רקע
1. טוראי ה.ז. (להלן: "
המשיבה"), הורשעה על סמך הודאתה בבית-הדין הצבאי המחוזי במחוז שיפוטי מטכ"ל בעברה של היעדרות ללא רשות משירות צבאי, למשך 189 ימים.
תקופת ההיעדרות הסתיימה בהתייצבותה ביום 26.2.2013.
2. בגין עברה זו הטיל עליה בית-הדין קמא הנכבד ארבעים וחמישה (45) ימי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה בן שלושים (30) ימים, למשך שנתיים. בכך, סטה בית הדין קמא הנכבד לקולה מהסדר טיעון שנקשר בין הצדדים.
3. התביעה לא השלימה עם מידתו של עונש המאסר הממשי, אשר הוטל על המשיבה לרצות, ומכאן ערעורה.
השתלשלות העניינים בערכאה דלמטה
4. הצדדים נקשרו בעניינה של המשיבה בהסדר טיעון, במסגרתו עתרו במשותף, להשית על המשיבה עונש מאסר בפועל בן שבעים (70) ימי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה.
5. ברקע הסכמת הצדדים עמדו עברה של המשיבה, אשר הורשעה בדין משמעתי בעקבות שתי היעדרויות קודמות, העובדה כי נעדרה ממיטב וטרם החלה בשירות של ממש, וההתחשבות בנסיבותיה האישיות. בעניין זה ציינה התביעה כי המשיבה, אשר בדברה האחרון טענה למצוקה נפשית, לא פרטה על אודות מצבה האישי במסגרת אמרתה ואף לא הביאה תימוכין לטענתה בדבר מצוקה נפשית. ההגנה מצדה הטעימה כי המשיבה מבקשת להשלים שירות צבאי כדין וזאת חרף קשיים מבית, אשר נובעים מכך שהמשיבה, אשר באה מרקע דתי, ניתקה את קשריה עם משפחתה. כאמור, בדברה האחרון, ציינה המשיבה כי היעדרותה באה על רקע מצוקה נפשית ונוכח קשייה מבית.
6. לשם השלמת התמונה נציין כי המשיבה התגייסה לשירות הצבאי ביום 10.6.12. בתחילה נשפטה בגין השתמטות משירות צבאי בת 29 ימים ונדונה למחבוש מותנה. ימים ספורים לאחר שנשפטה החלה המשיבה בהיעדרותה השנייה, בעקבותיה הופעל נגדה עונש המחבוש המותנה. כשלושה שבועות לאחר שהמשיבה סיימה לרצות את עונש המחבוש שהוטל עליה בדין משמעתי, החלה המשיבה בהיעדרותה הנוכחית.
גזר הדין בערכאה קמא
7. בית-הדין קמא הנכבד ציין בגזר דינו את הדברים הבאים:
"הסדר הטיעון לא נראה לי סביר ואפרט: היום נדונו בפניי מספר משתמטים משירות ביטחון, שתקופות ההיעדרות שלהם היו מספר מאות של ימים, כל אותם נאשמים למעשה הביעו את חוסר רצונם לשרת בצה"ל.
הנאשמת שכאן נולדה למשפחה חרדית, המשפחה ניתקה עמה קשר משהביעה את רצונה לשרת ועקב כך ובאופן טבעי חוותה משבר נפשי, למשבר זה אין כל תיעוד רפואי אולם נראה לי כי טענת הנאשמת בעניין זה היא טענת אמת שכן זו תוצאה מסתברת מן המהפך שעברה בחייה.
אני סבור שצה"ל צריך לעודד חיילים המבקשים לשרת תחת עידודם של אלה שמבקשים שלא לשרת.
בתיקי המשתמטים אשר נדונו בפניי היום הסכימה התביעה לעונשי מאסר קלים יותר מאלה שסוכם לגביי הנאשמת, ועניין זה נראה לי בלתי סביר בעליל.
כפי שציינתי, אני סבור שמי שעושה מאמץ לשרת ומביע רצון לשרת דינו צריך להיות קל יותר משל אלה המבקשים להשתמט משירות. יש להוסיף לכך את המשבר הנפשי שחוותה הנאשמת עקב שינוי אורחות חייה בצורה קיצונית והנתק שכפתה עליה משפחתה".
8. לאחר דברים אלה, בחר בית הדין קמא הנכבד, כאמור, לסטות לקולה מהסדר הטיעון ולהסתפק במאסר בפועל בן ארבעים וחמישה ימים חלף מאסר בפועל בן שבעים ימים, שהתבקש במסגרת ההסדר בין הצדדים.
ערעור התביעה