אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עבל 1293/02

פסק-דין בתיק עבל 1293/02

תאריך פרסום : 10/08/2009 | גרסת הדפסה

עב"ל
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
1293-02
20/07/2005
בפני השופט:
1. עמירם רבינוביץ
2. נילי ארד
3. שמואל צור


- נגד -
התובע:
חנניה טויזר
עו"ד צבי ילניק
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד חיה שחר
פסק-דין

השופט עמירם רבינוביץ

1.         המערער הוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי (להלן - המוסד) כ"מוגבל בניידות" כמשמעות מונח זה בהסכם בדבר גימלת ניידות (להלן - הסכם הניידות) החל משנת 1986. במרוצת השנים נקבעו למערער על ידי ועדות רפואיות אחוזי מוגבלות בניידות בשיעורים שונים.

2.         ביום 1.3.1988 ניתנה למערער על ידי המוסד הלוואה עומדת לצורך רכישת רכב.

ביום 20.10.1991 החליטה ועדה רפואית לעררים (ניידות) כי למערער 0% מוגבלות בניידות.

ביום 27.10.1992  ארעה למערער תאונת דרכים, אשר כתוצאה ממנה ניזוק רכבו.

3.         לאור העובדה כי רכבו של המערער נהרס כליל בתאונת הדרכים ולאור העובדה כי במועד זה לא היה המערער מוגבל בניידות ביקש המוסד מן המערער להשיב את ההלוואה העומדת שניתנה לו. ביום 4.1.1993 החזיר המערער את ההלוואה העומדת.

4.         ביום 3.1.2001, בעקבות פסק דין שניתן בבית הדין האזורי בנצרת בעניינו של המערער (בל 1837/00) התכנסה ועדה רפואית לעררים (להלן - הוועדה לעררים) וקבעה כי למערער 40% מוגבלות בניידות בתחולה מיום 3.2.1993.

5.         ביום 26.3.2002, כשנה וחודשיים מאז ניתנה החלטתה של הוועדה לעררים הגיש המערער תביעה לבית הדין האזורי בנצרת (בל 1386/02 ; השופט הראשי חיים סומך ונציגי הציבור פרל ומיבר), בה עתר להחזר התשלומים ששילם למוסד לצורך השבת ההלוואה העומדת.  בית הדין האזורי דחה את תביעת המערער, ומכאן הערעור שבפנינו.

6.         בערעור שהגיש טען המערער כי על הוועדה לעררים היה לקבוע לו אחוזי מוגבלות בניידות החל משנת 1991.  הוסיף וטען המערער כי לו הייתה קובעת הוועדה לעררים כי הוא מוגבל בניידות החל משנת 1991, לא היה נדרש להשיב בשנת 1992 את ההלוואה העומדת שניתנה לו.

7.         המוסד טען מצידו כי משלא ערער המערער במועד על החלטת הוועדה לעררים הפכה זו להיות חלוטה. עוד טען המוסד כי לאור קביעת הוועדה לפיה הוכר המערער כמוגבל בניידות מיום 3.2.1993, לא נפל פגם בהחלטת המוסד משנת 1992 לבקש ממנו להשיב את ההלוואה העומדת שניתנה לו.

8.         לאחר שעיינו בטענות הצדדים כפי שמצאו ביטוין בכתב ובעל פה הגענו לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות. סעיף 12 להסכם הניידות מפרט מהן העילות בגינן יהא חייב מוגבל בניידות להחזיר את ההלוואה העומדת שניתנה לו. העילה הרלוונטית במקרה שלפנינו מפורטת בסעיף 12(א)(6), לפיה על המוגבל בניידות להחזיר את ההלוואה העומדת אם "חדל להתקיים או לא התקיים תנאי כלשהו מהתנאים המזכים בהלוואה עומדת על פי הסכם זה". במקרה דנא חדל המערער להיות מוגבל בניידות ביום 20.10.1991 והוכר בשנית כמוגבל בניידות החל מיום 3.2.1993. במועד בו נדרש המערער להחזיר את ההלוואה לא היה המערער מוגבל בניידות, ולכן, לכאורה, היה עליו להשיב את ההלוואה העומדת שניתנה לו.

 9.        אין בידינו לקבל את טענת המערער כי שגתה הוועדה לעררים, עת קבעה כי יש להכיר במוגבלותו בניידות החל מיום 3.2.1993. החלטת הוועדה לעררים ניתנה כאמור ביום 3.1.2001. לפי האמור בסעיף 10 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995 ובתקנה 2 לתקנות הביטוח הלאומי (מועדים להגשת ערעורים), תשל"ז - 1977 המועד להגשת ערעור על החלטת הוועדה לעררים הוא 30 יום מהיום שבו נמסרה ההחלטה. המערער הגיש את התביעה לבית הדין בחלוף כשנה וחודשיים מהיום בו ניתנה ההחלטה, מבלי שניתן כל הסבר לאיחור בהגשת התביעה. בנסיבות אלה, הפכה החלטת הוועדה לעררים לפיה למערער 40% מוגבלות בניידות החל מיום 3.2.1993 לחלוטה, ואין מקום להתערבותנו בה. בהקשר זה יש לציין כי אמנם, ככלל, הפרוצדורה צריכה לשרת את המהות, אך אין להתעלם מן הפרוצדורה ויש לה מקום של כבוד בקביעת מסגרת הדיון. לעקרון סופיות הדיון יש ערך שלעצמו על עוד לא נגרם עוול ודאי בולט. במקרה הנוכחי אי הגשת הערעור במועד מצביעה על הסכמה ועל ויתור -  נורמות שיש להן מקום בשיטת משפטנו.

10.       כפועל יוצא מכך ומאחר שכאמור במועד בו התבקש החזר ההלוואה העומדת לא היה המערער "מוגבל בניידות" לא נפל פגם בהחלטת המוסד לבקש מהמערער להחזיר את ההלוואה העומדת.

11.       זאת ועוד. לפי האמור בסעיף 12(א)(1) להסכם הניידות גם במקרה בו רכבו של המוגבל בניידות נהרס או אבד, על המוגבל בניידות להשיב את ההלוואה שניתנה לו. במקרה דנא נהרס רכבו של המערער בתאונת דרכים ולכן גם אם היה מוכר כמוגבל בניידות עובר למועד בו דרש המוסד את החזר ההלוואה העומדת, היה עליו להחזיר את ההלוואה העומדת.

12.       סוף דבר - לאור האמור לעיל, דין הערעור להידחות, ללא צו להוצאות.

ניתן היום,י"ג בתמוז, תשס"ה (20 ביולי 2005) בהעדר הצדדים.

השופט שמואל צור

 

השופטת נילי ארד

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ