ס"ק
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
49105-08-16
27/11/2016
|
בפני השופט:
דורי ספיבק - אב בית הדין
|
- נגד - |
המבקשת:
הסתדרות העובדים הכללית החדשה עו"ד צבי שפר עו"ד מאיה צחור אברהם עו"ד יערה צישינסקי
|
המשיבה:
המרכז הרפואי השיקומי בית בלב בת ים עו"ד יעל דולב עו"ד אדם עדי עו"ד בנימין טואף
|
פסק דין |
בחודשים האחרונים החלו להתארגן עובדים במרכז הרפואי שיקומי בית בלב בת ים. האם פגעה הנהלת המרכז בדרכים שונות בזכותם להתארגן? האם ניתנה על ידי ההנהלה הנחיה לדרג הניהולי הזוטר לפעול באופן אגרסיבי ל"שבירת" ההתארגנות? והאם פגעה בפועל בחלק מפעילי ההתארגנות, לרבות פיטורי אחת מהן? אלה הן השאלות המרכזיות שבהן עלינו לדון ולהכריע במסגרת תיק התארגנות ראשונית זה.
הרקע העובדתי
- המשיבה, בית בלב בע"מ, הינה רשת דיור מוגן ומרכזים רפואיים המספקת שירותים רפואיים לאוכלוסייה מבוגרת ולאוכלוסיות בעלות מגבלות תפקודיות ובריאותיות. המשיבה מפעילה חמישה בתי דיור מוגן ואחד עשר מרכזי אישפוז, שבהם מועסקים כ- 1,300 עובדים (לפירוט ראו סעיף 24 לתגובת המשיבה מיום 13.9.16). אחד מהם הינו מרכז רפואי שיקומי הפועל בעיר בת-ים, ובו 315 מיטות אשפוז (להלן: המרכז הרפואי). במרכז הרפואי מועסקים כ- 380 עובדים ובהם רופאים, אחיות, כוחות עזר, עובדי מנהלה, עובדי משק ותברואה, עובדים פרא-רפואיים ועוד.
- ביום 16.8.16 הודיעה המבקשת (להלן גם: ההסתדרות) כי 160 מבין עובדי המרכזי הרפואי הצטרפו לשורותיה, ובכך היא הפכה לארגון היציג בקרב עובדיו. המבקשת ביקשה בפנייתה מהנהלת המרכז הרפואי (להלן גם: ההנהלה) להיכנס איתה להליך הידברות ומשא ומתן במטרה להגיע להסכמות שיעוגנו בהסכם קיבוצי בין הצדדים (הפנייה צורפה כנספח א' לבקשה).
חמישה ימים מאוחר יותר, ביום 21.8.16, פתחה המבקשת את ההליך שבפנינו אותו הכתירה כ"בקשה דחופה ביותר למתן צווים דחופים בהליך התארגנות ראשונית". בבקשה נטען כי בסמוך לאחר מתן הודעת היציגות הודיעה ההנהלה על כוונתה לערוך שימוע לפני פיטורים לאחר מהפעילות המרכזיות בהתארגנות, פגעה במעמדה ובתנאי עבודתה של יו"ר ועד הפעולה, והחלה להחתים את עובדי המרכז הרפואי על "טופסי סירוב" להצטרף למבקשת. בבקשה התבקשו צווים המורים להפסיק את הפגיעות האמורות, צו המורה להנהלה לנהל משא ומתן בתום לב עם המבקשת להסדרת תנאי העסקת העובדים, וכן התבקש בית הדין לפסוק פיצויים ללא הוכחת נזק בסך 500,000 ₪ בגין הפגיעות בהתארגנות.
- דיון דחוף בבקשה התקיים כבר ביום 22.8.16, דהיינו למחרת הגשת הבקשה. במסגרת התגובה שהגישה המשיבה היא כפרה מכל וכל בכך שהיא פגעה בדרך זו או אחרת בהתארגנות. בתום הדיון נקבע בתיאום עם הצדדים מועד לדיון בתיק העיקרי ליום 19.9.16, תוך שנקבע שהדיון יתקיים בבקשה העיקרית על כל הסעדים שהתבקשו בה, למעט הבקשה למתן סעד של פסיקת פיצוי כספי על פגיעה בהתארגנות, שממנו חזרה המבקשת במהלך הדיון על פי המלצת בית הדין כצעד של רצון טוב, ומבלי לוותר על כל טענה. עוד נקבע בהסכמת הצדדים כי השימוע שנקבע לאותה עובדת יידחה במספר ימים, ובכל מקרה ככל שיוחלט לאחריו על פיטורים יידחו אלה באופן שיאפשר למבקשת לפנות לבית הדין בבקשה מתאימה. ביחס למחלוקת שהתגלעה בדבר החתמת עובדים על "טופסי סירוב" נקבע בהחלטה שניתנה בתום אותו דיון כך:
"רשמנו לפנינו את הצהרת שני הצדדים, לפיה מבלי לוותר על כל טענה הם מתחייבים לעשות ככל שביכולתם על מנת להרגיע את הרוחות, שסערו מאז ניתנה הכרזת היציגות בשבוע שעבר.
אנו מבהירים לכל הצדדים המעורבים כי זכותם של עובדי בית החולים להתארגן, וחל איסור מוחלט על ההנהלה או מי מטעמה להעביר מסרים, בין במישרין ובין בעקיפים, כנגד ההתארגנות.
במסגרת זו, מתבקשת ההנהלה לבדוק את טענות המבקשת בדבר התנכלות ליו"ר הוועד מצד עובדים בעקבות מעורבותה בהתארגנות, הכל כמפורט בבקשה, וככל שיסתבר שהיו דברים בגו, על ההנהלה לקרואת את אותם עובדים לבירור בהקדם".
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת