פתח דבר
1. עניינה של התובענה שבפניי בעתירה למתן צו הצהרתי שלפיה המבקשים או מי מהם, בעלים של 29.48% מהון המניות המונפק והנפרע של משיבה 1, אבן צוק מפעלי בנימין בע"מ (להלן: "
אבן צוק" או "
החברה"), שלטענתם מוחזקים עבורם בנאמנות על ידי המשיבים 2 ו-3 או מי מהם, ולהורות למשיבים 2 ו-3 להעביר למבקשים את המניות.
בנוסף עותרים המבקשים להורות למשיבים 2 ו-3 ליתן להם דוח שנתי החל משנת 1995 ועד למועד שבו יועברו המניות על שם המבקשים כאמור לעיל, ובו פירוט כל הפעולות שמשיבים 2 ו-3 ביצעו בתפקידם כ"נאמן" במניות של אבן צוק המוחזקות ב"נאמנות" על שם המבקשים - כך כלשונם - וכן הם עותרים לקבלת שורה ארוכה של מסמכים נוספים: העתק כל המסמכים שערכה אבן צוק למן יום היווסדה, דוחות כספים וכרטיסי הנהלת חשבונות של אבן צוק בשבע השנים האחרונות, ועוד כהנה וכהנה מסמכים לרבות "כל מסמך רלוונטי אחר הקשור בזכויות וחובות החברה (אבן צוק - ע.ב.) ו/או בעסקי החברה ו/או במבנה ההון של החברה" (להלן: "
דוחות ומסמכים").
רקע עובדתי
2. המבקשת 1, שדה יצחק יזמות בע"מ (להלן: "
שדה יזמות"), היא חברה בשליטתו המלאה של מבקש 2, יצחק שדה (להלן: "
שדה").
אבן צוק היא חברה פרטית בעלת זכויות במקרקעין ביבנה.
במרץ 1995 או בסמוך לכך התקשרה משיבה 2, תשבחות חברה להשקעות ישראליות בע"מ (להלן: "
תשבחות") בהסכם עם ר. מגידו ושות' בע"מ ואיתן מגידו (להלן ביחד: "
מגידו") שלפיו רכשה מהם תשבחות את כל המניות באבן צוק.
המשיב 3, אהוד בן ש"ך (להלן: "
בן ש"ך") הוא בעל מניות ומנהל בתשבחות.
3. ביום 31/3/95 התקשרה תשבחות מצד אחד עם שדה יזמות, שולה זיקרי ז"ל וחברת ש. אפרים ושות' בע"מ (להלן: "
אפרים") מן הצד השני, בהסכם המכונה על ידי המבקשים הסכם נאמנות (להלן: "
ההסכם", צורף כנספח ה לתצהיר שדה שניתן בתמיכה לתובענה). במבוא להסכם נאמר כי תשבחות רוכשת את מניות אבן צוק עבורה ועבור הצד השני, שכונו בהסכם "
הנהנים" וכך גם יכונו יחדיו בפסק דין זה; וכי ההסכם נועד להסדיר את מערכת היחסים שבין תשבחות לבין הנהנים בכל הקשור לרכישת המניות באבן צוק וחלוקת המניות ביניהם.
בסעיף 3 להסכם נאמר כי תשבחות רוכשת בנאמנות עבור הנהנים 49% מהון המניות של אבן צוק, כך שתשבחות תהיה בעלים של 51% מהון המניות ואילו הנהנים יהיו בעלים של 49% מהון המניות בחלקים שווים ביניהם (16.33% לכל אחד).
לימים שולה זיקרי נפטרה והמשיב 4 שהוא אחיה, בבר זיקרי, בא במקומה (להלן: "
זיקרי").
עוד נקבע בהסכם זה, כי הנהנים על פיו ישלמו את חלקם ברכישת מניות מגידו - השווה ל-673,750$ - במועד תשלום היתרה שטרם שולמה עד אותה עת למגידו על ידי תשבחות, כאשר ניתנה לנהנים ארכה של 15 ימים לתשלום חלקם בתמורה עבור המניות (ראו: סעיף 5 להסכם). יוער כי אמנם ההסכם שבין תשבחות לבין מגידו לא הוצג, אבל אין מחלוקת בין הצדדים כי התשלום למגידו בוצע על ידי תשבחות בסמוך לרכישת המניות על ידי תשבחות כאמור.
בנוסף נקבע בהסכם, כי תשבחות תעביר את המניות על שם הנהנים במועד שבו ישלמו הנהנים לתשבחות את מלוא חלקם במניות (סעיף 7א להסכם).
ביום 30/3/95, יום קודם לחתימת ההסכם, נערך ונחתם בין תשבחות לבין שדה יזמות מסמך שהוכתר "סיכום דברים" (להלן: "
סיכום הדברים") שבסעיף 1 שבו נקבע, כי שדה יזמות תהא פטורה מתשלום התמורה בגין חלקה במניות אבן צוק - 16.33%; ואולם בסעיף 2 שבו נאמר כי הפטור יבוטל אם עד 30/4/96 לא ישונה יעוד המקרקעין של אבן צוק ביבנה לתעשיה או למגורים (להלן: "
התאריך הקובע" ו"
יעוד הקרקע", לפי העניין), שאז התשלום עבור המניות יבוצע "בתוך 15 יום מהודעת תשבחות על כך בכתב".
לימים ויתרה אפרים על זכותה למניות על פי ההסכם, והוסכם בין הצדדים האחרים להסכם - תשבחות, שדה יזמות ושולה זיקרי ז"ל - כי כל אחד מהם יהא זכאי לחלק יחסי במניות אפרים באופן שהזכות לחלוקה בהון המניות של אבן צוק תהא כדלקמן: תשבחות -60.96%; שדה יזמות - 19.52% ושולה זיקרי ז"ל - 19.52%, הכל כאמור בתוספת להסכם שנערכה ונחתמה ביום 10/5/98 על פי התאריך המצוין בה (להלן: "
התוספת להסכם"; צורפה כנספח ב לתצהיר בן ש"ך שניתן בתמיכה לתגובת משיבים 1-3 לתובענה).
בין לבין נערכו עוד שני מסמכים כדלקמן:
א. מסמך מיום 28/2/96 הנושא את הכותרת "המחאת זכות בלתי חוזרת" החתום על ידי שדה יזמות וממוען לתשבחות, שלפיו שדה יזמות ממחה את מלוא זכויותיה הנובעות ממניותיה באבן צוק לידי תשבחות, וזאת להבטחת מלא ההתחייבויות של תשבחות ביחס לפרויקט שעתיד להתבצע במסגרת חברת אבן צוק (להלן: "
המחאת הזכות", צורף כנספח א לתצהיר בן ש"ך).
ב. מסמך בכתב יד מיום 29/3/96 הנושא את הכותרת "סיכום דברים בין אהוד בן ש"ך לבין איציק שדה לגבי פרויקטים משותפים להם" (צורף כנספח ז לתצהיר שדה, להלן: "
נספח ז"). מסמך זה החתום על ידי השניים, בן ש"ך ושדה, עניינו בנושאים שונים שיש להם נגיעה עסקית לשני הצדדים למסמך, ומתייחס בין היתר גם לנושא המניות באבן צוק. יוער כי הסכסוך שבין הצדדים משתרע גם על עניינים נוספים, מעבר למניות אבן צוק, אך אלה אינם מעניינה של התובענה הנדונה.
4. מצב הרישום של המניות באבן צוק כיום הוא כדלקמן: 80.48% ממניות אבן צוק רשומות על שם תשבחות, ו-19.52% מהמניות רשומות על שם שולה זיקרי ז"ל ואין מחלוקת ששילמה עבורן.
יצוין כי אף שהמניות רשומות על שם שולה זיקרי המנוחה, זכות הבעלות במניות אלה נתונה לאחיה, זיקרי כהגדרתו לעיל, בהתאם להחלטה שנתקבלה על ידי דירקטוריון אבן צוק ביום 21/12/04 שבה הוחלט לאשר את העברת מניות המנוחה לידי זיקרי (נספח ז לתצהיר שדה).