השופטת מ' נאור:
גדר המחלוקת
1. בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' הש' מ' גל) הורה למשרד הבריאות, מכוח חוק חופש המידע, תשנ"ח-1998 לגלות למשיבה מסמכים מסויימים. המדינה הגישה ערעור לגבי חלק מהמסמכים שנצטוותה למסור, ועם חלק מקביעותיו של בית המשפט המחוזי - השלימה. המשיבה מצדה הודיעה, כי אין לה עוד עניין, מטעמים מעשיים, בקבלת סיכום ישיבה מסוימת שהתקיימה אצל שר הבריאות, סיכום שבית המשפט המחוזי הורה למוסרו למשיבה וגם לגביו הוגש הערעור. נותרה להכרעה שאלה אחת: האם צדק בית המשפט המחוזי בקביעתו, כי על משרד הבריאות לגלות למשיבה שלושה גיליונות Excel שבידיה. Excel הינה תוכנת מחשב המסייעת, בין היתר, לעריכת חישובים מתמטיים וכלכליים. לתוכנה זו ניתן להזין נתונים שונים ולערוך לגביהם חישובים ועיבודים שונים. בטרם אעמוד על המחלוקת בענין גיליונות אלה, יובא תחילה הרקע למחלוקת.
2. משרד הבריאות מממן שירותי אשפוז לחולים גריאטריים, מכוח אחריותו על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, תשנ"ד-1994. השירותים ניתנים הן באמצעות בתי חולים גריאטריים ממשלתיים והן באמצעות רכישת שירותים ממוסדות רגילים, שחלקם חברים בעמותה - המשיבה. המשיבה היא עמותה שמטרתה לשמש ארגון כלל ארצי לבתי אבות ובתי דיור לקשישים. לבתי אבות החברים בעמותה ישנה התקשרות חוזית עם משרד הבריאות.
3 משרד הבריאות מתכנן רפורמה בשיטת חישוב המחיר ליום אשפוז במוסדות סיעודיים מהם רוכש המשרד שירותי אשפוז. במסגרת זו, בוחן המשרד מחדש את התעריפים הקיימים ליום אשפוז. משרד הבריאות גיבש, בין השאר, תעריף מוצע ליום אשפוז. התעריף שגובש עמד על 274 ש"ח ליום אשפוז (ובהתקיים נתונים נוספים, אף עד 300 ש"ח ליום אשפוז). המשרד הודיע על התעריף שהוא שוקל להנהיג, ואיפשר לבעלי המוסדות הפרטיים שימוע לענין תעריף זה. המשיבה מצידה פנתה בבקשות שונות לקבלת מידע ששימש יסוד לבניית התעריף החדש, כדי שתוכל להשיג על הרפורמה המוצעת לגבי תעריף יום האשפוז. חלק מבקשותיה לקבלת מידע נענו וחלקן נדחו. המשיבה פנתה לבית המשפט לעניינים מינהלים בעתירה לפי חוק חופש המידע.
4. בבית המשפט לעניינים מינהליים נדרשה המשיבה לרכז את רשימת פריטי המידע שטרם נמסרו לה ברשימה מסכמת. בא-כוח המשיבה העלה את דרישותיו במכתב מיום 13.11.2001. המכתב כולל בקשה כללית להעמיד "כל נתון, מסמך או תחשיב אשר יש בכוחם לשפוך אור [על הרפורמה] ועל איכות התשתית העובדתית והתכנונית העומדת בבסיסה . . .". בצד דרישה כללית זו העלתה המשיבה שורה מפורטת של דרישות ובהן, בפריט 1.2, "נדרש פירוט המקור והתחשיב שעל בסיסם נקבעה ההוצאה המיוחסת לכל רכיב תשומות ב'תעריף הבסיסי'". ה"תעריף הבסיסי", הוא התעריף החדש שהוצג על ידי המדינה להתייחסות המוסדות הסיעודיים הפרטיים במסגרת הליכי השימוע לקראת כניסתה של הרפורמה לתוקף. בתשובה שהוגשה לבית המשפט המחוזי, הזכירה המדינה מסמכים שונים שהועברו למשיבה בעבר, הוסיפה והפנתה למסמכים אחרים, וציינה, בסעיף 59 לתשובתה:
"59. כמו כן יש בידי המשיבה תרשומות על דיונים פנימיים, בין היתר עם מחלקת שכר במשרד הבריאות, חישובים, סיכומי תחשיבים רלבנטים וגליונות EXCEL. תרשומות פנימיות אלו נערכו כחלק מתהליך גיבוש שיקול הדעת המינהלי, אשר על כן, לפי עצה משפטית שקיבלתי, אין חובה על פי חוק למוסרם. שכן מדובר בטיוטות ותרשומות של התייעצויות פנימיות, הכלולות בסעיף 9(ב)(4) לחוק."
ובדיון בעל-פה בבית המשפט המחוזי הוסיפה והבהירה באת-כוח המדינה:
"אשר לדוח אקסל - מדובר בשלושה דוחות שהם חישובים פנימיים.
המדינה היום מנהל[ת] מו"מ מול העותר[ת]. מדובר כאן ברכישת מיטות מהמוסדות. נכון שיש החלטה אך לאחריה מנוהלים דיונים עם מנהלי המוסדות. . . . מדובר כאן בשוק [כך] ובהחלט בשאיפה של משרד הבריאות להגיע להסכמה, או לפחות לצמצם ככל הניתן את המחלוקת בין המוסדות [למדינה] לענין המחיר הראוי. לכן מתנהלים דיונים ארוכים. המדובר בטיוטה פנימית שנעשתה לצורך תחשיבית כשיש אינטרס להגן על היכולת של הרשויות. גילוי המידע יפגע באפשרות להגיע להסכמה שמשרד הבריאות רואה אותה כחשובה. . . .
בנוסף אני בהחלט סבורה שיש כאן שאלה של מדיניות: האם נייר פנימי שעובד מדינה עושה לצורך טיוטה, יש חובה לגלותו?"
5. בערכאה הראשונה התמקד הדיון במספר רב של פריטים, ואילו בערכאתנו מרכז הדיון הוא שלושת גליונות ה-EXCEL, שהם בין המסמכים שבית המשפט הורה למערערת למוסרם. לענין מסמכים אלה קבע בית המשפט המחוזי בקצרה:
"קבוצת מסמכים נוספת, הקשורה אף היא לפריט 1.2, מתייחסת לדו"חות EXCEL, בכל הנוגע לחישובי הרכבי השכר: עלויות עבודה במשמרות של אחיות, כוח עזר, עובדי ניקיון ותחשיבי עלות קניות. כאן הצהיר מר תמיר [נציג העותרת בערכאה הראשונה, היא המשיבה שלפנינו - מ"נ], כי לעותרת חשובה התוצאה הסופית (ולא פרטי השכר הקונקרטיים), כדי לבחון את נכונות התחשיב לפי פרטי עלות של כל מרכיב ומרכיב. מכיוון שהנתון אשר נמסר לעותרת לא כלל את מרכיבי התוצאה הסופית, היא מבקשת שיתאפשר לה לבדוק אותו".
בפני הערכאה הראשונה עמדו מסמכי ה-EXCEL כחלק ממכלול, ואילו בדיון שלפנינו מופנה הזרקור למסמכים אלו בלבד. כפי שנראה, משהועמדו גליונות ה-EXCEL במרכז העניינים הסתבר, בשלב מאוחר של הדיונים בפנינו, כי הצדדים חלוקים בשאלה העובדתית, אם גליונות אלה היו בכלל חלק מתהליך עיצובו של התעריף החדש לגביו ניתנה אפשרות שימוע.
6. ביקשנו לפתור את המחלוקת שנותרה בדרכי שלום. למרבה הצער, לא נסתייע הדבר. בדיון שהתקיים בפנינו ביום 25.9.2003 הצהיר עו"ד בלס, בא-כוח המערערת, כי הוא מוכן לתת את כל "חומר הגלם" לתחשיב שנערך. בהחלטה מאותו מועד קבענו:
"החילונו שומעים את טיעוני בא-כוח המדינה ובמהלך אותם טיעונים הסתבר לנו, לכאורה, כי נתגלעו אי-הבנות בין בעלי-הדין בנושא דוחו"ת ה-excel. לעניין זה הועלתה ההצעה שתפורט להלן, ואנו דוחים את המשך שמיעתו של הערעור עד לאחר מיצוי ההליכים שנפרט. ואלה הם ההליכים:
תוך 30 ימים מהיום ייפגשו אנשי המקצוע משני הצדדים ואנשי המקצוע מטעם המדינה ימסרו לרעיהם נתונים וחישובים שמהם ניתן להפיק את התוצאות הסופיות שהמדינה הציגה לפני המשיבים, ואשר דוגמה להן באה בנספח מש/6 להודעת הערעור. ב-30 ימים שיעקבו אותם 30 ימים ראשונים יבחנו אנשי המקצוע של המשיבים ויעשו בירור, דהיינו: אם יש בנתונים ובחישובים שסיפקו להם אנשי המקצוע מטעם המדינה כדי להסביר את התוצאות הסופיות שהוצגו לפניהם באשר לטבלאות השכר וההוצאות למיניהן. אם יסתבר כי התשובה לשאלה היא בחיוב, כי-אז יוסכם על ביטול חלקו האופרטיבי של פסק-דין בית-המשפט המחוזי ככל שנסוב הוא על נושא דוחות ה-excel. ואילו אם תהיה התשובה בשלילה, כי-אז יעלו המשיבים טיעוניהם והסבריהם על הכתב תוך 15 ימים נוספים, והמדינה תהא רשאית להשיב לאותם טיעונים והסברים תוך 15 ימים נוספים.
. . . .
בהיאסף המסמכים האמורים כולם אל תיק בית-המשפט, נחליט על דבר המשך הטיפול בערעור."