מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עפת (ת"א) 49376-06-13 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק עפת (ת"א) 49376-06-13

תאריך פרסום : 28/07/2013 | גרסת הדפסה
עפ"ת
בית המשפט המחוזי
49376-06-13
04/07/2013
בפני השופט:
רענן בן-יוסף

- נגד -
התובע:
גולן טרי
עו"ד עמוס ברכה
הנתבע:
מדינת ישראל
עו"ד שגיב עוזרי
פסק-דין

בשנת 2008 הוגש נגד המערער כתב אישום, על-פיו, ביום 25.11.03 עבר עבירה בניגוד לסעיף 36ב'(ג) ל פקודת התעבורה. היא עבירה של התרה לנהיגת קטין בלתי מורשה לנהיגה.

רק בשנת 2008, כאמור, אין זו טעות, הוגש כתב האישום. בית משפט קמא התייחס לעניין חלוף הזמן המדהים הזה בהכרעת דינו. ב"כ המדינה בהליך שבפניי לא ידע ליתן הסבר מדוע כה הרבה זמן לקח להגיש את כתב האישום.

בעובדות כתב האישום נטען, שביום 25.11.03 בשעות הערב, נטל קטין בשם א.נ אופנוע השייך למערער, עת הקטין עבד בהמבורגריה של המערער, ונטל אותו ברשותו ובהרשאתו של הנאשם. בהמשך, גרם הקטין לתאונת דרכים בה נפגע, הוא נהג מבלי שהיה מורשה לנהוג.

ביום 29.05.13 כמעט עשור לאחר מועד העבירה, הורשע המערער על-ידי בית משפט קמא בעובדות כתב האישום ובעבירה בה הואשם יחד עם עבירה נוספת, היא עבירה בניגוד לסעיף 10(ב) ל פקודת התעבורה, והוטלו עליו עונשים שונים, בהם שישה חודשי פסילה בפועל.

הערעור הוא הן על הכרעת הדין והן על גזר הדין.

ראשית דבר, אתייחס לערעור על הכרעת הדין - בית משפט קמא, בהכרעת דינו המפורטת, קבע ארבעה דברים עיקריים: האחד, שהתביעה לא עמדה בנטל הראייה והשכנוע שהיו מוטלים עליה להראות כי לנאשם הייתה המודעות הנדרשת ליסודות העבירה לפי סעיף 36(ב)(ג) ל פקודת התעבורה, ובית משפט קמא אכן נכון קבע, שלעבירה לפי סעיף זה צריכה התביעה להראות שלמערער הייתה מחשבה פלילית, של מודעות, אותה מחשבה פלילית העולה מסעיף 20 ל חוק העונשין, התשל"ז - 1977, כמפורט בסעיף 20(א) לחוק.

דבר שני שקבע בית משפט קמא, שהמערער לא הצליח להראות שעשה כל שניתן היה לעשות לצורך סעיף 10(ב) ל פקודת התעבורה ובצדק קבע בית משפט קמא לעבירה לפי סעיף 10(ב) לפקודה, כי עסקינן בעבירה של אחריות קפידה למחשבה הפלילית. ראה לעניין זה באשר לנכונות קביעתו של בית משפט קמא בעניין זה ע"פ 502/66 גדליהו דויטש נ' מדינת ישראל [פ"מ (כ"א), 347] ו רע"פ 493/12, סלאח האני נ' מדינת ישראל (טרם פורסם, מיום 27.06.12).

הניסוח שבסעיף 10(ב) באשר למחשבה הפלילית הנדרשת הינו ככתוב בסיפא לסעיף "... אם הוכיח שנקט בכל האמצעים הסבירים כדי שאותו אדם לא יוכל לנהוג ברכב...", כאשר הניסוח לעניין אחריות קפידה על-פי חוק העונשין הינו, כידוע, ניסוח דומה "... ועשה כל שניתן למנוע את העבירה...".

בנוסף לשתי קביעות אלה אשר ציינתי לעיל, קבע בית משפט קמא עוד שתי קביעות שלהן אינני יכול להסכים - הקביעה הראשונה הינה, שסעיף 10(ב) ל פקודת התעבורה יש לקראו יחד עם סעיף 36(ב)(ג) לפקודה, ושסעיף 36 הינו סעיף הענישה לסעיף 10(ב). ראה הכרעת הדין בעמ' 4, 5 ו-7 ובמקומות נוספים.

בית משפט קמא קבע לעניין זה בהי לישנה:

"... עמדתי, לאחר בחינת הראיות, התרשמות ישירה מהעדויות... הינה שדין הנאשם בעבירה על-פי סעיף 10(ב) ל פקודת התעבורה ביחד או בקשר עם סעיף 36ב'(ג) לפקודת התעבורה..." , כך גם בעמ' 5: ".. אין למצוא בסעיף 10(ב) את הסנקציה בהפעלה על איסור... הסנקציה בסעיף 36ב' ל פקודת התעבורה...".

קביעה זאת בפירוש איננה נכונה. עסקינן בשתי נורמות נפרדות - הנורמה שבה הואשם הנאשם, העבירה שבה הואשם הנאשם לפי סעיף 36 הינה עבירה דומה ביסודותיה העובדתיים לעבירה לפי סעיף 10ב', אך היסוד הנפשי שונה תכלית שינוי, כאמור לעיל, עסקינן בסעיף 36 לפקודה בעבירה של מחשבה פלילית, של מודעות, כנאמר כאמור בסעיף 20(א) ל חוק העונשין: "... מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות...".

הנורמה האחרת לפי סעיף 10(ב) ל פקודת התעבורה הינה יסודותיה העובדתיים אכן דומה, אבל כפי שהצבעתי לעיל בפסיקה אליה הפניתי, עסקינן בעבירה שבה המחשבה הפלילית  הדרושה להרשעה הינה ברמה של אחריות קפידה.

חיבור, כפי שעשה בית משפט קמא, בין שתי העבירות ליצירת עבירה אחת מהן, הינה טעות. אם בית משפט קמא חיפש מה המקום בו מצוינת הסנקציה בסעיף 10(ב), לא היה צריך ללכת רחוק. הסנקציה מצויה במפורש בסעיף 62(!) ל פקודת התעבורה, שם נקבעו העונשים ל "מפר מהוראות פקודה זו".

בעניין זה רק אפנה לפסק דינה המעניין, אם כי העוסק בתחום אחר, של כב' השופטת טלי חיימוביץ' ב עפ"ת (ב"ש) 13165-05-12 מיכאל דרניקוב נ' מדינת ישראל (מיום 20.08.12).

העניין הרביעי החשוב שקבע בית משפט קמא הוא, וזאת על יסוד החיבור שעשה בין העבירות לפי סעיף 36 ל-10 לפי פקודת התעבורה, שמאחר ועסקינן בזהות נורמות, אין קושי להרשיע את המערער גם בסעיף 36 וגם בסעיף 10(ב) תוך עשיית שימוש בסעיף 184 ל חסד"פ [נוסח משולב] התשמ"ב - 1982, וגם בכך טעה.

סעיף 184 ל חסד"פ דורש שבית משפט, בטרם הוא מרשיע בעובדות שלא נטענו בכתב האישום, יבחן האם " ובלבד שניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן". בית משפט קמא בחן שאלה זאת ובא לידי מסקנה שלמערער ניתנה הזדמנות סבירה להתגונן בשאלת אחריותו לסעיף 10(ב) ומנה בהכרעת הדין כל מיני נקודות שהמערער לא נתן להן תשובה, למשל, בעמ' 10 להכרעת דינו, אמר בית משפט קמא " כלום לא עלה על דעתו של הנאשם, או צריך היה על דעתו של הנאשם, כי במצב דברים שכזה עלול בסבירות הקטין להשתמש בקטנוע לענייניו ... ואולי אפילו כדי בכל זאת לעשות משלוח כדי לרצות את מעסיקו ביום העבודה הראשון..." ודוגמאות נוספות יש בהכרעת הדין.

אינני מסכים שבמקרה שבפנינו ניתנה למערער אפשרות או הזדמנות סבירה להתגונן.

ראשית, לכל עסקינן בתיק שנחקר בשנת 2003, האם בשנת 2013 לראשונה יוכל המערער להתגונן מפני עבירה אחרת ממנה נחקר?

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ