עס"ק
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
|
1015-04,1016-04
15/01/2008
|
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר 2. עמירם רבינוביץ 3. יגאל פליטמן
|
- נגד - |
התובע:
1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה 2. איגוד עובדי הדפוס התקשורת והאמנות 3. ועד עובדי הדפוס
עו"ד אשר חלד עו"ד רענן קריב
|
הנתבע:
1. ידיעות אחרונות בע"מ 2. דפוס ידיעות אחרונות בע"מ 3. דפוס גלעד בע"מ
עו"ד אריאל שמר עו"ד אשר סלע עו"ד ורד גרטל
|
פסק-דין |
בשל פרישתה של סגנית הנשיא (בדימוס) אלישבע ברק - אוסוסקין, בחלוף הזמן למתן תגובת הצדדים להחלטת הנשיא אדלר, מיום 10.5.07, לפיה אי תגובת הצדדים תיחשב להסכמה לאמור בהחלטה, מחליף השופט עמירם רבינוביץ, במותב, את סגנית השופט (בדימוס) אלישבע ברק - אוסוסקין. שאר חברי המותב (הנשיא אדלר, השופט פליטמן ונציגי הציבור מר ספיר ומר זמני) לא הוחלפו.
השופט יגאל פליטמן
פתח דבר
לפנינו שני ערעורים אשר הדיון בהם אוחד, על פסק דינו של בית הדין האזורי בתל אביב (השופטת הראשית פוגל ונציגי הציבור מר פרדס ומר בילוגורסקי; סק 98/03; השופטת הראשית פוגל ונציגי הציבור מר גמליאל ומר כבדיאל; סק 1073/02, 1072) "בו נדחו בקשות צד בסכסוך קיבוצי, שהגישו המערערים ובן עתרו לסעדים הצהרתיים ולסעדי אכיפה בקשר לזכויותיהם של עובדי מחלקת הרוטציה בעיתון ידיעות אחרונות".
מסכת העובדות
להלן עובדות הרקע כמפורט בפסק דינו של בית הדין קמא:
1. עניינו של פסק דין זה בסכסוך קיבוצי שפרץ בין המערערים למשיבים, על רקע הסכם קיבוצי שנחתם ביניהם, ושלטענת המערערים הופר.
2. המערערים משמשים כארגון היציג של עובדי המשיבים, צד להסכמים הקיבוציים המיוחדים שנחתמו ביניהם ובין המשיבים; ועד עובדי הרוטציה מייצג את עובדי מחלקת הרוטציה בעיתון "ידיעות אחרונות" (להלן -
"העיתון"). ביום 14.3.2004 אוחדו ועדי האקספדיציה והרוטציה, וממועד זה מיוצגים עובדי מחלקת הדפוס, לרבות עובדי מחלקת ההפצה, על ידי "איגוד עובדי הדפוס" (להלן גם - "
נציגות העובדים").
3. המשיבים הינם חברות בע"מ, המוציאים ומדפיסים לאור את העיתון, והם מעסיקים כ-500 עובדים מאורגנים, מתוכם כ-130 ברוטציה.
4. ההסכם הקיבוצי הקשור בסכסוך נשוא פסק דין זה, נחתם בין הצדדים ביום 13.8.98 (להלן -
"ההסכם") ונקבעה בו שורת הסכמות הנוגעות לסדרי עבודה במחלקת הרוטציה של העיתון. ההסכם נחתם לאחר סכסוך עבודה שפרץ בין הצדדים, ובמסגרת הליך גישור אליו הופנו הם הגיעו להסכמות האמורות בהסכם, אשר אינן מסיימות את הסכסוך ואינן ממצות את כל תביעות הצדדים. בהסכם נאמר כי הצדדים ייכנסו למו"מ לחתימת "הסכם כולל", בניסיון לסיים את כלל המחלוקות ביניהם, אולם הסכם כולל כזה טרם נחתם בין הצדדים.
5. המערערים טענו, כי ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים במסגרת ההסכם מיום 13.8.98 הופרו ע"י המשיבים, ועל רקע זה הגישה את בקשת הצד דנן, ולצידה בקשה למתן צווים זמניים דחופים. עפ"י הסדר דיוני בין הצדדים, הוסכם כי יגישו טענותיהם בסכסוך בכתב.
6. יצויין כי בינתיים בוטל ההסכם הקיבוצי בגינו פרץ הסכסוך. ההסכם בוטל ביום 30.11.03 לאחר שהודעה מראש בעניין ניתנה מטעם המשיבים בתאריך 30.7.03. ועל כן הדיון בפסק דין זה בנושא הפרתו, לכאורה, הינו ברובו אקדמי".
7. על פי ההסכם, "עד ליום 31.12.01 מתחייבת ההנהלה להעביר את כל ציוד הדפוס והעובדים מהאתר בתל אביב לאתר הדפוס בראש"צ וזאת ללא פגיעה במעמדם ושכרם ושאר תנאי העסקתם של העובדים הנ"ל" (סעיף 20 להסכם). אולם "יצויין, כי בפועל הועבר אתר הדפוס התל אביבי של העיתון לראשל"צ במהלך חודש יולי 2003", ואתר הדפוס בתל אביב נסגר.
טרם הכרעה
משבוטל ההסכם הקיבוצי שבין הצדדים, לא מצאנו מקום בנסיבות המקרה לבחון שאלות הפרתו מעבר לעניינים הקונקרטיים בעלי ההשלכה הישירה לזכויות האישיות של עובדי הדפוס.
באשר לכך, דחקנו בצדדים להגיע להסדר מוסכם לרבות העברת הסכסוך להכרעת בורר, אלא שהדבר לא עלה בידינו, וביום 15.2.07 נתבקשנו על ידם ליתן פסק דיננו.
לאור האמור יינתן פסק הדין כמבוקש, אגב בחינה אחת לאחת את של אותם העניינים הרלבנטיים כיום להכרעה בסכסוך זה מבחינת העובדים.
שינוי סבב משמרות עובדי האחזקה
1. על פי סעיף 4 להסכם הקיבוצי "עובדי האחזקה יעבדו לפי סבב 4 שבועות, בין 4 שבועות; שבוע עבודה במשמרת לילה, 2 שבועות עזרה, ושבוע עבודה במשמרת יום".