מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק רע"א 5520-07-12 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק רע"א 5520-07-12

תאריך פרסום : 11/11/2012 | גרסת הדפסה
רע"א
בית המשפט המחוזי נצרת
5520-07-12
27/10/2012
בפני השופט:
אברהם אברהם

- נגד -
התובע:
א.מ.י. טכנולוגיות רפואיות בע"מ
הנתבע:
1. שושנה הראל
2. ד"ר יצחק רמון
3. אלישע בע"מ
4. מדינת ישראל

פסק-דין

1.         המשיבה 3 (להלן התובעת) תבעה את המשיבים 1-2 (להלן המשיבים) כי יפצוה על נזק שנגרם לה בשל רשלנותם בטיפול פנים שהעניקו לה. המשיבים נתנו הודעת צד שלישי למבקשת, יצרנית החומר שלפי הנטען גרם לנזק לו טוענת התובעת.

2.         בהודעתם לצד שלישי נסמכו המשיבים, בין השאר, על עילה לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, התש"ם-1980 (להלן חוק האחריות למוצרים פגומים). המבקשת ביקשה למחוק עילה זו מן ההודעה. בית המשפט קמא דחה את הבקשה. מכאן בקשת הרשות לערער.

3.         לטענת המבקשת, חוק האחריות למוצרים פגומים מעניק זכות פיצוי למי שהמוצר גרם לו עצמו נזק. כיוון שלמשיבים לא נגרם כל נזק גוף, אין הם זכאים להשתתפות מן המבקשת על פי עילה שלפי חוק זה.

4.         המשיבים טוענים, בתורם, כי יש לראותם, יחד עם המבקשת, כמעוולים במשותף, וכיוון שכך הם זכאים להשתתפותה של המבקשת בפיצויה של התובעת, גם אם העוולה שעיוולה המבקשת מקורה בחוק האחריות למוצרים פגומים, וגם אם התובעת לא מצאה לצרפה כנתבעת.

5.         במחלוקת זו שנפלה בין בעלי הדין דעתי היא כדעתו של השופט קמא. תביעתם של המשיבים כלפי המבקשת (שלבשה כאן צורה של הודעה לצד שלישי) אינה נסמכת על נזק שנגרם להם עצמם, כי אם על זכותם כי המבקשת תשתתף עמם בפיצוי בו יחויבו, ככל שיחויבו, כלפי הנפגעת, התובעת. זכות זו נגזרת מדיני עשיית העושר, שככל הנוגע לאחריות נזיקית עוגנה בס"ק 84(א) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. השופט קמא סבר, כי סעיף זה חל גם על תביעה שעילתה בחוק המוצרים הפגומים (כשהוא נסמך על סעיף 8 לחוק האחריות למוצרים פגומים), והמבקשת מנסה לשכנע, כי אין לסעיף 84 הנ"ל תחולה לעילה לפי חוק זה. לדידי אין כל צורך להכריע בשאלה, כיוון שחובת ההשתתפות יונקת כוחה מדיני עשיית העושר ולא במשפט, בין אם לפי הצורה שלבשו בסעיף 84 לפקודת הנזיקין ובין על פי דיני עשיית העושר הכלליים. עמד על כך בית המשפט העליון בע"א 3765/95 חוסין נ' טורם פ"ד נ(5) 573, 580 (1996) לאמור:

"זכות ההשתתפות בין מעוולים מעוגנת בסעיף 84 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. אך גם אלמלא היתה זכות זו מופיעה בפקודה, היה מקום להכיר בה. הטעם לכך הוא, שמן הבחינה המהותית יונקת זכות ההשתתפות מעקרונות כלליים שבדין. היא שייכת, מבחינת מהותה, לדיני עשיית עושר ולא במשפט."

6.         וראו דבריו של פרופ' א' ברק שהובאו שם (דיני נזיקין - תורת הנזיקין הכללית (בעריכת ג' טדסקי, התשל"ז), ע' 493):

"בישראל, זכות ההשתתפות המוענקת למזיק (בין לאחד ממזיקים במשותף ובין לאחד ממזיקים שגרמו לנזק אחד) היא זכות הנקבעת בפקודת הנזיקין. במהותה הינה זכות המבוססת על עקרונות דיני היושר, הגורסים ש'היושר מחייב שוויון' ( 'equity is equality' ). אם שניים חבו כלפי צד שלישי אותה תביעה כספית, והיא סולקה אחר כך על ידי אחד מהם (כך שגם השני שוחרר מהמעמסה הזאת בשלמותה או בחלקה), יהיה הראשון זכאי לחזור ולגבות ממנו דמי השתתפות... טעמו של הנדון הוא, כי במקרה הנ"ל לא יהיה זה מן הצדק, שהחייב ששוחרר מהמעמסה הכספית יתעשר על חשבונו של החייב שנשא בה. מכאן שגם בלי הקביעה בפקודת הנזיקין, המעניקה למזיק זכות השתתפות, היינו מכירים בזכות זו מכוח דיני הכעין-חוזה."

7.         ומוסיף פרופ' ד' פרידמן, בספרו דיני עשיית עושר ולא במשפט (התשמ"ב) ע' 211 (אף הוא הובא בעניין חוסיין הנ"ל):

"...המזיק אשר שילם זכאי להשתתפות מן המזיקים האחרים. זכות ההשתתפות קיימת מכוח עקרונות כלליים, אך, למעשה, נקבעה בס' 84 לפקודת הנזיקין הוראה מפורשת בענין השתתפות בין מעוולים האחראים לאותו נזק. נראה, כי הסיבה לקביעת הוראה זו נעוצה בצורך שהיה קיים, להסיר מחסום בפני תביעת השתתפות זו, ואשר מקורו בכלל בעניין עילה בת עוולה. כאמור, עקרונית יש מקום להכיר בזכות ההשתתפות גם ללא הוראה זו."

8.         לסיכום, לפי הטענה - המבקשת והמשיבים הינם מעוולים במשותף, חלקם מכוחה של עווולת הרשלנות (הרפואית), חלקם מכוחו של חוק האחריות למוצרים פגומים. את הנזק עם גרמו במשותף, האחד עיוול (לפי הטענה) לפי פקודת הנזיקין (רשלנות רפואית) והאחר לפי חוק האחריות למוצרים פגומים. על כן חייבים שניהם כלפי התובעת-הנפגעת (יחד ולחוד, ככל שתוכח אחריותו של כל אחד מהם), ומכאן גם זכותם לשיפוי הדדי, ואין זה מעלה או מוריד אם התובעת בחרה לתבוע מקצת המזיקים (המשיבים), ולהותיר את האחרים (המבקשת) מחוץ לתביעתה (לדיעה שונה ראו נא ת"א (ב"ש) 240/91 כדמיאן נ' חנוכוב, תקדין (1995)).

9.         מן הטעמים הללו הנני דוחה את הבקשה. המבקשת תשלם למשיבים 1-2 שכר טרחת עורכי דין בסך של 7,500 ש"ח.

ניתן היום,  י"א חשון תשע"ג, 27 אוקטובר 2012, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ