ת"א
בית משפט השלום תל אביב - יפו
|
142-09-10
20/07/2014
|
בפני השופט:
רמי חיימוביץ
|
- נגד - |
תובע:
ר. ח. (חסוי) עו"ד כצנלסון
|
נתבעים:
1. אברהם ערק 2. ביטוח חקלאי - אגודה שיתופית מרכזית בע"מ 3. עלה עזר לילד הנכה ע"ר 4. עיריית פתח תקווה 5. רון גל הסעות בע"מ
עו"ד רנרט עו"ד לוי עו"ד פישמן
|
פסק דין |
פסק דין
בעניין סיווג תאונה
התובע, יליד 1991, נכה בשיעור 100%, מרותק לכיסא גלגלים וזקוק להשגחה קבועה.ב-16/11/04, בזמן שהמתין להכנסתו לרכב הסעות, נפל עם כיסא הגלגלים מהמדרכה לכביש ונחבל בפניו. תביעתו הוגשה בעילות חלופיות –לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (חוק הפלת"ד) ולפי פקודת הנזיקין. שאלת סיווג התאונה והדין החל הופרדה מיתר השאלות בתיק, ובה נדון כעת.
וזו המחלוקת: תהליך הכנסת התובע לרכב מחייב מספר שלבים ובהם פתיחת דלתות כדי להוציא מעלית מיוחדת לכיסא הגלגלים. התובע נפגע לאחר שהנהג קירבו לרכב והחל בפתיחת הדלתות. התובע והנתבעים לפי פקודת הנזיקין (נתבעים 6-3) טוענים כי הואיל והנהג החל בביצוע הפעולות הנדרשות לכניסה יש לראות בתובע "משתמש" ברכב וכמי שהחל בכניסתו אליו, ועל כן מדובר ב"תאונת דרכים"; ואילו מבטחת הרכב בביטוח חובה (נתבעת 2) טוענת כי התובע טרם החל בכניסתו לרכב משום שעדיין לא יצר עימו מגע פיסי אלא המתין על המדרכה לצידו ועל כן אין מדובר בתאונה דרכים.
לאחר בחינת הדברים מצאתי לקבוע כי מדובר בתאונת דרכים כהגדרתה בחוק. התובע הוא חסר ישע שאינו יכול ליצור מגע פיסי עם הרכב בכוחות עצמו וכניסתו לרכב מחייבת פעולות שאינן נדרשות לאדם רגיל. התובע לא נפגע בדרכו לרכב – שאז זו לא היתה תאונת דרכים –אלא לאחר שכבר הגיע אליו. אדם בריא היה נכנס בנקודת זמן זו לרכב בכוחות עצמו, אולם התובע תלוי באחרים ועלייתו לרכב היא תהליך רב-שלבי הכולל שרשרת פעולות שכל אחת מהן היא חלק הכרחי מהכניסה. פעולות אלו אינן הכנות לכניסה אלא הכניסה עצמה. לפיכך די בכך שהנהג קרבו לרכב לצורך הכנסתו והחל בביצוע הפעולות המקדימות לכניסה כדי לקבוע כי השימוש ברכב החל.
הצדדים
-
התובע חסוי, נכה בשיעור 100%, ומרותק לכיסא גלגלים.
-
התובע לומד במעון וזכאי להסעה לביתו בסוף יום הלימודים. נתבע 1 הוא נהג הסעות שביקש להעלות את התובע לרכב, נתבע 3 הינו המעון בו לומד התובע, נתבעת 5 היא הרשות המקומית האחראית על המעון ועל ההסעות ונתבעת 6 היא חברת ההסעות שהעסיקה את נתבע 1.
נסיבות התאונה
-
הואיל והתובע מרותק לכיסא גלגלים יש להסיעו ברכב הסעות גדול (טרנזיט) אליו הוא נכנס בעזרת מעלית מיוחדת הנמצאת בחלקו האחורי של הרכב. כדי להכניסו לרכב יש להביאו לקרבת הרכב, לפתוח את הדלתות האחוריות, להוריד את המעלית, להעלות עליה את כיסא הגלגלים, להרים את המעלית ואז להכניס את התובע לרכב [עמ' 14, 17].
-
ביום התאונה הגיע נתבע 1 יחד עם שני נהגים נוספים על מנת לאסוף ולהסיע את התובע וחסויים אחרים לביתם. התובע היה אמור לנסוע ברכב של נהגאחר שזהותו לא התבררה.
-
הנהג האחר הביא את התובע מהמעון למדרכה הסמוכה לרכבים וחזר למעון כדי להביא חסוי נוסף. נתבע 1 נותר עם התובע וביקש להעלותו לרכב.
-
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת