מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק הפ 1080/01 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק-דין בתיק הפ 1080/01

תאריך פרסום : 29/09/2009 | גרסת הדפסה
ה"פ
בית משפט השלום באר שבע
1080-01
29/03/2005
בפני השופט:
אריאל ואגו

- נגד -
התובע:
עמר שמעון
עו"ד מ. מויאל
הנתבע:
מנהל מקרקעי ישראל
עו"ד י. ששון
פסק-דין

1.         המבקש הגיש המרצת פתיחה זו ביום 17/5/01 והסעד המבוקש הינו:

"להצהיר כי צו לסילוק יד לפי חוק מקרקעי ציבור (סילוק פולשים), התשמ"א - 1981 שניתן ע"י הממונה ביום 10/9/97 כנגד המבקש בקשר למקרקעין הידועים כגוש 1888 חלקה 99/1 בשדרות ניתן שלא כדין ומבוטל ו/או בטל  מעיקרו".

            הנימוק שניתן לבקשה הוא כי, לשיטת המבקש, תפיסת החלקה נעשתה כחמש שנים לפני נתינת הצו ולפיכך, חלפו יותר מ- 12 חודש שבהם מוסמך הממונה, כהגדרתו בחוק, ליתן צו סילוק אשר כזה.

2.         סעיף 4 א' לחוק הנ"ל קובע, כי:

"תפס אדם מקרקעי ציבור ולדעת הממונה תפיסתם היתה שלא כדין, רשאי הממונה, תוך שלושה חדשים מיום שהתברר לו כי התפיסה היתה שלא כדין ולא יאוחר משנים עשר חדשים מיום התפיסה, לקבוע זאת בצו בחתימת ידו, ובאותו צו יידרש התופס לסלק ידו ממקרקעי הציבור תוך הזמן שנקבע בו ושאינו פחות מארבעה עשר ימים;"

לפיכך, ברור, כי אם חלפו למעלה משנים עשר חודשים מאז שאדם תפס מקרקעי ציבור, שוב אין סמכות לממונה להוציא תחת ידיו צו סילוק אשר כזה.

            הדיון בבית המשפט אכן התמקד בשאלה, אימתי לראשונה "פלש" המבקש לשטח נשוא הצו.

3.         בסיכומי המשיב העלה לראשונה עו"ד ששון טענה של העדר סמכות עניינית לבית משפט השלום וטען כי הסמכות הייחודית למתן הסעד המבוקש, של בטלות הצו, הינה לבית המשפט הגבוה לצדק, באשר מדובר בהליך הזה, למעשה, בתקיפה ישירה של חוקיות הצו, ושל סמכות הממונה, הממלא תפקידו על פי דין, להוציאו ולמוסרו למשיב.

            מאחר שהדבר לא עלה קודם לכן ביקשתי וקיבלתי השלמת טיעון של הצדדים בסוגיה זו.

            נראה לי כי הדין עם המשיב וכי מלכתחילה לא היתה סמכות לבית משפט זה להיזקק להליך כפי שהוגש.

            אמנם, הטענה לא נשמעה במועד שראוי היה להעלותה, אך כידוע הסמכות העניינית אינה ניתנת להתניה או לויתור, ואף בית המשפט מוסמך וצריך להעלותה גם ביוזמתו הוא ובשלב שבו הדבר מובא לשימת לבו. 

4.         המחוקק קבע בבירור את המקרה האחד והיחיד שבו תקיפת צו שהוצא מכוח חוק זה ניתנת להעשות בבית משפט "רגיל" והדבר נקוב בסעיף 5(ג)   של החוק:

                        "מי שהוצא נגדו צו לפי סעיף 4 רשאי לפנות לבית המשפט תוך המועד שנקבע לסילוק היד כדי להוכיח שיש לו זכות להחזיק במקרקעין; הוכיח את זכותו - יבטל בית המשפט את הצו ואת מעשי ההוצאה לפועל שנעשו על פיו".  

            במקרה הנדון, אין טענה כזו, מצד המבקש, ואין בקשתו מוגשת מכוח הסעיף הזה כלל.

            ב"כ המבקש ניסה, בהשלמת הטיעון, לשכנע כי העילה המפורטת בסעיף 5(ג) אינה היחידה האפשרית וכי ניתן לתקוף את הצו בבית משפט השלום גם בעילות אחרות הנוגעות לתנאים המקדמיים להפעלת סמכות הממונה. תיזה זו אינה מתיישבת עם לשונו הפשוטה והברורה של הסעיף.

            עוד טוען ב"כ המבקש כי מדובר בעניין עובדתי שצריך לבררו, בקשר למועד התפיסה, ואין זה מסוג העניינים הראויים להתברר בבג"צ. על כך משיב עו"ד ששון, ובצדק, שאם כי בג"צ מתנהל בפרוצדורה ייחודית וללא חקירות נגדיות של המצהירים, בדרך כלל, אין זה אומר שבבג"צ לא ניתן להיזקק לנקודה עובדתית, ואוסיף שמשמעות קבלת טענת ב"כ המבקש תהיה כי בג"צ יזקק אך ורק לעתירות שבהן יש הסכמה מלאה בין הצדדים על כל העובדות, ובעליל לא אלה פני הדברים.

5.         תהיתי, שמא ניתן לראות את המרצת הפתיחה ככזו המבקשת רק לקבוע מהו המועד האמיתי והנכון של התפיסה ולהצהיר על כך בלבד, בלא להיזקק לניסוחו של הסעד כפי שהתבקש, ובדרך זו "לרפא" את בעית הסמכות וליתן בידי המבקש הצהרה נקודתית, ככל שהוא זכאי לה, בענין המועד הרלוונטי, ואיתה יוכל ללכת לרשות, או שמא, לבג"צ, ולבקש להסיר את איום הצו מעליו בהסתמך על קביעה זו.

            אפשר שדרך הילוך זו תהא פרקטית ותחסוך כפל התדיינות בין הצדדים שעלול להיווצר, אם אורה על דחיית בקשה זו בשלב כה מאוחר, בגלל שאלת הסמכות, אולם נראה לי, שהדבר יהווה פגיעה בזכויות וטענות מהותיות של המשיב.

            כללי הדיון בבג"צ וההלכות הנוהגות שם שונות, כידוע, מאלה שבבתי משפט "רגילים" וכך, למשל, בעוד שבבג"צ טענתו של המשיב, כי פניית המבקש לבית המשפט נגועה בשיהוי ניכר (כ- 4 שנים ממתן הצו), יכול שתביא לדחיית העתירה מטעם זה בלבד, הרי בהליך הנוכחי ספק בעיני, אם ניתן יהיה לייחס משקל כה מכריע ומשמעותי דווקא לנקודה זו, אפילו אמצא שלגופם של דברים צודק המבקש בטענתו הבסיסית בהקשר למועד התפיסה.  

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ