השופט ס' ג'ובראן:
1. לפנינו ערעורים על גזר דין של בית המשפט המחוזי מרכז (כב' סגן הנשיאה ז' כספי) מיום 22.12.2011 בתיק ת"פ 6366-07-09.
הערעורים שלפנינו עוסקים בפרשה שקיבלה בתקשורת את השם "פרשת רשות המיסים". פרשה שהולידה שורה של כתבי אישום והרשעות, כפי שיוסבר להלן.
2. ביום 9.7.2009 הגישה המשיבה כתב אישום כנגד 7 נאשמים שעניינו עבירות שוחד ומרמה והפרת אמונים. עבירות אלה יוחסו לחמישה מעובדי רשות המיסים בישראל (להלן: הרשות) ולשני אנשים חיצוניים, המקורבים להם בעניינים הקשורים בניהול הרשות ובכללם מינוי עובדים לתפקידים במסגרת הרשות. שישה מהנאשמים הודו והורשעו במסגרת הסדרי טיעון. המערער בע"פ בע"פ 1044/12 והמשיב בע"פ 863/12 (להלן: המערער) הוא היחיד שכפר באשמות שיוחסו לו והוכחות נשמעו בעניינו.
3. להלן אעמוד על עיקרי הדברים שבכתב האישום. בכדי לכלול את פרטיה של כל התמונה הנשקפת ממה שתואר בכתב האישום, לא ניתן היה לקצר את הכתוב. לכן, אביא סקירה נרחבת יחסית, הכוללת את פרטי הפרשה כולה. כל האמור בפסק דין זה מתייחס למערער לבדו ומוצג מנקודת מבט הנוגעת אליו בלבד.
4. המערער עבד ברשות המיסים משנת 1981. הוא כיהן בשנים 2004-2006 כמנהל בית המכס והמע"מ בירושלים. העבירות המיוחסות לו הובאו בפרקים 3 ו-4 לכתב האישום. לפי הנטען בפרק השלישי בכתב האישום, המערער ויורם קארשי - יבואן ואיש עסקים (להלן: קארשי) - הכירו זה את זה שנים לפני האירועים הרלוואנטיים לכתב האישום. לאחר מינויו של ג'קי מצא (להלן: מצא) למנהל רשות המיסים, התפנו שני תפקידים ברשות: סמנכ"ל לעניינים מקצועיים וסמנכ"ל למנהל. כמו כן, לאחר מכן, נפטר הסמנכ"ל לחקירות ונדרש למנות לו מחליף. במועד שאינו ידוע למשיבה במדויק, פנה המערער לקארשי וביקשו, כי יפעל עבורו אצל מצא במטרה לקדם את מינויו לתפקיד סמנכ"ל למינהל. המערער ביקש זאת ממנו ביודעו, כי קארשי מצפה ממנו לפעול עבורו במסגרת מילוי תפקידו ברשות המיסים. קארשי, שהיה מעוניין ביצירת מחויבות של המערער כלפיו, נעתר לבקשתו, פנה אל מצא וביקשו למנות את המערער לתפקיד סמנכ"ל למנהל. מצא התחייב בפניו כי יעשה כן ועל בסיס התחייבות זו הבטיח קארשי למערער כי הוא ימונה לתפקיד.
5. בין החודשים ינואר ופברואר 2006 חזר בו מצא מהתחייבותו האמורה מאחר שרצה למנות את שמואל בוברוב לתפקיד ואת גדעון (גידי) בר זכאי לתפקיד סמנכ"ל לעניינים מקצועיים. בהמשך רצה למנות את דורון ארבלי לתפקיד סמנכ"ל לחקירות. כדי לאשר את המינויים אצל שר האוצר, פנה מצא לשולה זקן, שקארשי הוא אחיה ושעבדה במשך שנים רבות לצידו של אהוד אולמרט בתפקידיו השונים וביקש ממנה לתאם פגישה עם שר האוצר.
6. שולה זקן (להלן: זקן) שידעה על רצונו של קארשי במינויו של המערער לתפקיד סמנכ"ל למנהל, נמנעה מלהיענות לבקשתו של מצא לתיאום הפגישה. היא הנחתה את מצא לפנות לקארשי, אחיה, בכל הנוגע למינויים וציינה בפניו את שמו של המערער לתפקיד. בהמשך פנה מצא לקארשי והאחרון סירב להשלים עם הפרת ההבטחה שקיבל ממצא ועמד על כך שהוא יקיים את הבטחתו וימנה את המערער לתפקיד. קארשי הבהיר למצא, כי עד אשר יסכים לבקשתו לקדם את המערער, יעוכבו המינויים שמצא ביקש להביא לאישור שר האוצר.
7. על מנת לגרום למצא לקיים את הבטחתו, תיאם קארשי עם זקן, כי תמשיך ותמנע מלהיענות לפניותיו של מצא להיפגש עם שר האוצר ותפנה את מצא אליו בכל הנוגע למינויי הסמנכ"לים. כך פעלה זקן ואישור המועמדים על ידי שר האוצר עוכב והלחץ על מצא לעמוד בהתחייבותו כלפי קארשי לעניין מינויו של המערער - הוגבר.
8. בין החודשים ינואר למארס 2006, במקביל להפעלת הלחץ על מצא באמצעות זקן, תבע קארשי ממצא הסברים באשר להפרת הבטחתו והודיע לו, כי בכוונתו לבדוק את מי העדיף על פני המערער. בהמשך גם פגשו קארשי וקובי בן גור (להלן: בן גור) את בוברוב וקארשי דיווח על פגישה זו למצא.
9. לאור תביעותיו של קארשי, פנה מצא לבן גור וביקשו ליישר את ההדורים בינו לבין קארשי. בן גור הבהיר למצא כי זקן - בהוראת קארשי - תמשיך לעכב את אישור המנויים ברשות אם המערער לא ימונה לתפקיד. לבקשת מצא, פעל בן גור על מנת לפשר בינו לבין קארשי ולאפשר לו לחזור בו מהבטחתו כלפי קארשי ולמנות את בוברוב כסמנכ"ל.
10. ביום 10.3.2006 נפגשו בן גור וקארשי במסעדה בצומת שורש על מנת לתאם עמדתם מול מצא בניסיון למצוא פתרון לסירובו למנות את המערער לסמנכ"ל ובמקביל לקדם את האינטרסים שלהם ברשות המיסים. כשעה לאחר מכן, הצטרף מצא לפגישה כדי לדון איתם במשותף ולהגיע לפתרון בעניין מינויו של המערער. הם סיכמו, כי בוברוב ימונה לתפקיד סמנכ"ל למנהל וכי המערער ימונה לתפקיד אחר שיהיה מקובל עליו (להלן: הפגישה בשורש). פשרה זו אפשרה למצא למנות את מועמדו לסמנכ"ל למנהל ולקארשי לשמר את כוחו מול המערער ולרתום את מחויבותו כלפיו. בהמשך לכך פעלו מצא, בן גור וקארשי כמפורט להלן:
א. מצא ביקש שקארשי ינחה את זקן כך שתאפשר לו להיפגש עם שר האוצר.
ב. מצא ביקש מבן גור שיפעל מול קארשי לתיאום המועד בו תזמן אותו זקן לפגישה.
ג. קארשי הנחה את זקן להיעתר לבקשותיו של מצא לאפשר לו להיפגש עם שר האוצר לצורך אישור מועמדיו לתפקיד סמנכ"ל, תוך שסיכם עמה, כי עיתוי הפגישה יתואם עמו לאחר שיודיע למערער על ההחלטה שהתקבלה בעניינו בפגישה בשורש.
ד. בהסכמת המערער ובידיעת בן גור, יידע קארשי את המערער על נכונותו של מצא להציע לו תפקידים אחרים, אותם פירט בפניו ובין היתר האפשרות למנותו לנציג רשות המיסים בארצות הברית. המערער כעס על הפרת ההבטחה של מצא למנותו כסמנכ"ל למנהל וביקש שהות על מנת לשקול את ההצעה.
ה. בן גור תיאם בין מצא לקארשי ופעל להרגיע את המערער נוכח הפרת הבטחתו של מצא למנותו לתפקיד הסמנכ"ל למנהל.
11. טרם ההודעה על הסמנכ"לים שימנה, ביקש מצא לפגוש את המערער ביום 12.3.2006. קארשי ביקש ממנו לדחות את הפגישה כדי לאפשר למערער שהות להחליט על ההצעה למנותו כנציג הרשות בארצות הברית. קארשי הבהיר למצא, באמצעות בן גור, כי דחיית הפגישה נדרשה על מנת לשמר את כוחו של קארשי מול המערער. נוכח דרישתו של קארשי, הסכים מצא לדחות את הפגישה ביום. בערב אותו היום, נפגשו בן גור ומצא בסטקיית אסא בצומת בית דגן. מצא ניהל עם בן גור דיון על סבב המינויים הצפוי ברשות בידעו, כי בן גור מעוניין בביסוס השפעתו ברשות המיסים.
12. למחרת, פרסם מצא את שמותיהם של המועמדים שימונו לתפקידי סמנכ"ל. מצא נפגש עם המערער באותו יום ונזף בו על הלחץ שהפעיל עליו באמצעות קארשי בשל סירובו למנותו לאחד מתפקידי הסמנכ"ל. בשיחה אמר המערער למצא, כי הוא מעוניין במינוי לנציג רשות המיסים בארצות הברית, שהוצע לו בשיחה עם קארשי. במהלך השיחה, התקשר מצא לבן גור כשהוא מסתיר מפניו של המערער את זהותו של בן גור, וקרא לו "סיגל", שמה של מזכירתו של מצא. מצא דיווח לבן גור, כי הוא יושב בפגישה עם המערער.