ע"ת
בית הדין הצבאי לערעורים
|
145-02
30/10/2002
|
בפני שופט:
אל"ם עזרא קמא
|
- נגד - |
המערער:
התובע הצבאי הראשי עו"ד סגן ישראל מאנדל
|
המשיב:
סא"ל אורי שכטר עו"ד קמ"ש רם שכטר
|
פסק דין |
ים
בפני:
אל"ם עזרא קמא - שופט
בעניין:
התובע הצבאי הראשי - המערער (ע"י ב"כ, סגן ישראל מאנדל)
נ ג ד
קXXX/ סא"ל אורי שכטר - המשיב (ע"י ב"כ, קמ"ש רם שכטר)
ערעור על פסק-דין של בית הדין הצבאי לתעבורה במחוז שיפוט מטכ"ל שניתן בתיק 256/02/6 (סא"ל ישראל ויטלסון - שופט) ביום 9/10/2002. הערעור (קולת העונש) התקבל.
פ ס ק - די ן
המשיב, סא"ל אורי שכטר, הורשע על פי הודאתו באי ציות לתמרור עצור בניגוד להוראות תקנה 22 (א) לתקנות התעבורה, ובית הדין קמא ראה להסתפק לעניין העונש בקנס של 150 ש"ח. ערעור התביעה מופנה כלפי קולת העונש. אמת נכון שהתביעה צודקת בטיעוניה לעניין העבירה של אי ציות לתמרור שעניינו מתן זכות קדימה לרכב אחר בדרך חוצה את המקום שבו הוצב התמרור. כל מטרתו של תמרור כאמור, בין שהוא מחייב האטה או עצירה או כל תמרור אחר המחייב זהירות יתר, לצורך מתן זכות קדימה לרכב אחר הוא אחד מכללי הדרך שעל נוהגי רכב להיזהר בהם זהירות כפולה ומכופלת. אמרתי, בהזדמנות קודמת (ע"ת164/99/) כי תמרור כאמור טומן בחובו שתי הוראות: האחת עצירה אף אם אין כלי רכב אחר בדרך שיש ליתן לו זכות קדימה; השנייה היא, מתן זכות קדימה לרכב שיש ליתן לו זכות קדימה. אבחנה כאמור מוצדקת בנסיבות העניין הגם שעצם החיוב בעצירה מטרתו חינוך עוברי דרך לעצור, מתוך הנחה שיש ליתן זכות קדימה לרכב אחר. כל זאת, בהיבט העקרוני ובעניין זה אין יכולה להיות מחלוקת כי שעה שנדרש נוהג רכב לעצור וליתן זכות קדימה לרכב המתקרב לצומת או לאותו מקום שבו מוצב התמרור האמור, הרי מי שאינו מציית להוראות התמרור צריך לענוש אותו בחומר הדין. עם זאת, בענייני תעבורה כמו בכל עניין המנוי בקודקס העונשי שלנו, יש לדון כל מקרה לגופו ולפי נסיבותיו.
בעניינו, מדובר במי שנוהג זה כשמונה עשרה שנה, כפי שגם טען בפני בית הדין קמא, ואף טען כי המקום והתמרור מוכרים לו היטב. אכן, יש מקרים שבית המשפט ובתי הדין הצבאיים יתחשבו בנסיבות מסויימות ובעיקר במי שנוהג בזהירות במשך תקופה ארוכה ואינו חוטא תדיר בעבירות תעבורה. מאחורי המשיב שתי עבירות של חנייה שלא כדין ועבירה של אורות ברכב, אשר לכאורה, הן עבירות טפלות לעומת עבירות רבות שבית הדין הזה, ובתי הדין ובתי המשפט בכלל נתקלים בהם יום יום. הנה כי כן אין ספק שיש לענוש את העבירה הזאת בחומרה גדולה יותר מזו שייחס לה בית הדין קמא, אך בנסיבות המיוחדות אני רואה להתחשב בעניינו של המשיב, הגם שיכול להתפרש עניין זה כתמריץ לנהג זהיר שלא לשוב, ולעבור את העבירה ויהא זה משום התחשבות, כדי שימשיך לנהוג בזהירות. לפיכך, נראה לי לקבל את ערעור התביעה באופן שהקנס יעמוד על 300 ש"ח כדי לבטא את חומרת העבירה.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת