עפ"ג
בית המשפט המחוזי באר שבע
|
3937-07-10
06/07/2011
|
בפני השופט:
1. כב' הנשיא י. אלון - אב"ד 2. ב. אזולאי 3. י. שפסר
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל עו"ד דפנה דניאלי
|
הנתבע:
אביבה פלקה עו"ד גילת וקסלר
|
פסק-דין |
1. המשיבה הורשעה עפ"י הודאתה בבית משפט השלום בבאר בכתב האישום המתוקן שהוגש נגדה (במסגרת הסדר טיעון) בעבירות של קשירת קשר לפשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ורישום כוזב במסמכי תאגיד.
בגזר הדין הוטלו עליה שישה חודשי מאסר על תנאי ועבודות שירות לתועלת הציבור בהיקף של 220 שעות.
בפנינו ערעור המדינה על קולת העונש כאשר לטענת המערערת דין היה שייגזר על המשיבה עונש מאסר בפועל.
2. וזו תמצית העובדות הצריכה לעיון.
המשיבה עבדה החל מספטמבר 2006 כבקרית באתר מיחזור הבקבוקים של תאגיד אל"ה באשדוד - תאגיד הפועל בהתאם לחוק הפקדון על מיכלי משקה ה' תשנ"ט - 1999.
לקוחות התאגיד מובילים במשאיות לאתר מפעל המיחזור מיכלי משקה ריקים ומקבלים תמורתם תשלום הנקבע עפ"י מספר המיכלים.
בהגיע משאית עמוסה מיכלים לתחום המפעל, דוגמים בנפרד שני בקרים של התאגיד את מספר המיכלים שבחלק מהשקיות של המשאית, כל אחד מהבקרים עורך דו"ח ספירה על השקיות שדגם ודוחות אלה מהווים את האינדיקציה למזכירות מפעל האתר לאישור כמות המיכלים הכולל שעל גבי כל אחת מהמשאיות, עפ"י דיווח הלקוח, מוביל המיכלים. הסכום שמשלם התאגיד ללקוח נקבע בהתבסס על דו"ח הכמות שהגיש הלקוח ואישורו של דו"ח זה על ידי הבקר.
כתב האישום המתוקן דנן הינו אחד ממספר כתבי האישום נגד לקוחות התאגיד, עובדים בתאגיד ואנשים נוספים שקשרו קשר להונות את התאגיד ביחס לכמויות המיכלים שהביאו הלקוחות למפעל המחזור, באופן בו כתוצאה מהונאה זו יוגשו דוחות כוזבים על היקף אספקת המיכלים, הדוחות הכוזבים יאושרו על ידי הבקרים וכתוצאה מכך ישלם התאגיד ליוזמי הקשר ולמעורבים בו סכומים ניכרים עבור מיכלים שלא סופקו כלל או עבור מיכלים שאינם ברי תשלום.
יוזמי הקשר היו לקוחות התאגיד שהגישו דוחות כזב מנופחים בדבר כמויות המיכלים שנשלחו על ידם במשאיות למפעל התאגיד ותמכו אותם בתעודות מזויפות וכוזבות.
יוזמי הקשר העיקריים היו שלומי ביטון ואשתו שונטל, שלומי קדם ולקוחות נוספים של התאגיד. לשם קידום הקשר צירפו אליהם הקושרים נהגי משאיות שהובילו את המיכלים למפעל וכן בקרים מעובדי המפעל וביניהם גם המשיבה דנן. המשיבה צורפה לקושרים על ידי שונטל ביטון לאחר שהאחרונה הציעה לה בנובמבר 2006
"להטות את ספירת השקיות לגבי משאיות קונקרטיות וזאת בהתאם לכמות שקיות ששונטל תמסור מראש למשיבה" עוד הציעה שונטל למשיבה
"להטות את ספירת הדגימות לגבי לקוחות שונים - וביניהם הלקוחות שלומי ביטון, שונטל ביטון ושלומי קדם".
3. המשיבה הסכימה להצעותיה של שונטל והצטרפה לקשר, ובעבודתה כבקרית של התאגיד באתר המפעל החל מ- 29.11.06 ועד 4.7.07 רשמה מדי יום, ולעיתים מספר פעמים ביום, דוחות ספירה וספירת דגימות כוזבים בהתאם לנתונים הכוזבים שמסרה לה שונטל.
היא עמדה משך התקופה הנ"ל בקשר יומיומי עם שונטל, קיבלה ממנה את נתוני המשאיות הבאות עם הממסכים הכוזבים והודיעה לבקרים נוספים, שהיו בקשר האמור, את נתוני הכזב שעליהם לאשר.
באותה התקופה מילאה המשיבה אצל התאגיד תפקיד של אחראית בקרים ותוך ניצול תפקידה זה דאגה לניתוב המשאיות לבקרים שהיו שותפים לקשר.
הקושרים הראשיים (שלומי ושונטל ביטון, שלומי קדם, חלק מהנהגים ולקוחות נוספים של התאגיד) שילמו תשלומי שוחד לבקרים תמורת פעולותיהם האמורות - וזאת בפגישות שבועיות שמיקומן ומועדן הודעו למקבלי השוחד על ידי המשיבה.
4. יצוין, כי בכתב האישום המתוקן לא נטען שהמשיבה עצמה קיבלה תשלומי שוחד או שלמונים אחרים מראשי הקושרים ולא יוחסה לה עבירה של קבלת שוחד או קבלת תשלומים אחרים במסגרת הקשר.
הרשעתה בעבירת קבלת הדבר במרמה יסודה בשותפותה לקשר הכולל למצגי המרמה ולרישומים הכוזבים אשר כתוצאה מהם שילם התאגיד לראשי הקשורים סכומי עתק של מיליוני שקלים שלא הגיעו להם.
5. שבעה מהקושרים העיקריים הועמדו לדין בב.ש. 8227/07 בביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, והורשעו עפ"י הודאותיהם, במסגרת הסדר טיעון שלגבי חלקם כלל גם את מרכיב הענישה.
שלומי ביטון נדון, בהתאם להסדר טיעון מוסכם ל- 74 חודשי מאסר בפועל, למאסר על תנאי לקנס ולפיצוי כספי.
שלומי קדם נדון לשלוש שנות מאסר, למאסר על תנאי, לקנס ולחילוט יתרת חשבונו בתאגיד.