אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עת"מ 46427-07-11

פסק-דין בתיק עת"מ 46427-07-11

תאריך פרסום : 04/03/2013 | גרסת הדפסה

עת"מ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
46427-07-11
12/06/2012
בפני השופט:
דר' מיכל אגמון-גונן

- נגד -
התובע:
סאנדיי אג'יזי מרטינס
עו"ד מיכאל דקר
הנתבע:
מדינת ישראל
עו"ד איילת גופמן
פסק-דין

העותר, אזרח ניגריה, ביקש כי תינתן לו אשרת שהייה בישראל במעמד של פליט, מחמת היותו פעיל אופוזיציה פוליטי, אשר נשקפת לו סכנת חיים במידה שיוחזר למדינתו.  עניינה של העתירה שלפני בהחלטת משרד הפנים מיום 5.7.11, שלא להעניק לעותר מעמד של פליט כאמור.  העותר מבקש כי תינתן לו אשרת שהייה בישראל מסוג א/5, לתקופה של שנה אחת, ולחילופין - כי עניינו יוחזר לוועדה המייעצת לענייני פליטים לצורך בחינה מחדש.

1. רקע הדברים

העותר, סאנדיי אג'יזי מרטינס, יליד 1963 ואזרח ניגריה, הינו, לטענתו, פעיל פוליטי בארגון Movement For the Emancipation of the Niger Delta  (להלן: " MEND"). העותר מחזיק בתעודת חברות בארגון (ראו נספח ח' לעתירה). על פי העתירה, המדובר בארגון פוליטי הפועל לקידום דמוקרטיה וצדק חברתי, אשר נאבק בשחיתות השלטונית הפושה בחבלי הארץ הדרומיים של ניגריה. מטרת הארגון הינה להביא לשחרור אזור הדלתא, שבו מצויים מרבית עתודות הנפט של ניגריה, ולשיפור תנאי המחיה בו באמצעות חלוקה צודקת יותר של עתודות הנפט, תוך מאבק בחברות הנפט הזרות, הזוכות לתמיכת הממשל.        

על פי האמור בעתירה, כבר בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת החל העותר בפעילות פוליטית במסגרת ארגון בשם Niger Delta Youth כנציגו של הכפר אקרמור, בו נולד והתגורר. לדבריו, פעל במישור החברתי למען שחרור האזור מכוחות מדכאים ולשיפור תנאי המחיה. לאחר שארגון ה- MEND הוקם, בשנת 2006, הצטרף העותר לשורותיו, כאשר תפקידו בארגון היה דובר ונציג קהילתי מקומי ושליח שהעביר מסרים בין קבוצות ה- MEND השונות באזור. על פי העתירה, מצב המורדים הניגרים בכלל, ואלה החברים בארגון ה- MEND בפרט, החמיר עם תחילת כהונתו של הנשיא המכהן של ניגריה כיום, ד"ר ג'ונתן גודלאק. לטענת העותר, הנשיא נאבק בחריפות כנגד ארגון ה- MEND ופעל לעינויים של חברי הארגון ואף לרציחתם. על פי הנטען בעתירה, העותר נעצר ביום 2.6.07 בשל חברותו בארגון, הוא נאסר ועבר עינויים קשים, שהותירו צלקות על גופו. ביום 10.7.07 נעצרה גם אשתו, אוצ'ה לובט מ' אג'זי, שעל פי הנטען בעתירה הייתה שותפה עמו למאבק בארץ מולדתו, אולם היא שוחררה לאחר זמן קצר. על פי הנטען, במהלך חודש אוגוסט הצליח העותר להימלט על נפשו מהכלא ובעזרת סיוע של חבריו לארגון הגיע לישראל ביום 16.09.07, ביחד עם אשתו, כאשר על פי הנטען עזיבתו את ניגריה נעשתה באופן לא חוקי ובלא ידיעת השלטונות.    

ביום 20.11.07 הגיש העותר בקשה לנציגות המקומית בישראל של נציבות האו"ם לענייני פליטים (להלן: נציבות האו"ם לפליטים) לקבלת מקלט מדיני בישראל עבורו ועבור אשתו (בקשת העותר צורפה כנספח ב' לעתירה).

ביום 9.3.08 נערך לעותר ראיון בנציבות האו"ם לפליטים (ראו נספח א' לתגובת המשיבה). לאחר עריכת הראיון המליצה הנציבות לדחות את בקשת העותר. הנימוק המרכזי לדחיית הבקשה היה נעוץ במהותו של ארגון ה- MEND. על פי ההחלטה, ארגון ה- MEND הינו ארגון כוחני, אשר מאופיין בפעילות פושעת ואלימה מיסודה ובעיקר במעשי חטיפות עבור בצע כסף. לאור זאת, אין הוא בבחינת ארגון פוליטי, שחבריו זכאים להגנה מכוח אמנת הפליטים. בנוסף, הצביעה הנציבות על מספר סתירות בגרסת העותר אשר פגמו במהימנותו, לרבות סתירות בין הצהרותיו של העותר לבין הצהרות מי שנטענת להיות אשתו. כך, בין היתר, נמצאו סתירות באשר למועד הצטרפות העותר לארגון, כאשר אשתו טענה כי הצטרף לארגון בשנת 1990, שעה שהארגון נוסד רק בשנת 2006. הנציבות מצאה גם, כי לא עלה בידי העותר להוכיח את עצם חברותו בארגון ואת מעצרו בשנת 2007 בעקבות חברותו בארגון, תוך שנקבע כי טענותיו ביחס לאירוע המעצר נמצאו לא הגיוניות. הנציבות ציינה, כי כלל לא ברור כיצד מתיישבת טענת העותר לפיה ברח מניגריה בשל פעילותו בארגון ה- MEND, הנרדף על ידי השלטונות, עם העובדה שעזיבתו את ניגריה נעשתה כדין, תוך שהונפק לעותר דרכון ואשרת תייר (על עמדת נציבות האו"ם בעניינו של העותר ניתן ללמוד מטופס הערכת הערעור בעניינו של העותר, אשר צורף כנספח ג' לתגובת המשיבה לעתירה וכן מטופס הערכה של נציבות האו"ם לפליטים בעניינו של העותר מיום 18.7.08, אשר צורף כנספח א' לתגובתו המשלימה של המשיבה לעתירה). לאור האמור, המליצה הנציבות לוועדה המייעצת לענייני פליטים במשרד הפנים שלא לאשר את הבקשה.     

ביום 3.6.09 הודיעה הועדה המייעצת לענייני פליטים במשרד הפנים לעותר על דחיית בקשתו (ההחלטה צורפה כנספח ב' לתגובת המשיבה לעתירה).

בינתיים, נודע לעותר, כך לטענתו, כי מאז חודש אפריל 2009 נעלמו עקבותיו של אביו וכי, ככל הנראה, הוא נחטף על ידי גורמים ממשלתיים, או גורמים הפועלים בשליחות הממשלה כנגד ארגון ה- MEND.  

ביום 19.7.09 הגיש העותר בקשה לעיון מחדש בבקשתו, באמצעותה ביקש העותר, בין היתר, לעדכן את המשיבה בהתפתחות בעניין אביו (הבקשה צורפה כנספח ג' לעתירה). הבקשה טופלה על ידי יחידת הטיפול במבקשי מקלט מדיני במשרד הפנים, מאחר שהטיפול במבקשי המקלט הועבר בינתיים אליה מנציבות האו"ם לפליטים. ביום 16.8.09 מילא העותר טופס בקשה לתמיכה בבקשתו ובעקבות כך זומן העותר לראיון אצל פקיד המשיבה בלוד (הטופס צורף כנספח ד' לעתירה). מכוח בקשת העותר ניתנה לו אשרת שהייה זמנית בישראל, אשר תוקפה הוארך מעת לעת, מיום 1.9.09 ועד ליום 6.7.11.

בין לבין, ביום 2.1.11, נכנס לתוקפו נוהל חדש לטיפול במבקשי מקלט מדיני בישראל (ראו נספח ז' לעתירה). לפי נוהל זה, כל בקשה תבחן על ידי יחידת הטיפול במבקשי מקלט מדיני במשרד הפנים, היא יחידת ה- RSD (Refugee Status Determination), אשר תערוך למבקש ראיון בסיסי, שבסיומו תחליט היחידה האם לערוך למבקש ראיון מקיף או להפנות את עניינו של המבקש להליך של דחייה על הסף (עוד על הנוהל החדש ועל הנוהל שקדם לו ראו עע"מ 8675/11 מספן מזמור טדסה ( Mespen Mezmor Tedessa ) נ' יחידת הטיפול במבקשי מקלט (ניתן ביום 14.5.12), להלן: ענין טדסה).   

ביום 5.7.11 הודיע הוועדה המייעצת לענייני פליטים במשרד הפנים לעותר, כי בקשתו לעיון חוזר נדחתה והעותר התבקש לעזוב את המדינה בתוך 14 יום ולשוב לניגריה (מכתב הדחייה צורף כנספח ה' לעתירה). החלטת המשיבה התבססה על הערכת היחידה לטיפול במבקשי מקלט (נספח ג' לתגובת המשיבה לעתירה). משכך, הגיש העותר ביום 25.7.11 את העתירה שלפני. בעתירתו, טען העותר, כי המשיבה טעתה עת החליטה לדחות את בקשתו להכרה כפליט בישראל על פי אמנת הפליטים. לחילופין, טען העותר, כי ההחלטה אינה מידתית וכי היא חורגת ממתחם הסבירות. עוד נטען, כי מאחר שהעותר הגיש את בקשתו טרם כניסת הנוהל החדש לטיפול במבקשי מקלט מדיני לתוקף, אין זה ראוי וחוקי לדחות את בקשתו על פי עקרונות הנוהל החדש. הודגש בעתירה, כי ארגון ה- MEND הינו ארגון פוליטי וכי החברים בו נרדפים על ידי הממשלה.

בתגובתה המקדמית לעתירה הבהירה המשיבה, כי בקשתו המקורית של העותר נבחנה על פי הנוהל הישן. עוד הובהר, כי אמנם בקשתו של העותר לעיון חוזר נבחנה על פי הנוהל החדש, אשר נכנס לתוקף ביום 2.1.11, אולם הנוהל החדש לא החיל הסדרים חדשים על בקשות לעיון חוזר וההליך נותר, במהותו, זהה. על כן, טענה המשיבה, כי לא נפל כל פגם בהליך הפרוצדוראלי של בחינת בקשת העותר. לגופם של דברים טענה המשיבה כי נתגלו סתירות בגרסת העותר, אשר פגמו במהימנותו; כי העותר כלל לא הוכיח שהיה פעיל בארגון ה- MEND וכי, ממילא, ארגון ה- MEND הינו ארגון טרור מיליטנטי, אשר חבריו אינם זכאים להגנה בינלאומית מכוח אמנת הפליטים.

בתשובתו לתגובת המשיבה לעתירה, חזר בו העותר מטענותיו בכל הנוגע להחלת הנוהל החדש על ענייננו. העותר עמד על כך שארגון ה- MEND איננו ארגון טרור, כי אם ארגון פוליטי. עוד נטען, כי ארגון ה- MEND המקורי, שאליו משתייך העותר, לא נטל חלק בפעולות אלימות וכי אלו בוצעו על ידי ארגונים מתחזים אשר טוענים כי הם פועלים תחת ארגון ה- MEND. העותר טען, בנוסף, כי הביא ראיות חד משמעתיות להוכחת חברותו בארגון ה- MEND. העותר פרט בהרחבה את תשובותיו לכל אותן סתירות, כביכול, שנמצאו בגרסתו והביאו למסקנה כי גרסת העותר אינה מהימנה.

ביום 13.11.11 התקיים דיון מקדמי בעתירה, שבמהלכו הורתי למשיבה לשוב ולבחון את עמדתה בנוגע לארגון ה- MEND. בהתאם להחלטתי, הגישה המשיבה תגובה משלימה, שבמסגרתה הובהר כי ארגון ה- MEND הינו ארגון שהוקם על מנת לדאוג לזכויות האוכלוסייה בחלק הדרומי של ה- Niger Delta, ברם, פעילות הארגון מאופיינת גם בחטיפות עובדים של ארגוני נפט עבור כופר. המשיבה טענה, בהגינותה, כי קשה לקבוע חד משמעית מהו אופי הפעילות של הארגון, " כיוון שקשה להבחין בין פעילות הנעשית על רקע אידיאולוגי, פוליטי, לבין זו הנעשית מבצע כסף " וכי, בשל כך, " כל בקשת מקלט נבחנת לגופה וההערכה בעניין העמידה בתנאי האמנה נעשית בהתאם למכלול נסיבות". כאמור, לתגובה המשלימה צורף טופס הערכה של נציבות האו"ם לפליטים בעניינו של העותר.

2. טענות הצדדים

העותר טוען, כי הוא הביא ראיות חד משמעיות להוכחת חברותו בארגון ה- MEND וכי אין כל סתירות בעדותו. מכל מקום, במידה וישנם חלקים בסיפור אשר לכאורה אינם מתיישבים אחד עם השני, הרי שיש בידו תשובה מניחה את הדעת לכל סתירה לכאורה.

העותר טוען עוד, כי ארגון ה- MEND אינו בבחינת ארגון טרור, אשר חברות בו מוציאה את העותר מגדרי אמנת הפליטים, כי אם המדובר בארגון פוליטי אופוזיציוני, אשר מוכר על ידי הקהילה הבינלאומית בכלל וארצות הברית בפרט.

העותר מוסיף וטוען, כי לנוכח עמדתה החדשה של המשיבה, לפיה יש לבחון כל מקרה לגופו, כפי שבאה לידי ביטוי בתגובתה המשלימה לעתירה, הרי שלא היה מקום לדחות את בקשתו של העותר על הסף, כפי שנעשה בפועל, אלא היה על המשיבה לבחון את בקשת העותר מתוך הנחה, כי מדובר בארגון פוליטי, שחברות בו אכן עשויה להקים מעמד מכוח אמנת הפליטים. 

המשיבה טוענת, כי תנאי בסיסי שעל מבקש מקלט להוכיח הוא היותו בבחינת "נרדף", היינו עצם חברותו בארגון פוליטי וכן קיומו של "פחד מבוסס היטב". ברם, בענייננו לא עמד העותר בתנאי בסיסי זה ועל כן, אף אם ארגון ה- MEND  הינו בבחינת ארגון פוליטי, כנטען, אין בכך כדי לסייע לעותר, באשר די היה בהעדר האמינות ובהעדר הוכחה בדבר פחד מבוסס היטב כדי להביא לדחיית בקשתו. אשר על כן, לא נפלה טעות בהחלטת המשיבה שלא להכיר בעותר כפליט וגם אין המדובר בהחלטה החורגת ממתחם הסבירות.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ