלכלי קשה וכי אין באפשרותה לעמוד בהפקדת העירבון. לטענתה, היא מובטלת ומחפשת בימים אלו מקור פרנסה. המבקשת טוענת כי עקב מעשה הונאה שעברה (אשר נדון בהליך נפרד בבית משפט זה) נגרם לה נזק כספי של למעלה ממיליון ₪ וכיום היא מצויה בחובות כבדים. לבקשה צורף תדפיס חשבון בנק ממנו עולה כי המבקשת מצויה ביתרת חובה של 35,032 ₪. המבקשת מציינת כי היא מתקיימת ממשכורתו של בעלה.
המשיבה מתנגדת לבקשה וטוענת כי המבקשת יכולה להסתייע בבעלה, שהוא בעל נכסים רבים לצורך גיוס סכום העירבון. המשיבה אף מצביעה על חיוב כרטיס אשראי בסך 3,827 ₪ העולה מתדפיס חשבון הבנק שצורף וטוענת כי הדבר מעיד על רמת חיים ממוצעת של המבקשת.
במענה לטענות המשיבה, טוענת המבקשת כי ברשות בעלה דירה אחת ויחידה, בנוסף לדירה בה הם חיים בשכירות וכי שכר הדירה מאותה דירה נוספת משמש לצורך תשלום דמי השכירות של דירת מגוריהם. המבקשת מוסיפה כי בינה לבין בעלה נחתם הסכם המוציא מרכושם המשותף את הדירה שבבעלות בעלה. המבקשת טוענת כי אין בחיוב כרטיס האשראי שברשותה כדי להצביע על רמת חיים גבוהה אלא להיפך, הוא מעיד על הוצאות נדרשות בלבד.
התרשמתי כי מצבה הכלכלי של המבקשת אינו טוב. יחד עם זאת, הבקשה אינה פורסת תמונה מלאה אודות מצבה הכלכלי. המבקשת לא צירפה אישור לגבי היותה מובטלת, לא צירפה תדפיס חיוב של כרטיס האשראי שברשותה, לא מסרה מידע לגבי חסכונות או קופות גמל ולא צירפה תדפיס לגבי הוצאות אחזקת ביתה לששת החודשים שקדמו להגשת הבקשה. המבקשת אינה מפרטת פירוט מלא ומקיף לגבי רכושה ואינה מתארת אלו ניסיונות ערכה לגיוס סכום העירבון מסביבתה הקרובה הכוללת בראש ובראשונה את בעלה. קיומה של הפרדה רכושית ביניהם, אין פירושו שהמבקשת אינה יכולה לבקש מבעלה לסייע לה בגיוס סכום העירבון. ראוי לציין, בהקשר זה, כי המבקשת לא צירפה לבקשתה את ההסכם עם בעלה לגבי הדירה הנוספת שבבעלותו. בנוסף, המבקשת אינה מסבירה מניין עלה בידה לממן את ייצוגה המשפטי. מכאן, שלא הוכח כי המבקשת חסרת יכולת כלכלית.
הנחת תשתית ראייתית מספקת לדלות אמצעיה של המבקשת היא תנאי מוקדם למתן פטור מהפקדת עירבון או הפחתתו. בהעדרה, יש לדחות הבקשה אף מבלי צורך לאמוד את סיכויי הערעור (ראה: ע"א 9466/05 שוויקי נ' מדינת ישראל, תק-על 2005 (4) 3116 (2005)).
יחד עם זאת, הואיל והשאלה המשפטית העומדת בפני ערכאת הערעור מצומצמת יחסית ועל מנת להבטיח כי לא יינעלו דלתות בית המשפט בפני המבקשת בשל חיסרון כי, יופחת סכום העירבון ויועמד על סך של 10,000 ₪.
העירבון המופחת יופקד בשני תשלומים חודשיים שווים ורצופים, הראשון שבהם עד ליום 15.4.2012, שאם לא כן – יידחה הערעור.
ניתנה היום, כ' אדר תשע"ב, 14 מרץ 2012, בהעדר הצדדים.
חגי ברנר, שופט
רשם ביהמ"ש המחוזי
תל אביב-יפו