ה"פ
בית המשפט המחוזי חיפה
|
155-04
15/05/2006
|
בפני השופט:
רון סוקול
|
- נגד - |
התובע:
1. ציפורה קפלן 2. אפרים אביעד קפלן
עו"ד הראל כהן ואח'
|
הנתבע:
1. שילה שפירו 2. בנציון טשולק 3. רות פריד 4. שרה איטה רובין 5. רואינה טנן 6. יוניס אדלר
עו"ד דוד קלינגר
|
פסק-דין |
כללי
1. מיהו ישראל קפלן שרכש בשנת 1942 חלקת מקרקעין בשכונת אחוזה שבחיפה - זהו מוקד הדיון בתיק שבפניי.
2. בשנת 1942 נרשמו במשרד ספרי אחוזה 2 חלקות מקרקעין שהיו ידועות כגוש 10789 חלקות 96 ו-123, בשטח של כ-1.4 דונם כל אחת, על שמו של אדם ששמו ישראל קפלן. הרישום נעשה על-פי שטר מכר מספר 2378/42, ולפיו נמכרו החלקות לאותו מר קפלן על-ידי "צור חברה להשקעה ובנין בע"מ" (להלן: "שטר המכר"). המקרקעין עברו הסדר ונרשמו בשנת 1955 בלשכת רישום המקרקעין כחלקות 76 ו-135 בשטח של כ-1 דונם כל חלקה (שתי החלקות הנ"ל להלן: "החלקות").
בספרי האחוזה ובנסח הרישום בלשכת רישום המקרקעין נרשם שמו של הרוכש "ישראל קפלן" ללא ציון מספר זיהוי כלשהו.
3. החלקות הנדונות מצויות בשכונת אחוזה בחיפה בסמוך לרחוב הרופא. עם התפתחות העיר חיפה נכללו החלקות בתכנית חפ/1400, ולפיה ייעודן הינו לבנייה למגורים. מדובר ככל הנראה בתכניות לטווח ארוך שטרם מומשו.
הנפשות הפועלות
4. המבקשים, הגב' ציפורה קפלן ובנה אפרים אביעד קפלן, הם יורשיו של המנוח ישראל קפלן ז"ל שנשא בחייו תעודת זהות מס' 0799445 (להלן יכונה: "ישראל קפלן מישראל"). ישראל קפלן זה נפטר ביום 29.3.1966, ויורשיו על-פי דין היו אשתו - ציפורה, וילדיו דורון קפלן ז"ל ואפרים אביעד קפלן. הבן דורון קפלן ז"ל נפטר, ויורשיו שצורפו לבקשה המקורית נמחקו.
5. המשיבים הינם יורשיו של המנוח ישראל קפלן ז"ל שהיה תושב גייטסהד באנגליה, ונפטר ביום 23.8.1944 (להלן יכונה: "ישראל קפלן מאנגליה"). את ישראל קפלן מאנגליה ירשו אלמנתו ושתי בנותיו, לינה קפלן ז"ל, האני מלכה נמט ז"ל ודינה גרטרוד טשולק ז"ל. שלוש היורשות נפטרו, ויורשיהן הם המשיבים.
כפי שיפורט להלן, רוב המשיבים לא התייצבו להליכים בתיק זה, והיחידה שהתייצבה הייתה המשיבה 3, הגב' רות פריד מאנגליה, שהינה נכדתו של ישראל קפלן מאנגליה ויורשתו מכוח ירושת אמה, הגב' דינה גרטרוד טשולק ז"ל. לישראל קפלן מאנגליה וליורשותיו הוצאו צווי ירושה גם בישראל, בתיקי עיזבון (חיפה) 941/98, 943/98 ו-944/98.
6. בשנת 1988 פנה בעלה של המשיבה, ממקום מושבו באנגליה, לעורך דין באב"ד מישראל על מנת שיבדוק את מצב החלקות וכדאיות מכירתן. עו"ד באב"ד פנה לשמאי רבנשטיין, ומאוחר יותר, בשנת 1995, לשמאי ביאנקו. משומות אלו נודע למשיבים כי החלקות נרשמו בשלטונות מס רכוש על שמם של המבקשים, אם כי בלשכת רישום המקרקעין נותרו החלקות רשומות על שמו של ישראל קפלן.
7. המשיבים החלו לפעול לרישום החלקות על שמם, ובמקביל פנה בא כוחם הנוכחי, עו"ד קלינגר, למבקשים (נספח יט לתצהיר המשיבה). בסופו של דבר פנו גם המבקשים וגם המשיבים למפקחת על רישום מקרקעין בחיפה כדי להירשם כבעלים של החלקות. שתי הבקשות נדחו, והצדדים הגישו ערר לממונה על הרישום, עו"ד חווה הלברייך. בתשובתה מיום 19.3.2001 הודיעה הממונה על המרשם כי אינה מוסמכת להכריע בשאלת זיהוי הבעלים הרשום והאם הקרקע נרכשה על-ידי ישראל קפלן מישראל או על-ידי ישראל קפלן מאנגליה. לפיכך הורתה על הקפאת כל הליכי הרישום בחלקות עד לקבלת צו של בית המשפט.
8. בעקבות קבלת החלטה זו הגישו המבקשים את בקשתם בדרך של המרצת פתיחה, בה עתרו כי בית המשפט יצהיר שישראל קפלן על שמו רשומות החלקות הוא ישראל קפלן מישראל, וכי יורשיו זכאים להירשם כבעלי החלקות.
9. הבקשה הוגשה בשם המבקשים (ציפורה קפלן ואפרים אביעד קפלן) וכן בשם שלוש מיורשותיו של דורון קפלן ז"ל, בנו הנוסף של ישראל קפלן מישראל. שלוש יורשות אלו נמחקו מהבקשה לאחר שלא שילמו אגרה, ובא כוח המבקשים ביקש למוחקן מהבקשה.
10. מטעם המשיבים לא הוגש כתב תשובה במועד הקבוע בתקנות, וביום 16.1.2005, לאחר ששוכנעתי כי בוצעה מסירה כדין, ניתן פסק דין בהיעדר הגנה.
על-פי בקשת המשיבה ובהסכמת המבקשים בוטל פסק הדין (בש"א 2776/05, דיון מיום 5.4.2005). פסק הדין בוטל רק בכל הנוגע למשיבה (הגב' רות פריד), ונותר על כנו ביחס לשאר המשיבים שלא התייצבו.
הראיות
11. כל אחד מבעלי הדין הציג מסמכים וטענות כדי לשכנע שישראל קפלן שנרשם בלשכת רישום המקרקעין הוא אותו ישראל קפלן הנטען על-ידו.
12. מטעם המבקשים הוגש תצהיר של הגב' ציפורה קפלן בלבד. הגב' ציפורה קפלן העידה כי הינה ילידת 1922, והייתה נשואה לישראל קפלן מישראל אשר נפטר בשנת 1966. ישראל קפלן זה לא הותיר אחריו כל צוואה המפרטת את נכסיו.
לטענתה, בעלה עבד בשנים 1940 עד 1954 בחברת סולל בונה בע"מ, וקשר קשרים עם אנשים שונים ברחבי הארץ. במסגרת זו רכש בכספו ובכספי אביו מגרשים רבים ברחבי הארץ. המבקשת לא הייתה מעורבת בעסקאות אלו, ולא ידעה עליהן מאום מידיעה אישית. חשוב להדגיש כי המבקשת נישאה לישראל קפלן מישראל בשנת 1947, כלומר כ-5 שנים לאחר שהחלקות נרכשו ונרשמו על שם ישראל קפלן.